back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αϊτή: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους εναντίον της ανάπτυξης διεθνούς ένοπλης αποστολής

Διαβάστε επίσης

Χιλιάδες Αϊτινοί διαδήλωσαν εναντίον της κυβέρνησης και της έκκλησής της να αναπτυχθεί διεθνής στρατιωτική αποστολή για την αντιμετώπιση της ενδημικής ανασφάλειας, της ανθρωπιστικής κρίσης και της επιδημίας χολέρας.

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν προχθές Δευτέρα, μια ημέρα μετά την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να αναπτυχθεί διεθνής οπλισμένη δύναμη ταχείας αντίδρασης για να βοηθήσει την «παραλυμένη» χώρα, σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια, λεηλασίες και η τη χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία. Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν από σφαίρες με αποτέλεσμα να υπάρξει τουλάχιστον ένας θάνατος νεαρής, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι οργανωτές των κινητοποιήσεων κατηγόρησαν την αστυνομία για τον θάνατο της. «Αυτό το νεαρό κορίτσι δεν αντιπροσώπευε καμία απειλή. Σκοτώθηκε εκφράζοντας την επιθυμία της να ζήσει με αξιοπρέπεια», κατήγγειλε σαραντάρης διαδηλωτής.

«Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς επεμβαίνουν σε εσωτερικές υποθέσεις της Αϊτής», είπε άλλος διαδηλωτής.

«Χρειαζόμαστε βοήθεια για να αναπτυχθεί η χώρα μας. Δεν χρειαζόμαστε άρβυλα. Επιπλέον, αυτή η κυβέρνηση δεν διαθέτει τη νομιμοποίηση για να ζητάει στρατιωτική βοήθεια. Είμαστε αντίθετοι σε αυτή την επιλογή», πρόσθεσε.

Η Αϊτή έχει μετατραπεί εδώ κι εβδομάδες σε θέατρο διαδηλώσεων που αμαυρώνονται από βίαια επεισόδια και λεηλασίες μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί την 11η Σεπτεμβρίου πως θα αυξηθεί η τιμή των καυσίμων καθώς το κράτος δεν μπορεί πλέον να την επιδοτεί.

Οι διαδηλωτές αξίωσαν να παραιτηθεί ο επικεφαλής της κυβέρνησης. Κινητοποιήσεις έγιναν, πέρα από την πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, και σε άλλες πόλεις.

Την Παρασκευή, η αϊτινή κυβέρνηση επισημοποίησε το αίτημά της η διεθνής κοινότητα να στείλει «ένοπλη» δύναμη ειδικού σκοπού για να τερματιστεί η «ανθρωπιστική κρίση» που προκαλεί η δράση των συμμοριών, που έχει μετατραπεί σε γάγγραινα στη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου.

Την Κυριακή, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες παρότρυνε «τη διεθνή κοινότητα (…) να εξετάσει κατεπειγόντως το αίτημα» της κυβέρνησης της Αϊτής. Κατήγγειλε σε επιστολή του στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι «συμμορίες έχουν προχωρήσει στην κατάληψη του ελέγχου υποδομών στρατηγικής σημασίας, όπως το διεθνές λιμάνι του Πορτ-ο-Πρενς και ο κύριος τερματικός σταθμός καυσίμων της χώρας (Βαρό)».

Σε αυτή την κατάσταση και εν μέσω ελλείψεων καυσίμων και παράλυσης της δραστηριότητας προστέθηκε η επανεμφάνιση της χολέρας, τρία χρόνια μετά το τέλος επιδημίας με 10.000 νεκρούς.

Ήδη έχουν επιβεβαιωθεί 32 κρούσματα και 16 θάνατοι από την 1η ως την 9η Οκτωβρίου, ανακοίνωσε προχθές Δευτέρα το υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας πως έχουν εντοπιστεί 224 ύποπτα κρούσματα στη φυλακή του Πορτ-ο-Πρενς, τη μεγαλύτερη της χώρας.

Χθες Τρίτη εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή στη χώρα της Καραϊβικής προσθέτοντας πως αυτό το status quo «δεν μπορεί να παρατείνεται».

«Σημειώνουμε ότι η κατάσταση έχει γίνει ακόμα πιο φρικτή, ακόμα πιο επικίνδυνη», ανέφερε ο Νεντ Πράις κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών.

Πρόσθεσε ότι το αμερικανικό ΥΠΕΞ μελετά, σε συντονισμό με διεθνείς εταίρους, το αίτημα που υπέβαλε το Πορτ-ο-Πρενς την Παρασκευή.

Ο εκπρόσωπος απέφυγε να ξεκαθαρίσει εάν σχεδιάζεται να αναπτυχθούν μονάδες των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα