back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κακοκαιρία στην Κρήτη: Ένας νεκρός – Έρευνες για αγνοούμενη γυναίκα

Διαβάστε επίσης

Σε αυξημένο συναγερμό βρίσκεται η Πυροσβεστική λόγω της κακοκαιρία που πλήττει την νότια χώρα και τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την Κρήτη αφήνοντας πίσω της ένα νεκρό και τουλάχιστον έναν αγνοούμενο.

Στην Κρήτη συνεχίζουν να επιχειρούν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό μίας αγνοούμενης στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας, καθώς και για την αντιμετώπιση των ακραίων πλημμυρικών φαινομένων στις περιοχές Σητεία, Ιεράπετρα, Λιβάδια και Άγιο Ιωάννη Λασιθίου, Αγία Πελαγία, Λυγαριά και στο Ηράκλειο.

Η νύχτα ήταν δύσκολη, κυρίως για τα Δωδεκάνησα, καθώς σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, η κακοκαιρία μετατοπίζεται ανατολικά και αναμένονται σφοδρές βροχοπτώσεις τις επόμενες ώρες.

Η Πολιτική Προστασία είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα.

Μηνύματα από το 112 απεστάλησαν το απόγευμα του Σαββάτου τις περιοχές που αναμένεται να πληγούν περισσότερο.

Λίγο μετά τις 19:00 εστάλη μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε  στους κατοίκους της Ρόδου, της Χάλκης και του Καστελόριζου, προειδοποιώντας για πιθανά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 24ωρο στην περιοχή τους και καλώντας τους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Νωρίτερα αντίστοιχο προειδοποιητικό μήνυμα στάλθηκε στους κατοίκους της Καρπάθου και της Κάσου.

Πυροσβεστική: Όλες οι δυνάμεις βρίσκονται σε εγρήγορση

Tο φαινόμενο έχει μετατοπιστεί στην ανατολική Κρήτη και ήδη εκδηλώνονται βροχοπτώσεις σε Κάρπαθο και Κάσο ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα για τυχόν εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων βρίσκονται όλες οι δυνάμεις σε Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο και Καστελόριζο, ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση για την κακοκαιρία στην Κρήτη ο εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός.

Παράλληλα όπως είπα όλες οι δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν, κυρίως στις περιοχές Σητεία, Ιεράπετρα, Λιβάδια και Άγιο Ιωάννη Λασιθίου, Αγία Πελαγία, Λυγαριά και στο Ηράκλειο, μεταξύ άλλων και για τον εντοπισμό μιας αγνοούμενης στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας. Δεν έχουν αναφερθεί άλλοι αγνοούμενοι μέχρι αυτή τη στιγμή.

Αναλυτικά όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής:

Σήμερα, λίγο πριν το μεσημέρι, εκδηλώθηκαν ακραία πλημμυρικά φαινόμενα στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου Κρήτης. Το Κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 453 κλήσεις μέσα σε μία μόνο ώρα. Η σφοδρότητα του φαινομένου σε τοπικό επίπεδο υπερέβη τις όποιες μετεωρολογικές προβλέψεις.

Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας ήταν ήδη σε επιφυλακή, σε συνέχεια έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και άμεσα επιχείρησαν στις περιοχές όπου εκδηλώθηκαν τα φαινόμενα.

Πυροσβέστες ανέσυραν έναν άνδρα 50 ετών χωρίς αισθήσεις από ιδιωτικό αυτοκίνητο στην ακτή της Αγίας Πελαγίας. Σώες απεγκλωβίστηκαν δυο γυναίκες στην περιοχή της Λυγαριάς.

Σε ασφαλές σημείο μεταφέρθηκαν από πυροσβεστικές δυνάμεις 30 άτομα σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηρακλείου και Λασιθίου, εκ των οποίων 9 από τον αρχαιολογικό χώρο της Σητείας, μεταξύ τους και 2 παιδιά.

Από την περασμένη Πέμπτη, ημέρα που εκδόθηκε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε σχετικές οδηγίες προς τους πολίτες, για την επερχόμενη επιδείνωση του καιρού και στη Κρήτη.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, το κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας επικοινώνησε από εχθές, Παρασκευή, με τις Περιφέρειες και όλους τους Δήμους των περιοχών αυτών, τηρώντας όλα τα σχετικά πρωτόκολλα. Στο πλαίσιο αυτής της επικοινωνίας, μετά από σχετική διαβούλευση με την Περιφέρεια Κρήτης, όλα τα φαράγγια στο νησί έκλεισαν προληπτικά από εχθές.

Ταυτόχρονα, ενημερώθηκαν όλες οι αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την εκδήλωση τυχόν έντονων καιρικών φαινομένων.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη, θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.

Δημήτρης Πέρρος 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα