back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σουηδία: Κυβερνητικός συνασπισμός μειοψηφίας με την ανοχή του ακροδεξιού κόμματος για πρώτη φορά

Διαβάστε επίσης

Την συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού μειοψηφίας συμφώνησαν τρία κεντροδεξιά κόμματα στη Σουηδία, ο οποίος θα στηρίζεται στην ανοχή των Σουηδών Δημοκρατών, γεγονός που δίνει στο ακροδεξιό κόμμα, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, την δυνατότητα να ασκεί επιρροή στην χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα απαρτίζεται από το φιλελεύθερο-συντηρητικό Κόμμα των Μετριοπαθών, ο πρόεδρος του οποίου, Ουλφ Κρίστερσον, θα είναι ο νέος πρωθυπουργός, τους Φιλελεύθερους και τους Χριστιανοδημοκράτες, μετά την οριακή επικράτηση του δεξιόστροφου μπλοκ στις βουλευτικές εκλογές τις 11ης Σεπτεμβρίου.

Οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες δεν θα αποτελούν επισήμως μέλος του συνασπισμού, αλλά συμφώνησαν να συνδράμουν στην χάραξη της πολιτικής του, με αντάλλαγμα την στήριξή του στο κοινοβούλιο, όπως διευκρίνισε ο Κρίστερσον.

Η άμεση εμπλοκή των Σουηδών Δημοκρατών στην χάραξη πολιτικής σηματοδοτεί μία ιστορική στροφή στην πολιτική της Σουηδίας, η οποία πριν από μερικά χρόνια θα ήταν αδιανόητη. Με ιδρυτές νεο-ναζί και ακροδεξιούς ακτιβιστές, οι Σουηδοί Δημοκράτες απομάκρυναν τα πιο ακραία στοιχεία τους και από το 2005, όταν ηγέτης του κόμματος αναδείχθηκε ο Τζίμι Άκεσον, άρχισαν σταδιακά να γίνονται πιο “mainstream” πολιτική δύναμη -τάση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και σε ακροδεξιά κόμματα άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

 

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα