back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Συναγερμός στην Ουκρανία για νέα χτυπήματα – Ψηφιακή σύνοδος κορυφής G7

Διαβάστε επίσης

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων έθεσαν σήμερα το σύνολο της Ουκρανίας σε συναγερμό για νέες πυραυλικές επιθέσεις, μία ημέρα μετά τον σφοδρό βομβαρδισμό πολλών πόλεων από τη Ρωσία που προκάλεσε τον θάνατο 19 ανθρώπων, κυρίως αμάχων.

«Προσοχή. Στη διάρκεια της ημέρας υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πυραυλικών επιθέσεων στο έδαφος της Ουκρανίας. Παρακαλώ παραμείνετε στα καταφύγια για την ασφάλειά σας, μην αγνοείτε τις σειρήνες προειδοποίησης», ανέφεραν στο Telegram.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες, 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 105 τραυματίστηκαν από τα χθεσινά πλήγματα. Δεκαεννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 105 τραυματίστηκαν από τον μαζικό ρωσικό βομβαρδισμό χθες Δευτέρα εναντίον πόλεων της Ουκρανίας, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

«Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 105 τραυματίστηκαν», επεσήμανε στο Telegram η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας.

Προηγούμενος απολογισμός που δημοσιεύθηκε χθες το βράδυ έκανε λόγο για 14 νεκρούς από αυτόν τον πρωτόγνωρου εύρους βομβαρδισμό εδώ και πολλούς μήνες εναντίον πολλών ουκρανικών πόλεων, ανάμεσά τους και το Κίεβο.

Περισσότερες από 300 περιοχές παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση σε όλη τη χώρα, καθώς από τον χθεσινό βομβαρδισμό επλήγησαν σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σήμερα το πρωί νέα ρωσικά πλήγματα σημειώθηκαν εναντίον της πόλης Ζαπορίζια, που είναι στόχος βομβαρδισμών εδώ και εβδομάδες. Δώδεκα πύραυλοι S-300 έπληξαν «πολιτικές» υποδομές, προκαλώντας τον θάνατο ενός ανθρώπου, επεσήμανε η υπηρεσία.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιγκάλ επεσήμανε ότι ένδεκα σημαντικές υποδομές υπέστησαν ζημιές σε οκτώ επαρχίες.

Εξάλλου χθες η Ουκρανία ανέστειλε τις εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος προς την Ευρώπη λόγω των πληγμάτων αυτών.

Η διάσκεψη των G7

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι υπόλοιποι ηγέτες της G7 θα συμμετάσχουν σε ψηφιακή συνεδρίαση εντός της ημέρας για να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν την Ουκρανία και να φροντίσουν να λογοδοτήσει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος, μετά τη σειρά ρωσικών πυραυλικών πληγμάτων εναντίον ουκρανικών υποδομών.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα εκφραστεί στην αρχή της συνόδου, πρόσθεσε η αμερικανική προεδρία.

Ο ΟΑΣΕ καταδικάζει τον «τρόμο» των πυραυλικών πληγμάτων της Ρωσίας

Η ηγεσία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) χαρακτήρισε τα χθεσινά σφοδρά ρωσικά πυραυλικά πλήγματα εναντίον υποδομών πολλών ουκρανικών πόλεων «τρομοκρατία» εναντίον του άμαχου πληθυσμού.

«Αυτές οι ειδεχθείς στρατιωτικές ενέργειες αντιπροσωπεύουν πλήρη περιφρόνηση και παραβίαση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του (διεθνούς) ανθρωπιστικού δικαίου», αναφέρει δελτίο Τύπου της ηγεσίας του ΟΑΣΕ που δημοσιοποιήθηκε χθες Δευτέρα το βράδυ.

«Ο μοναδικός λόγος πίσω από αυτές τις βάρβαρες και απάνθρωπες πράξεις είναι να εξαπλωθεί ο τρόμος, καθώς και η υπεραναπλήρωση για τις αποτυχίες ως προς την επίτευξη τακτικών και στρατηγικών στόχων» της Ρωσίας, αναφέρεται στο κείμενο, που συνυπογράφεται από τον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών και προεδρεύοντα στον ΟΑΣΕ Ζμπίγκνιου Ράου και τη Γερμανίδα Γενική Γραμματέα του ΟΑΣΕ Χέλγκα Μαρία Σμιτ.

Η Ρωσία συγκαταλέγεται στα 57 κράτη μέλη του Οργανισμού.

Από το 2014, ο διεθνής οργανισμός με έδρα τη Βιέννη επέβλεπε την εύθραυστη εκεχειρία ανάμεσα στους φιλορώσους αυτονομιστές και τον ουκρανικό στρατό στην ανατολική Ουκρανία. Αφού άρχισε η ρωσική στρατιωτική εισβολή την 24η Φεβρουαρίου, η αποστολή των παρατηρητών του ΟΑΣΕ αποχώρησε.

Η Λιζ Τρας θα ζητήσει διαρκή στήριξη της Ουκρανίας

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας θα ζητήσει σήμερα από τους άλλους ηγέτες της ομάδας των κρατών-μελών της G7 να παραμείνουν σταθεροί στην υποστήριξή τους απέναντι στην Ουκρανία, ενώ θα αιτηθεί μία επείγουσα διάσκεψη των ηγετών του ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ μετά την κλιμάκωση των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων κατά ουκρανικών πόλεων.

Η Βρετανία έχει χαρακτηρίσει ως απαράδεκτες τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις κατά μη στρατιωτικών περιοχών στην Ουκρανία και η Τρας έχει δηλώσει ότι η ψηφιακή διάσκεψη της G7 στην οποία θα λάβει μέρος και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είναι μία ευκαιρία επανεπιβεβαίωσης της ενότητας για την αντίθεση των χωρών κατά της ρωσικής εισβολής.

“Κανένας δεν θέλει περισσότερο την ειρήνη από την Ουκρανία. Από την μεριά μας, δεν πρέπει να μετακινηθούμε ούτε κατ’ ελάχιστον από την απόφασή μας να τους βοηθήσουμε για να κερδίσουν τον πόλεμο”, αναμένεται να τονίσει στην ψηφιακή διάσκεψη η Τρας, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας της που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο της.

Η Ρωσία διαμηνύει πως θα αντιδράσει στη μεγεθυνόμενη ανάμιξη της Δύσης

Η απευθείας αναμέτρηση με τις ΗΠΑ και το NATO δεν είναι προς το συμφέρον της Μόσχας ούτε επιδίωξή της, αλλά η Ρωσία θα αντιδράσει στην μεγεθυνόμενη ανάμιξη της Δύσης στη σύρραξη στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. «Προειδοποιούμε και ελπίζουμε ότι θα συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης (της σύρραξης) στην Ουάσινγκτον και στις άλλες δυτικές πρωτεύουσες», τόνισε ο κ. Ριάμπκοφ.

Γαλλία: Η Λευκορωσία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με περισσότερες κυρώσεις

Η Λευκορωσία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με περισσότερες κυρώσεις, αν αυξήσει την εμπλοκή της στην σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα σε γαλλικό ραδιοσταθμό η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι έδωσε εντολή για την ανάπτυξη στρατού μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις κοντά στην Ουκρανία σε απάντηση στην, όπως δήλωσε, σαφή απειλή που θέτουν στην Λευκορωσία το Κίεβο και οι υποστηρικτές του στη Δύση.

Τα σχόλια αυτά του Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία στη Λευκορωσία από το 1994, δείχνουν πιθανή περαιτέρω κλιμάκωση στον πόλεμο στην Ουκρανία, πιθανώς με μια συνδυασμένη κοινή δύναμη Ρωσίας-Λευκορωσίας στη βόρεια Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα