back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μ. Κιούσης: Βιώνουμε έναν ενεργειακό πόλεμο και μια παγκόσμια κερδοσκοπία

Διαβάστε επίσης

«Βιώνουμε έναν ενεργειακό πόλεμο και πρέπει να ληφθούν μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς οι παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν επαρκούν. Είναι ενδεικτικό της κατάστασης ότι τις τελευταίες δέκα ημέρες, η τιμή για τα 1000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης άγγιξε τα 216 ευρώ. Κανείς δεν μπορεί να ακολουθήσει αυτούς τους ρυθμούς», ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας, Μιχάλης Κιούσης .

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στις Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου, εξέφρασε την ανησυχία του για το νέο ανεξέλεγκτο ράλι των τιμών στα καύσιμα, στη σκιά της ρωσο-ουκρανικής κρίσης.

«Το πετρέλαιο θέρμανσης αποτελεί κοινωνικό αγαθό. Έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα για τα νοικοκυριά. Παράλληλα, παρατηρείται αύξηση και στο πετρέλαιο κίνησης και αυτό δεν αφορά μόνο τα επιβατικά αυτοκίνητα αλλά και την παραγωγή, τον πρωτογενή τομέα, τον αγροτικό τομέα, τις μεταφορές, τη βιοτεχνία και τη βιομηχανία. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης και του κόστους μεταφοράς, θα υπάρξουν αυξήσεις που θα συμπαρασύρουν όλα τα προϊόντα», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Κιούση, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η Ευρώπη αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων.

«Πρόκειται για παγκόσμια κερδοσκοπία. Όταν ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία συναποφάσισαν σημαντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, όλοι καταλάβαμε ότι θα αυξηθεί η τιμή του. Είναι για μια κατάσταση από την οποία κερδίζουν 4-5 οικονομίες παγκοσμίως και οι υπόλοιποι βιώνουμε την απόλυτη φτώχεια, οδηγούμαστε σε μείωση της παραγωγής και της κατανάλωσης και γενικότερα σε έναν μη αξιοπρεπή τρόπο διαβίωσης», σημείωσε.

Και κατέληξε λέγοντας ότι ο κλάδος των βενζινοπωλών διανύει μια από τις χειρότερες κρίσεις στην ιστορία του: «Όσοι επαγγελματίες δεν κλείσαμε κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης ή της πανδημίας θα κλείσουμε τώρα», εκτίμησε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα