back to top
21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Μ. Κατρίνης: Δεν υπάρχει ούτε ένα πρόστιμο στην αγορά τροφίμων για αισχροκέρδεια επειδή δεν υπάρχουν ουσιαστικοί έλεγχοι

Διαβάστε επίσης

Για τα φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στους Γιάννη Λαυράνο και στον Νίκο Καρούτζο ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.

Σχετικά με το θέμα της ακρίβειας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανεπάρκεια και αδράνεια καθώς και για επιδοματική πολιτική επικοινωνιακού τύπου στον τομέα της ενέργειας, τονίζοντας ότι οι πολίτες βλέπουν κάθε μήνα την τσέπη τους να αδειάζει όλο και πιο νωρίς.

Όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ , ήδη από τέλη του 2021, κατέθεσε προτάσεις, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής από 13% σε 6%, σημειώνοντας ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ο ΦΠΑ είναι 4% με 6% και στην Ελλάδα παραμένει στο 13%, ενώ έκανε λόγο και για φαινόμενα αισχροκέρδειας.

«Ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνάντηση που είχε πέρυσι τον Σεπτέμβριο, με τους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ, τους ζήτησε να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές. Φέτος τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το καλάθι της νοικοκυράς έχει αυξηθεί στο 11,5% και αναμένεται να αγγίξει το 15% στο τέλος του 2022. Οι τιμές των προϊόντων ανεβαίνουν και την ίδια στιγμή δεν υπάρχει κανένας αποτελεσματικός έλεγχος στην αγορά τροφίμων, ούτε ένα πρόστιμο για αισχροκέρδεια γιατί δεν υπάρχουν ουσιαστικοί έλεγχοι. Δεν μπορεί επί 6 μήνες να μην έχει επιβληθεί ούτε ένα πρόστιμο για αισχροκέρδεια», υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας την παρατεταμένη ενεργειακή κρίση, σημείωσε: «Ζητάμε μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο και φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών, κάτι που αποτελεί και σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτή τη στιγμή το πετρέλαιο κίνησης είναι ακριβότερο από τη βενζίνη ενώ και το πετρέλαιο θέρμανσης κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα. Για το θέμα της ενέργειας, εμείς είχαμε μιλήσει για πλαφόν στη λιανική. Η διαφορά σε σχέση με αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι ότι έτσι θα πληρώσουν και οι προμηθευτές και οι πάροχοι ενέργειας, οι οποίοι έχουν βγάλει ήδη αρκετά υπερκέρδη. Υπολογίζεται ότι το Σεπτέμβριο τα κέρδη ξεπέρασαν το μισό δισ. ευρώ».

Για την υπόθεση του βιασμού της 12χρονης στα Σεπόλια, έκανε λόγο για ένα νοσηρό φαινόμενο που μαστίζει και την ελληνική κοινωνία και που δεν χωράει την παραμικρή κομματική αντέγκληση.

«Με βάση τις έρευνες του Συμβουλίου της Ευρώπης, ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη υφίσταται κάποιας μορφής σεξουαλική παρενόχληση, κακοποίηση ή εκμετάλλευση. Με αφορμή την αποκάλυψη αυτής της υπόθεσης, θα πρέπει το πολιτικό σύστημα και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να προχωρήσουμε σε μία συμμαχία ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία και να καταγγέλλει αυτά τα φαινόμενα. Πρέπει να δώσουμε όλοι μάχη προκειμένου να σπάσει το πέπλο της σιωπής, να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο τιμωρίας. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά ελλείμματα από πλευράς πολιτείας, διαχρονικά».

Ο κ. Κατρίνης, εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του για τον αδόκητο θάνατο του Ολυμπιονίκη και αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Νικολαΐδη.

«Μας συγκλονίζει όλους το θάρρος και η γενναιότητα που επέδειξε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο της ζωής του. Οι σκέψεις μας είναι στην οικογένειά του. Έδωσε ένα παράδειγμα ήθους, θάρρους και αποφασιστικότητας μέχρι την τελευταία στιγμή».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα