back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ιράν: Κάλεσμα από ακτιβιστές σε μαζικές διαδηλώσεις αύριο

Διαβάστε επίσης

Δύο μέλη των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν σήμερα από πυρά στο νότιο Ιράν καθώς καταδίωκαν δύο άτομα που έγραφαν γκράφιτι και συνθήματα, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Το Ιράν μαστίζεται από διαδηλώσεις μετά τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου μιας Κούρδισσας ιρανικής καταγωγής, της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί τρεις ημέρες νωρίτερα από την αστυνομία ηθών.

“Την Παρασκευή, γύρω στις 5 τοπική ώρα στην πόλη Μπεϊρόμ, δύο επιβαίνοντες σε μοτοσικλέτα, που έγραφαν συνθήματα, κυνηγήθηκαν από τους δύο αστυνομικούς”, δήλωσε στο Irna ο επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας της επαρχίας Φαρς, Καζέμ Μουσαβί.

Αλλά οι δύο αστυνομικοί έπεσαν “ως μάρτυρες, την ώρα του καθήκοντος” καθώς χτυπήθηκαν “στο κεφάλι και στο στήθος” από τα πυρά των δύο μοτοσικλετιστών, οι οποίοι στο εξής αναζητούνται, πρόσθεσε το Irna.

Τα δύο θύματα είναι ένα μέλος των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας, καθώς και ένα μέλος της Μπασίντζ, μιας παραστρατιωτικής πολιτοφυλακής που συνδέεται με τους Φρουρούς, διευκρίνισε το Irna.

Από την αρχή του κινήματος διαμαρτυρίας πριν από σχεδόν ένα μήνα, τουλάχιστον 20 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με έναν απολογισμό των επίσημων μέσων ενημέρωσης.

Άλλοι έξι επίσης έχασαν τη ζωή τους σε βίαια επεισόδια στο νοτιοανατολικό Ιράν, που ξέσπασαν μετά τον βιασμό μιας έφηβης που αποδίδεται σε έναν διοικητή της αστυνομίας.

Σε μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα καλούν ακτιβιστές το Σάββατο

Ιρανοί ακτιβιστές έχουν καλέσει σε μαζικές διαδηλώσεις αύριο, Σάββατο, σε όλη τη χώρα, καθώς το κίνημα διαμαρτυρίας που ξέσπασε λόγω του θανάτου της Μαχσά Αμινί εισήλθε στην πέμπτη εβδομάδα του, παρά την αιματηρή καταστολή.

Η οργή για τον θάνατο της Αμινί προκάλεσε το μεγαλύτερο κύμα διαδηλώσεων και βίας στο Ιράν μετά τις διαδηλώσεις του 2019 που πραγματοποιήθηκαν κατά της αύξησης της τιμής της βενζίνης στη χώρα αυτή που είναι πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου.

Τουλάχιστον 108 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 16 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την οργάνωση Iran Human Rights (IHR), που έχει την έδρα της στο ‘Οσλο. Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την λύπη της για τα τουλάχιστον 23 παιδιά που “σκοτώθηκαν από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας”, προσθέτοντας ότι ήταν από 11 έως 17 ετών.

Ο Ιρανός πρόεδρος Ιμπραχίμ Ραϊσί κατηγόρησε την Πέμπτη τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα του, και ο υπουργός Εσωτερικών Αχμάντ Βαχιντί δήλωσε ότι ορισμένοι διαδηλωτές είχαν “εκπαιδευτεί στο εξωτερικό και χρηματοδοτηθεί από το εξωτερικό”, σύμφωνα με δηλώσεις που επικαλείτο το Irna, το βράδυ της Πέμπτης.

Ο Αχμάντ Βαχιντί υποβάθμισε επίσης το εύρος των διαδηλώσεων, μιλώντας για “κάπου 45.000 άτομα” που μετείχαν στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις, σε μια χώρα άνω των 83 εκατομμυρίων κατοίκων”, δήλωσε.

“Στα πανεπιστήμια, στην κορύφωση του κινήματος διαμαρτυρίας, 18.000 άνθρωποι μετείχαν στις συγκεντρώσεις, επί ενός συνολικού αριθμού 3,2 εκατομμυρίων φοιτητών”, δήλωσε επίσης.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα