back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Βραζιλία-Προεδρικές εκλογές: Αμετάβλητο το προβάδισμα του Λούλα έναντι του Μπολσονάρου

Διαβάστε επίσης

Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα διατηρεί προβάδισμα έναντι του νυν αρχηγού του κράτους, του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου, σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Datafolha ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 30 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο Λούλα εξασφαλίζει το 49% των προθέσεων ψήφου έναντι 41% του Μπολσονάρου, διατηρώντας αμετάβλητο το προβάδισμά του σε σύγκριση με έρευνα της προηγούμενης εβδομάδας.

Η δημοσκόπηση του Datafolha διενεργήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.898 ψηφοφόρων στο διάστημα 13-14 Οκτωβρίου και το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±2%.

Τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων της Βραζιλίας βρέθηκαν και πάλι στο επίκεντρο μιας αντιπαράθεσης, μετά την απόφαση του Εκλογοδικείου να αναστείλει την αστυνομική έρευνα που είχε ζητήσει η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος τα κατηγορεί για «χειραγώγηση».

Την παραμονή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων έδιναν νικητή τον Λούλα με διαφορά 14 μονάδων από τον Μπολσονάρου. Αν και ο Λούλα κατέλαβε την πρώτη θέση, με ποσοστό 48,4% (εντός του περιθωρίου στατιστικού σφάλματος που έδιναν οι εταιρείες), το ποσοστό του Μπολσονάρου ανήλθε στο 43,2%, πολύ υψηλότερο από όσο ανέμεναν. Η Λουτσιάνα Τσονγκ, η διευθύντρια του ινστιτούτου Datafolha απέδωσε αυτό το «λάθος» στο γεγονός ότι οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι επέλεξαν την τελευταία στιγμή να στηρίξουν τον απερχόμενο πρόεδρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα