back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αιθιοπία: Ο στρατός κατέλαβε την πόλη Σίρε – Έκκληση του ΟΗΕ να σταματήσουν οι εχθροπραξίες

Διαβάστε επίσης

Οι κυβερνητικές δυνάμεις της Αιθιοπίας και οι σύμμαχοί τους κατέλαβαν σήμερα την Σίρε, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της επαρχίας Τιγκράι, εκδιώκοντας τις τοπικές δυνάμεις, ανέφεραν δύο διπλωματικές και ανθρωπιστικές πηγές.

Ο ομοσπονδιακός στρατός και οι σύμμαχοί τους, στους οποίους περιλαμβάνεται και ο στρατός της γειτονικής Ερυθραίας, πολεμούν με τους αντάρτες του Τιγκράι από τα τέλη του 2020. Στον πόλεμο αυτόν έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άμαχοι και εκτοπίστηκαν εκατομμύρια. Εκατοντάδες χιλιάδες βρίσκονται αντιμέτωποι με λιμό.

Η Σίρε απέχει 140 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μεκέλε, της πρωτεύουσας του Τιγκράι. Εκεί έχουν καταφύγει δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές αφότου αναζωπυρώθηκαν οι μάχες, τον Αύγουστο.

Εκπρόσωποι του στρατού και των κυβερνήσεων της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας δεν ανταποκρίθηκαν σε ένα αίτημα να σχολιάσουν τις εξελίξεις στη Σίρε. Ούτε ο εκπρόσωπος των δυνάμεων του Τιγκράι θέλησε να κάνει κάποια δήλωση.

Η αιθιοπική κυβέρνηση ανέφερε ότι στόχος της είναι να καταλάβει αεροδρόμια και άλλες υποδομές που ελέγχονται από τους αντάρτες του Τιγκράι.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε να τερματιστούν οι εχθροπραξίες, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση γίνεται «ανεξέλεγκτη» και έκανε έκκληση «να αποχωρήσουν αμέσως» από την Αιθιοπία οι δυνάμεις της Ερυθραίας. «Η βία και η καταστροφή φτάνουν σε ανησυχητικά επίπεδα», είπε στους δημοσιογράφους ο Αντόνιο Γκουτέρες, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση» στην κρίση αυτή και ότι οι άμαχοι «πληρώνουν το φρικτό τίμημα αυτού του εφιάλτη».

Ο Γκουτέρες αναφέρθηκε στις επιθέσεις «στην τύχη» από τις οποίες σκοτώνονται καθημερινά άμαχοι, στους εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους και στις μαρτυρίες για σεξουαλική βία «και άλλες βαναυσότητες σε βάρος γυναικών, παιδιών και ανδρών». Υπενθύμισε ότι λόγω των συγκρούσεων έχει διακοπεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας εδώ και επτά εβδομάδες και ζήτησε να ξαναρχίσουν «κατεπειγόντως» οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας επανέλαβε σήμερα ότι είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες αλλά ταυτόχρονα θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Τιγκράι, μία ημέρα αφότου η Αφρικανική Ένωση έκανε έκκληση να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

Οι αντάρτες δήλωσαν επίσης την Κυριακή ότι είναι «έτοιμοι να σεβαστούν την άμεση κατάπαυση» του πυρός.

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι το Τιγκράι έχει περικυκλωθεί, από την επίθεση των στρατών της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας στον βορρά και τις αιθιοπικές δυνάμεις, που στηρίζονται από τις τοπικές δυνάμεις των περιφερειών Αμχάρα και Αφάρ, στον νότο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα