back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έρευνα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ελληνικών επιχειρήσεων 

Διαβάστε επίσης

Το 40,2% των ελληνικών επιχειρήσεων θεωρεί τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό ως πολύ σημαντική συνεχή στρατηγική ανάπτυξης σύμφωνα με τα ευρήματα της στατιστικής έρευνας του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου για την περίοδο 2018-2020. Παράλληλα αναδεικνύεται ότι το σύνολο των σημαντικών δεικτών που προσδιορίζει τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των ελληνικών επιχειρήσεων παρουσιάζει ανοδική τάση την τριετία 2018-2020, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο 2016-2018.

Ορισμένα από τα ευρήματα της έρευνας

H υιοθέτηση ψηφιακών πρακτικών επιταχύνεται και ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός αποτελεί κεντρική επιχειρηματική στρατηγική για τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις, ειδικά όσον αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις, τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και τις καινοτόμες επιχειρήσεις. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων (58,5%) χρησιμοποιεί ψηφιακές τεχνολογίες για την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρησιακών διαδικασιών, αξιοποιώντας, κατά κύριο λόγο, εσωτερικούς πόρους (ανθρώπινους, υλικούς και τεχνολογικούς) και τεχνογνωσία. Οι τεχνολογίες που κυρίως χρησιμοποιήθηκαν την περίοδο 2018-2020 αφορούν τις τεχνολογίες διαδικτύου των πραγμάτων (internet of things), υπολογιστικού νέφους (cloud computing), κυβερνοασφάλειας (cyber security) και ανάλυσης μαζικών δεδομένων (big data analytics).

Οι επιχειρήσεις προσδιορίζουν ως σημαντικότερες για την ανάπτυξή τους στο μέλλον τις τεχνολογίες στους τομείς της κυβερνοασφάλειας (cyber security), της ανάλυσης μαζικών δεδομένων (big data analytics), του υπολογιστικού νέφους (cloud computing), του διαδικτύου των πραγμάτων (internet of things) και του 5G.

Ένα μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων δηλώνει ελλιπή γνώση και κατανόηση της χρήσης τεχνολογιών όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (artificial intelligence), οι τεχνολογίες αλυσίδας συναλλαγών (blockchain) και η τρισδιάστατη εκτύπωση (3D printing). Στους βασικούς παράγοντες που διευκολύνουν την υιοθέτηση πρωτοπόρων ψηφιακών τεχνολογιών αξιολογείται το προσωπικό με κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες, η δημόσια χρηματοδότηση, η πληροφόρηση για νέες τεχνολογίες και η διαθεσιμότητα δημοσίων τεχνολογικών υποδομών.

Όπως σημειώνει η διευθύντρια του ΕΚΤ, Δρ. Εύη Σαχίνη, «Το ΕΚΤ στο πλαίσιο της στατιστικής του δραστηριότητας ως Εθνική Αρχή του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, μετράει και αποτυπώνει κρίσιμες παραμέτρους του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, προκειμένου να υποστηρίξει με στοιχεία τον σχεδιασμό και την αποτίμηση των δημόσιων πολιτικών. Η παρούσα έρευνα για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό αποτυπώνει την υιοθέτηση πρωτοπόρων τεχνολογιών της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, παρουσιάζει τα πραγματικά δεδομένα και την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις, καταγράφει τις ψηφιακές στρατηγικές που υιοθετούν και αναδεικνύει τις ψηφιακές διαδικασίες και πρακτικές της περιόδου 2018-2020, που σηματοδοτούν έναν συνεχή προσανατολισμό προς μια περισσότερο ψηφιακή επιχείρηση».

Η έρευνα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στατιστικής έρευνας για την Καινοτομία των Επιχειρήσεων (Community Innovation Survey) και δημοσιεύεται  στην έκδοση «Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ελληνικών επιχειρήσεων, 2018-2020: Πρωτοπόρες τεχνολογίες» (https://metrics.ekt.gr/publications/606).

Επιμέλεια: Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα