back to top
18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Συνεδριάζουν οι ΥΠΕΝ της ΕΕ – Παραμένουν οι διαφωνίες για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Διαβάστε επίσης

Χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες συνεδριάζουν σήμερα στην Πράγα ατύπως οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. σε μια προσπάθεια εξεύρεσης κοινής πορείας στα θέματα της επιβολής ανωτάτων τιμών στις τιμές εισαγωγής φυσικού αερίου.

Με βάση πληροφορίες το άτυπο Συμβούλιο δεν αναμένεται να δώσει σημαντικά νέα καθώς οι διαφορές παραμένουν μεταξύ της Γερμανίας και όσων την υποστηρίζουν και την ομάδα των 16 κρατών μελών μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας που επιδιώκουν μια κοινή διαδικασία αγορών με επιβολή ανώτατων ορίων στις τιμές.

Υπενθυμίζεται ότι σε σχέση με τη διαπραγμάτευση εντός της ΕΕ για το θέμα του πλαφόν ο κ.Σκρέκας είχε αναφέρει ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες (κυρίως Γερμανία και Ολλανδία) που αντιδρούν στην ελληνική πρόταση για επιβολή πλαφόν στην τιμή εισαγωγής του φυσικού αερίου (την οποία υποστηρίζουν ήδη 16 κράτη – μέλη). «Η Ευρώπη σήμερα αγοράζει το ακριβότερο φυσικό αέριο, χωρίς να υπάρχει αντικειμενικός λόγος. Η ελληνική πρόταση προβλέπει την επιβολή μεταβαλλόμενου ορίου τιμής σε συνάρτηση με τη διακύμανση των τιμών στα διεθνή Χρηματιστήρια, ώστε να διασφαλίζεται αφενός ο εφοδιασμός της ευρωπαϊκής αγοράς και αφετέρου η συγκράτηση των τιμών», είχε τονίσει προ ημερών ο υπουργός.

Στο μεταξύ ήδη το Βερολίνο με διαρροή στο Reuters πήρε σαφείς αποστάσεις από δημοσίευμα του Bloomberg που ήθελε την γερμανική κυβέρνηση να κάνει στροφή και να εξετάζει την έκδοση ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που μαστίζει την ενωμένη Ευρώπη και τις οικονομίες της.

Την πληροφορία είχε μεταδώσει νωρίτερα το πρακτορείο Bloomberg, υποστηρίζοντας πως στη Σύνοδο της Πράγας ο Καγκελάριος συζήτησε το θέμα με τους ομολόγους του δείχνοντας για πρώτη φορά διαλλακτικός απέναντι στην πιθανή κοινή έκδοση χρέους από την ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης.

Τη διάψευση μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο πήγες από την καγκελαρία της Γερμανίας. «Τέτοια σχέδια είναι άγνωστα στην κυβέρνηση» ανέφερε Γερμανός αξιωματούχος στο πρακτορείο.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα