back to top
20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

ΕΕ – ενεργειακή κρίση: Τα δυο σενάρια, ενόψει απόφασης στις 18 Οκτωβρίου

Διαβάστε επίσης

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε μια γενική συμφωνία χθες το βράδυ, για από κοινού  αγορά φυσικού αερίου πριν από το επόμενο καλοκαίρι, και συμφώνησαν  ότι χρειάζεται μια εναλλακτική τιμή αναφοράς στο φυσικό αέριο, δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Γιόζεφ Σικέλα.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θέλουν να είναι έτοιμες οι εργασίες για κοινές αγορές φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα, πρόσθεσε Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας.

“Θέλουμε να επιταχύνουμε τις κοινές αγορές και να χρησιμοποιήσουμε την αγοραστική δύναμη ολόκληρης της οικονομίας της ΕΕ ώστε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των προμηθειών για τον επόμενο χειμώνα, που μπορεί να είναι ακόμη πιο κρίσιμος από αυτόν”, είπε ο Σικέλα μετά τη συνάντηση των υπουργών της ΕΕ στην Πράγα.

“Συνεπώς ζητήθηκε από την Επιτροπή να επιταχύνει τις εργασίες”, δήλωσε.

Η επίσημη πρόταση της Επιτροπής αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη Τρίτη 18 Οκτωβρίου χωρίς να έχει διευκρινισθεί προς το παρόν το πώς και το εάν θα συμπεριληφθεί το ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο στην τελική νομοθετική πρόταση της Κομισιόν.

Σύμφωνα  με τα όσα δήλωσε χθες η Ευρωπαία επίτροπος για την Ενέργεια, Κάντρι Σίμσον, η πρόταση θα εμπεριέχει μέτρα μέγιστης δυνατής συναίνεσης, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει κάποιο συμπέρασμα επί του θέματος μέσα στο Σαββατοκύριακο.  «Πρέπει να επέμβουμε στην αγορά, αλλά πρέπει να το κάνουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να πετύχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε», πρόσθεσε.

Στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων βρίσκονται:

  • το «ιβηρικό μοντέλο» της Πορτογαλίας και της Ισπανίας με γαλλική υποστήριξη, που λειτουργεί με πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας,
  • η πρόταση της Ελλάδας, Ιταλίας, Πολωνίας και Βελγίου, που προτείνει ένα γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο στην τιμή χονδρικής και έχει υποστηριχθεί με την υπογραφή 12 ακόμη χωρών, καθώς και μία πρόταση της Επιτροπής για πλαφόν αποκλειστικά στο ρωσικό αέριο.
  • Χθες στην σύνοδο Γερμανία και Ολλανδία προσήλθαν στο τραπέζι με μία πρόταση 10 σημείων για κοινές αγορές φυσικού αερίου. Οι δυο αυτές χωρες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το ανώτατο όριο τιμών στο φυσικό αέριο.

Στην προσπάθεια να εκπονηθεί ενας συμβιβασμός έχουν υιοθετηθεί ως κοινός τόπος μεχρι σήμερα:

  • η δημιουργία της πλατφόρμας για κοινές αγορές φυσικού αερίου
  • μέτρα για την αύξηση της διαφάνειας του δείκτη τιμών TTF,
  • μέτρα για την ενίσχυση της εξοικονόμησης ενέργειας και της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα