back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η. Κάρτας: Δράση υιοθεσίας αρχαίων θεάτρων από τους μαθητές του δημοτικού σχολείου Άρνισσας

Διαβάστε επίσης

Σε μια γωνιά της πατρίδας μας, στην Άρνισσα του νομού Πέλλας, οι μαθητές του δημοτικού σχολείου, με στόχο να απασχοληθούν δημιουργικά με τα μνημεία της χώρας, κυρίως με αρχαία θέατρα, πρωτοστατούν στη δράση υιοθεσίας αρχαίων θεάτρων, μια δράση που σχεδιάστηκε από το «Διάζωμα» με σκοπό να ενταχθεί στα σχετικά προγράμματα του υπουργείου Παιδείας.

«Ξεκινήσαμε ένα δίκτυο συνεργατικών σχολείων από όλη την Ελλάδα, βασικός πυλώνας του οποίου είναι να γνωρίσουν τα παιδιά τον τόπο μας και μεταξύ άλλων ”’υιοθετούν” αρχαία θέατρα της χώρας μας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια ως μια σκέψη σχετικά με το πως μπορούν οι μαθητές να προσεγγίσουν τον τόπο τους μέσα από μια διαφορετική ματιά», ανέφερε ο δάσκαλος στο δημοτικό σχολείο Άρνισσας, Ηλίας Κάρτας.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιώργο Αποστολίδη, υπήρχε ως πυξίδα το φωτεινό παράδειγμα της Σουηδής συγγραφέως Selma Lagerlöf η οποία, πριν από 120 χρόνια είχε αναλάβει να διδάξει γεωγραφία μέσα από το βιβλίο της «Το Θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον», πετώντας νοερά πάνω από τις πλαγιές και τους υγροτόπους της Σουηδίας.

«Το δίκτυο σχολείων που δημιουργήσαμε, προσπαθεί να κάνει κάτι αντίστοιχο, να φέρει κοντά τους μαθητές κάθε σχολείου με ένα διαφορετικό τρόπο. Επιδίωξή μας είναι να δώσουμε μια ταυτότητα στο χάρτη και για εμάς αλλά και για τα άλλα σχολεία γιατί πρέπει πρωτίστως οι ίδιοι οι μαθητές να γνωρίσουν καλά τον τόπο τους προκειμένου να μπορέσουν να γίνουν πρεσβευτές και για τους άλλους», συμπλήρωσε.

Επίσης, αναφέρθηκε στην συνεργατική ηλεκτρονική μαθητική έκθεση με τίτλο «Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα. Στο χτες, στο σήμερα, στο αύριο», που ξεκίνησε ως ιδέα κατά τη διάρκεια της καραντίνας, δίνοντας τη δυνατότητα μέσω της αξιοποίησης των εργαλείων της ψηφιακής εποχής να ταξιδέψουμε σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, μέσα από τα μάτια των παιδιών.

Σύμφωνα με τον κ. Κάρτα, πέραν των αρχαίων θεάτρων, σκοπεύουν να προχωρήσουν στην καταγραφή και άλλων πολιτιστικών μνημείων αλλά και περιβαλλοντικών διαδρομών, ακόμα και των προβλημάτων τα οποία απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες και να προτείνουν λύσεις ως οι αυριανοί ενήλικες πολίτες που θα ενταχθούν στην κοινωνία.

«Η συνεργασία μεταξύ των σχολείων αποτελεί μια πολύ ευχάριστη διαδικασία για τους μαθητές γιατί δεν γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο. Χρησιμοποιούνται τα γνωστά Μικρά Βιβλία του Φρενέ και οι μαθητές γίνονται οι ίδιοι συγγραφείς, παρουσιάζοντας τον τόπο τους. Βιντεοσκοπούν μνημεία, ηχογραφούν δικές τους αφηγήσεις οι οποίες σχετίζεται με συγκεκριμένα μνημεία, παρουσιάζουν τον τόπο τους διαδικτυακά στα άλλα σχολεία και χρησιμοποιούν δικούς τους τρόπους αποτύπωσης του τόπου τους, είτε μέσω της αφήγησης είτε μέσω της ζωγραφικής», υπογράμμισε.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα