back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τ. Σακελλαρόπουλος: Εικόνες του Έπους του ’40 και της Απελευθέρωσης στο αρχείο του Μουσείου Μπενάκη

Διαβάστε επίσης

Για τον πλούτο των φωτογραφικών εικόνων που υπάρχει στο αρχείο του Μουσείου Μπενάκη και που αποτυπώνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις εφιαλτικές ημέρες της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στον Γιώργο Αποστολίδη, ο υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου, Τάσος Σακελλαρόπουλος, ανήμερα της 78ης επετείου της Απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς.

Πρόκειται για μία ανθολογία εικόνων της Βούλας Παπαϊωάννου και του Δημήτρη Χαρισιάδη, δύο σπουδαίων φωτογράφων οι οποίοι απαθανάτισαν τα ίχνη που άφησε ο πόλεμος στο τοπίο και στους ανθρώπους αλλά και την απερίγραπτη χαρά που επικρατούσε την ώρα της Απελευθέρωσης.

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικό υλικό. Ο Χαρισιάδης έχει φωτογραφίσει σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό το Ελληνικό Έπος και παράλληλα , με ένα συχνά χιουμοριστικό μάτι, τους στρατιώτες την ώρα που ξενοιάζουν στην πρώτη γραμμή, φορώντας καπέλα Ιταλών και κοροϊδεύοντας τον αντίπαλο. Παράλληλα, υπάρχει το εντυπωσιακό υλικό της Βούλας Παπαϊωάννου, το ”Μαύρο Λεύκωμα της Κατοχής”, το οποίο συνέδραμε την τότε εξόριστη κυβέρνηση της Ελλάδας προκειμένου να διεκδικήσει επιπλέον φροντίδα από τον Ερυθρό Σταυρό διότι φωτογράφισε την πείνα και τον θάνατο, σκελετωμένα παιδιά και ενήλικους που η ασιτία τους είχε οδηγήσει στα πρόθυρα του θανάτου. Είναι πολύ σκληρές εικόνες αλλά ταυτόχρονα πολύ ουσιαστικές», τόνισε.

Το εν λόγω υλικό με τις καθηλωτικές εικόνες, σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρόπουλο, είναι απολύτως προσβάσιμο- μετά από ραντεβού- ώστε να μπορέσουν ερευνητές και μελετητές να δουν τα τεκμήρια και να τα χρησιμοποιήσουν στις δημοσιεύσεις τους.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα