back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η Αθήνα εγκαλεί την Τουρκία στους διεθνείς οργανισμούς για τους 92 γυμνούς μετανάστες στον ‘Εβρο

Διαβάστε επίσης

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης έχει ζητήσει και θα δει την ερχόμενη Δευτέρα τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και έχει ήδη ενημερώσει και τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το γεγονός της ανεύρεσης και διάσωσης 92 μεταναστών στον Έβρο από τις ελληνικές αρχές, οι οποίες τους εντόπισαν γυμνούς και κακοποιημένους.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, θα κάνει έναν κύκλο επαφών και «θα δείξω τις φωτογραφίες, ενώ έχουμε κι άλλο υλικό, όπως βίντεο».

Στο θέμα αναφέρθηκε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος  σχολιάζοντας μεταξύ άλλων πως έχει ήδη ενημερώσει την αρμόδια Επίτροπο και πρόκειται να καταγγείλει επισήμως την Τουρκία και στους 27 ομολόγους του στην Ε.Ε.

«Οι άνθρωποι οι οποίοι βρέθηκαν στις όχθες του ποταμού Έβρου από την ελληνική πλευρά έχουν καταγγείλει βαρύτατους ξυλοδαρμούς, πολύ από αυτούς ήταν τραυματισμένοι, ήταν όλοι γυμνοί. Πρόκειται για μια εικόνα φρίκης, την οποία κανείς είναι αδύνατον να την αποδεχθεί, για αυτόν τον λόγο καταγγέλλουμε την απαράδεκτη τουρκική συμπεριφορά» είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Συγκεκριμένα ο κ. Θεοδωρικάκος ενημέρωσε όπως δήλωσε  την αρμόδια επίτροπο της ΕΕ κα. Ίλβα Γιόχανσον .

Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος το ίδιο θα κάνει ενημερώνοντας και τους 27 Υπουργούς Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξης της ΕΕ. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στα Παραπολιτικά FM 90,1 έκανε λόγο «για μια βάρβαρη και απάνθρωπη ενέργεια η οποία παραπέμπει ευθέως στον Μεσαίωνα. Οι άνθρωποι οι οποίοι βρέθηκαν στις όχθες του ποταμού Έβρου από την ελληνική πλευρά έχουν καταγγείλει βαρύτατους ξυλοδαρμούς, πολύ από αυτούς ήταν τραυματισμένοι, ήταν όλοι γυμνοί. Πρόκειται για μια εικόνα φρίκης, την οποία κανείς δεν θέλει να συναντήσει , την οποία κανείς είναι αδύνατον να την αποδεχθεί, για αυτόν τον λόγο καταγγέλλουμε την απαράδεκτη τουρκική συμπεριφορά».

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο επεσήμανε ότι η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι το πρόβλημα δεν επικεντρώνεται σε ένα σημείο των συνόρων μας με την Τουρκία αλλά σε ένα μεγάλο μήκος 150 χιλιομέτρων.

Όπως είπε οι προσπάθειες για να μπουν παράνομοι μετανάστες στην χώρα δεν εκδηλώνονται στην περιοχή που υπάρχει ο φράκτης αλλά σε όλο το υπόλοιπο κομμάτι.

Για τον λόγο αυτό είπε ο κ. Θεοδωρικάκος κατασκευάζουμε και τον φράχτη και στο υπόλοιπο τμήμα των συνόρων, αναβαθμίζουμε τα ηλεκτρονικά μέσα επιτήρησης, προκειμένου η δουλειά να γίνεται πιο αποτελεσματική, ενισχύουμε τις δυνάμεις μας, μέσα σε ελάχιστους μήνες θα πάνε άλλοι 250 Συνοριοφύλακες την φύλαξη των συνόρων μας με την Τουρκία κατά μήκος του ποταμού Έβρου προκειμένου».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας, ο κ. Μηταράκης σχολίασε ότι ” η Τουρκία έχει βρεθεί σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση, καθώς αυτοί οι 92 εντοπίστηκαν από την ίδια τη Frontex, η οποία επιβεβαίωσε το περιστατικό. Αυτοί οι άνθρωποι, δυστυχώς, υπήρξαν αντικείμενο εξευτελιστικής συμπεριφοράς στην Τουρκία και στάλθηκαν προς την Ελλάδα. Βρίσκονται ήδη σε ελληνικό έδαφος και θα μεταφερθούν στο ΚΥΤ Φυλακίου. Βλέπουμε μια προσπάθεια της Τουρκίας – επικοινωνιακά, δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Οι ίδιοι έχουν δηλώσει ότι αυτοκίνητα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής τούς βοήθησαν να φτάσουν στα σύνορα. Θέλω να σας πω ότι και οι 38 του Έβρου είχαν πει, αντίστοιχα, ότι η τουρκική στρατοχωροφυλακή τούς πήγε στα σύνορα και τους πίεσε τότε να περάσουν προς την Ελλάδα.

Η Τουρκία, ξέρετε, εν όψει της δικιάς της προεκλογικής περιόδου των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν -το μεταναστευτικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που συζητιούνται από την τουρκική κοινή γνώμη-, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κύμα μεταναστών να έρθει προς την ΕΕ. Εμείς ξεκάθαρα έχουμε πει ότι κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουμε. Παρά την πίεση που δεχόμαστε φέτος, είναι οι δεύτερες χαμηλότερες ροές της δεκαετίας. Για να έχει και ο κόσμος μια αίσθηση των αριθμών, το 2015 είχαν μπει περίπου 1 εκατ. άνθρωποι στη χώρα μας, το 2019 72.000, πέρυσι 8.500 και φέτος μέχρι στιγμής 11.000. Άρα, οι ροές προς τη χώρα μας είναι χαμηλές, με αποτέλεσμα από τις 121 δομές που λειτουργούσαν στη χώρα μας να παραμένουν μόνο 34», τόνισε ο κύριος Μηταράκης.

Newsroom Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα