back to top
24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Aνοιχτή Πόλη: Χωρίς εκδηλώσεις η επέτειος των 78 χρόνων από την απελευθέρωση της Αθήνας

Διαβάστε επίσης

78 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την απελευθέρωση της πόλης μας από τη ναζιστική κατοχή. Σε αντίθεση ωστόσο με τα προηγούμενα χρόνια δεν έχουν προγραμματιστεί από τον Δήμο Αθηναίων εκδηλώσεις για τον εορτασμό της σημερινής ημέρας.

“Η δημοτική αρχή δεν φαίνεται να συγκινείται ιδιαίτερα από την επέτειο της Απελευθέρωσης, κρίνοντας από την ανυπαρξία προγραμματισμού σχετικών εκδηλώσεων τιμής” επισημαίνει η Ανοιχτή Πόλη υπογραμμίζοντας την σπουδαιότητα της διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης σε μια εποχή που εντείνονται, όπως τονίζει, ο αυταρχισμός και η καταστολή στους δρόμους της πόλης.

Ολόκληρο το κείμενο

78 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας:Με τις διεκδικήσεις μας κρατάμε την πόλη μας κλειστή στο φασισμό

Η 78η επέτειος της απελευθέρωσης της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή υπογραμμίζει σήμερα την ανάγκη για την ενίσχυση του αντιφασιστικού κινήματος στην πόλη και στη χώρα. Η αντίσταση του λαού μας στους ναζί και τους συνεργάτες τους, και η διεκδίκηση για ελευθερία, δημοκρατία και δικαιοσύνη, απέναντι στο ζόφο του φασισμού, θα αποτελούν πάντα οδηγό αξιοπρέπειας για όλους και όλες μας.

Η δημοτική αρχή δεν φαίνεται να συγκινείται ιδιαίτερα από την επέτειο της Απελευθέρωσης, κρίνοντας από την ανυπαρξία προγραμματισμού σχετικών εκδηλώσεων τιμής. Παραμένει άλλωστε αδρανής, όταν εδώ και χρόνια ζητάμε την ίδρυση Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Αντιφασιστικού Αγώνα στην πόλη μας. Σήμερα όμως, ίσως περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να διαφυλάξουμε την ιστορική μνήμη και να προτάξουμε τις σύγχρονες κοινωνικές διεκδικήσεις.

Οι πρόσφατες προκλήσεις των νεοναζί στην αίθουσα του δικαστηρίου, αλλά και η ανοχή που επιδείχθηκε σε αυτές, μας υπενθυμίζουν ότι η διεκδίκηση για μια πόλη δημοκρατίας και αλληλεγγύης είναι επίκαιρη. Το ίδιο μας υπενθυμίζουν η ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής στους δρόμους της πόλης, η συστηματική περιστολή του δικαιώματος των κατοίκων στη διαμαρτυρία και τη διεκδίκηση, η σταδιακή υποχώρηση της δημόσιας σφαίρας και η υποβάθμιση των κοινών αγαθών.

Η Αθήνα είναι και θα παραμείνει κλειστή στο φασισμό. Η επικύρωση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής, καί σε δεύτερο βαθμό, είναι προϋπόθεση και την αναμένουμε ως αυτονόητη. Είναι όμως η ενίσχυση των αγώνων και των διεκδικήσεών μας για περισσότερη δικαιοσύνη και ελευθερία που επικυρώνει διαρκώς και καθημερινά, την απόρριψη του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.

Μάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα