back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Χ. Λαγαρία: Το λευκό μπαστούνι είναι πολύ σημαντικός συμμέτοχος στην ανεξαρτησία ενός τυφλού ατόμου

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή την αυριανή ημέρα, 15η Οκτωβρίου, η οποία έχει καθιερωθεί παγκοσμίως καθιερωθεί ως η ημέρα εορτασμού του «Λευκού Μπαστουνιού» με στόχο τη διάδοση της χρήσης του και την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με προβλήματα όρασης για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση, η συνιδρύτρια της Blacκ Light , Χρυσέλλα Λαγαρία μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου για τους τρόπους με τους οποίους επιχειρούν να χτίσουν γέφυρες ανάμεσα σε ανθρώπους, τυφλούς και βλέποντες για έναν κόσμο πιο συμπεριληπτικό για όλους.

«Το λευκό μπαστούνι είναι πολύ σημαντικός συμμέτοχος στο κομμάτι της ανεξαρτησίας ενός τυφλού ατόμου ειδικά στην Αθήνα η οποία δεν είναι μια εύκολα πόλη ως προς την πρόσβασή της. Είναι ένα μέσο που θα μας ενημερώσει εγκαίρως για ότι θα συναντήσουμε στο δρόμο μας, θα μας ειδοποιήσει αν υπάρχουν στην πορεία μας σκαλοπάτια, λακκούβες ή αλλαγές στο έδαφος», εξήγησε.

Η Blacκ Light είμαι μια κοινωνική-συνεταιριστική επιχείρηση συλλογικής κοινωνικής ωφέλειας η οποία μεταξύ άλλων, μέσω του σεμιναρίου με θέμα «Εξυπηρέτηση τυφλών πελατών σε καταστήματα λιανικής πώλησης», απευθύνεται σε εμπορικές επιχειρήσεις εκπαιδεύοντας τους υπαλλήλους σχετικά με το πως μπορούν να εξυπηρετήσουν σωστά έναν τυφλό πελάτη.

Σε αυτό το πολύ ξεχωριστό σεμινάριο αναφέρθηκε η κ. Λαγαρία, περιγράφοντας την ανάγκη αλληλεπίδρασης μεταξύ μιας επιχείρησης και ενός πελάτη. Όπως τόνισε, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αντιληφθούν βιωματικά τις καταναλωτικές ανάγκες της αντίστοιχης ομάδας πελατών και με αυτόν τον τρόπο να εγκαταλείψουν τα στερεότυπα που υπάρχουν συχνά γύρω από την τυφλότητα.

«Εστιάσαμε σε αυτό το κομμάτι γιατί το να μπορεί να πάει κάποιος στο σουπερμάρκετ ή σε έναν φούρνο που για όλους εμάς αποτελεί μια πολύ απλή καθημερινή δραστηριότητα, για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης είναι μια ανάγκη τόσο βασική που μπορεί να τους στερήσει την ανεξαρτησία τους, αν δεν γίνεται όπως πρέπει. Γι’ αυτό, δημιουργήσαμε ένα βιωματικό σεμινάριο που εκπαιδεύει τους ανθρώπους ώστε να μάθουν τα σωστά βήματα για την εξυπηρέτηση των τυφλών πελατών που θα προσέλθουν στα καταστήματά τους», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η εμπειρία του διαδραστικού δρώμενου «Dialogue in the Dark», ανέδειξε την ανάγκη δημιουργίας του προγράμματος «Μαθαίνω χωρίς να βλέπω» μέσω του οποίου, μαθητές της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας ενημερώνονται και εκπαιδεύονται στα ζητήματα τυφλότητας ώστε να αποκτήσουν εξοικείωση και να συνυπάρχουν ισότιμα με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αναπηρίες όρασης.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα