back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ιράν: Η καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας πλήττει και τα παιδιά

Διαβάστε επίσης

Από τότε που ξέσπασε το κίνημα διαμαρτυρίας στο Ιράν, πριν από σχεδόν έναν μήνα, δεκάδες παιδιά έχουν σκοτωθεί κατά την καταστολή του και εκατοντάδες έχουν φυλακιστεί, ορισμένα κρατούνται μάλιστα σε κέντρα που είναι επιφορτισμένα με την “επανεκπαίδευσή” τους, σύμφωνα με τις αρχές και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Το Ιράν συγκλονίζεται από τις 16 Σεπτεμβρίου από διαδηλώσεις που πυροδότησε ο θάνατος της Μαχσά Αμινί, μιας 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής που πέθανε τρεις ημέρες μετά την σύλληψή της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη, επειδή, σύμφωνα με τις αρχές, παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τις γυναίκες, ο οποίος τους επιβάλλει κυρίως να φορούν την μαντίλα.

“Γυναίκα, ζωή, ελευθερία” ή “Θάνατος στον δικτάτορα” είναι τα βασικά συνθήματα των γυναικών στο Ιράν, οι οποίες ηγούνται των διαδηλώσεων στις οποίες μετέχουν επίσης πολλοί νέοι, ορισμένες φορές διακινδυνεύοντας τη ζωή τους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Human Rights Activists News Agency (HRANA), που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ, τουλάχιστον 18 νέοι έχουν σκοτωθεί από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Ο μικρότερος από αυτούς ήταν 12 ετών, σύμφωνα με την πηγή αυτή.

Η Amnesty Iran γνωστοποιεί στο Twitter ότι τουλάχιστον 23 παιδιά “σκοτώθηκαν παράνομα από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας”. “Τα θύματα ήταν μεταξύ 11 και 17 ετών”, διευκρινίζει η οργάνωση.

Ωστόσο ο απολογισμός αυτός ενδέχεται να είναι ακόμη πιο υψηλός, σημειώνουν μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ο Ιρανικός Σύλλογος για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Παιδιών ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι τουλάχιστον 28 παιδιά έχουν σκοτωθεί “τα περισσότερα στην υποβαθμισμένη επαρχία του Σιστάν-Μπαλουτσιστάν”, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Η οργάνωση αυτή, που έχει την έδρα της στο Ιράν, ανακοίνωσε επίσης ότι οικογένειες “κρατούνται στο σκοτάδι” σχετικά με την τύχη των παιδιών τους που έχουν συλληφθεί, τα οποία στερούνται επίσης νομικής εκπροσώπησης.

Ορισμένοι νέοι έχουν φυλακιστεί σε κέντρα για ενήλικες τοξικομανείς, προειδοποίησε παράλληλα ο Χασάν Ραϊσί, Ιρανός δικηγόρος που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι πληροφορίες αυτές “είναι πάρα πολύ ανησυχητικές”, έκρινε, υπογραμμίζοντας ότι οι νέοι “κάτω των 18 ετών δεν θα πρέπει ποτέ να κρατούνται με εγκληματίες άνω των 18 ετών. Αυτό είναι νομική υποχρέωση”.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, τον οποίο επικαλέστηκε την Τετάρτη ο ενημερωτικός ιστότοπος Iran Wire “περίπου 300 άνθρωποι ηλικίας μεταξύ 12-13 και 18-19 κρατούνται”.

“Αντικοινωνικοί”

Η Unicef εξέφρασε τη Δευτέρα “μεγάλη ανησυχία” για τις πληροφορίες που γνωστοποιούν ότι “παιδιά και έφηβοι έχουν σκοτωθεί, τραυματιστεί και συλληφθεί”.

Ο Ιρανός υπουργός Παιδείας Γιουσέφ Νουρί παραδέχθηκε ότι μαθητές έχουν συλληφθεί στον δρόμο ή στο σχολείο τους.

“Δεν είναι πολλοί. Δεν μπορώ να δώσω ακριβή αριθμό”, πρόσθεσε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη στην εφημερίδα μεταρρυθμιστών Shargh.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι οι νέοι αυτοί κρατούνται σε “κέντρα ιατροψυχολογικής υποστήριξης” όπου υπόκεινται σε “επανεκπαίδευση” προκειμένου να μη γίνουν “αντικοινωνικοί”.

Παρά τους σοβαρούς περιορισμούς στην πρόσβαση στο Ίντερνετ που επιβλήθηκαν από τις αρχές για να αντιμετωπιστεί αυτό που οι ίδιες χαρακτηρίζουν “ταραχές”, οι νεαροί Ιρανοί κατάφεραν να μεταδώσουν εικόνες από τις διαδηλώσεις σε πολύ δημοφιλείς εφαρμογές όπως το TikTok και το Instagram.

Και στους δρόμους επίσης προσαρμόζονται, πηγαίνουν στις διαδηλώσεις με μάσκες και καπέλα, αφήνουν στα σπίτια τους τα τηλέφωνά τους για να μην μπορούν να εντοπιστούν και παίρνουν μαζί τους αλλαξιά ρούχων για την περίπτωση που οι δυνάμεις ασφαλείας τους πετάξουν μπογιά ώστε να μπορούν στη συνέχεια να τους αναγνωρίσουν.

Ο Αλί Φανταβί, υποδιοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, είχε δηλώσει στις αρχές Οκτωβρίου σε ιρανικά μέσα ενημέρωσης ότι “η μέση ηλικία των συλληφθέντων σε πολλές πρόσφατες διαδηλώσεις ήταν τα 15 έτη”.

“Ορισμένοι έφηβοι και νεαροί ενήλικες που συνελήφθησαν (…) συνέκριναν τις ταραχές με βιντεοπαιγνίδια” στις “ομολογίες” τους, σημείωσε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Ο ιερωμένος Αμπουλφάζλ Αχμαντί, επικεφαλής επαρχιακής οργάνωσης που συνδέεται με την αστυνομία ηθών, έκρινε πρόσφατα ότι οι “εχθροί” του Ιράν –όρος τον οποίο χρησιμοποιούν οι αρχές για δυνάμεις στο εξωτερικό, όπως οι ΗΠΑ– “στοιχηματίζουν” στους εφήβους και έχουν δημιουργήσει βιντεοπαιγνίδια για να “προσελκύσουν τη νεολαία στους δρόμους”.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα