back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κινητοποιήσεις αγροτών – Βγήκαν τα τρακτέρ στη Β. Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Στους δρόμους με τα τρακτέρ τους βγήκαν, σήμερα, οι αγρότες στη Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής και ζητούν τη στήριξη της κυβέρνησης. Οι κατά τόπους αγροτικοί σύλλογοι αποφάσισαν κινητοποιήσεις για το τριήμερο 11-12-13 Οκτωβρίου ενώ διοργανώνουν συλλαλητήριο το Σάββατο 22 Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη, στην έκθεση «Agrotica».

Η σημερινή κινητοποίηση είναι μια πρώτη αντίδραση των αγροτών, οι οποίοι δεν αντέχουν την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής. Δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στη νέα καλλιεργητική περίοδο», αναφέρει στον Αθήνα 9.84, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας Τάσος Χαλκίδης, από το μπλόκο της Κουλούρας. «Δεν είμαστε επαίτες. Ζητάμε αυτά που δικαιούμαστε. Πουλάμε τα προϊόντα μας σε λεπτά και αγοράζουμε τα αγροεφόδια σε ευρώ. Πέρσι ένα τσουβάλι λίπασμα στοίχιζε 20 ευρώ σήμερα 30 ευρώ. Το πετρέλαιο έχει φτάσει τα 2 ευρώ, το ρεύμα στα ύψη, οι ζωοτροφές επίσης. Αν δεν δοθούν κάποια χρήματα από την πολιτεία, προς όλους τους αγρότες, θα γονατίσουμε. Οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ καθυστερούν πολύ και είναι ανεπαρκείς. Έχουμε πάρα πολλά προβλήματα και για αυτό αποφασίστηκαν οι κινητοποιήσεις για να τα αναδείξουμε. Δεν φταίνε οι αγρότες για τον πόλεμο στην Ουκρανία», τονίζει ο κ. Χαλκίδης.

Σήμερα 11/10/22 πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις στην Κρύα Βρύση της Πέλλας, στη Νάουσα, στη Βέροια και στη Λάρισα ενώ θα κλιμακωθούν και σε άλλες περιοχές, αύριο και μεθαύριο.

Τα αιτήματα

Οι αγρότες, μεταξύ άλλων, διεκδικούν μείωση του κόστους παραγωγής αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, επιδότηση αγροεφοδίων και ζωοτροφών καθώς και κατάργηση του ΦΠΑ σε αυτά και στα είδη πρώτης ανάγκης για όλους. Αποζημιώσεις στο 100% της παραγωγής και του κεφαλαίου από ΕΛΓΑ και κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα