back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Συλλήψεις Παλαιστινίων έπειτα από συγκρούσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Διαβάστε επίσης

Η αστυνομία του Ισραήλ συνέλαβε τη νύκτα της Τετάρτης προς Πέμπτη πολλούς Παλαιστίνιους οι οποίοι, σύμφωνα με την ίδια, ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Εννέα ύποπτοι συνελήφθησαν, επεσήμανε η αστυνομία. Συνολικά «23 ύποπτοι, κάτοικοι της Ανατολικής Ιερουσαλήμ», έχουν συλληφθεί από την Τετάρτη «για διατάραξη της δημόσιας τάξης, για ρήψη πετρών και βομβών μολότοφ και για επιθέσεις εναντίον αστυνομικών», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι Παλαιστίνιοι οργάνωσαν χθες απεργίες και διαδηλώσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, δύο περιοχές που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967, για να διαμαρτυρηθούν για τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού μετά τις ένοπλες επιθέσεις στις οποίες σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες αυτήν την εβδομάδα.

Το Σάββατο η 18χρονη Ισραηλινή στρατονόμος Νοά Λαζάρ σκοτώθηκε σε φυλάκιο ελέγχου στον προσφυγικό καταυλισμό του Σουάφατ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο καταυλισμός αυτός, που σήμερα είναι πλέον μια πυκνοκατοικημένη περιοχή όπου ζουν 60.000 άνθρωποι, έχει αποκλειστεί εδώ και ημέρες, καθώς η αστυνομία χτενίζει δρόμους και σπίτια, αναζητώντας τον δράστη. Ελέγχονται επίσης αυστηρά όλα τα οχήματα.

Συγκρούσεις ξέσπασαν χθες στον καταυλισμό μεταξύ των βαριά οπλισμένων ισραηλινών δυνάμεων και Παλαιστινίων που πέταξαν πέτρες εναντίον τους.

Σύμφωνα με τον Καζέμ Αμπού Χάλαφ, εκπρόσωπο της υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), λόγω του ενισχυμένου ελέγχου στην είσοδο του καταυλισμού και της βίας έχουν κλείσει σχολεία και κέντρα υγείας στην Σουάφατ. «Η κατάσταση είναι πραγματικά τεταμένη», υπογράμμισε.

«Έχουμε πολλούς τραυματίες από πλαστικές σφαίρες και από εισπνοή δακρυγόνων», επεσήμανε ο Μούνιμπ αλ Κούτομπ, διασώστης στη Σουάφατ.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης στις συνοικίες Ισαουίγια και Σιλουάν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά δύο Ισραηλινοί αστυνομικοί, ανακοίνωσε η αστυνομία επισημαίνοντας ότι αντέδρασε για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Στα τέλη Μαρτίου οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν επιχειρήσεις καταστολής στη Δυτική Όχθη, με αφορμή επιθέσεις Παλαιστίνιων στο Ισραήλ, στις οποίες σκοτώθηκαν 19 άνθρωποι. Έκτοτε, οι επιδρομές του στρατού και οι συγκρούσεις με ομάδες ενόπλων σε πόλεις όπως η Ναμπλούς και η Τζενίν έχουν γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, πυροδοτώντας την οργή νεαρών Παλαιστίνιων, οι οποίοι εκτοξεύουν πέτρες και βόμβες μολότοφ στους στρατιώτες. Την Τρίτη, άλλος ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε κοντά σε έναν εβραϊκό οικισμό, ανάμεσα στις πόλεις Τζενίν και Ναμπλούς.
Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα