back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γ. Ιωαννίδης: Όταν κάποιος χαιρετά ναζιστικά μπροστά στη Μάγδα Φύσσα εκείνη βλέπει τον φονιά του γιου της

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή τον επαναλαμβανόμενο ναζιστικό χαιρετισμό του Κωνσταντίνου Πλεύρη στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών όπου εκδικάζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό, ο Γιάννης Ιωαννίδης, δικηγόρος και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, έκανε λόγο για μια συμπεριφορά η οποία προφανώς και δεν έχει καμία σχέση με την άσκηση υπερασπιστικών καθηκόντων, αντιθέτως, αποτελεί μια προσπάθεια μετατροπής του δικαστηρίου σε πεδίο ναζιστικής προπαγάνδας.

«Υπάρχει μια διάθεση να τορπιλιστεί η διαδικασία. Στην πρώτη δίκη της Χρυσής Αυγής, η δημοκρατία νίκησε, η δικαιοσύνη τους δίκασε με όλα τα εχέγγυα του δημοκρατικού κράτους δικαίου. Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, πέρα από τις όποιες άλλες προεκτάσεις του, είναι τελείως απάνθρωπο. Είναι τρομακτικό ένας συνήγορος υπεράσπισης να χαιρετά ναζιστικά μπροστά στους γονείς του Παύλου Φύσσα και αυτό είναι κάτι που δείχνει με τι ανθρώπους έχουμε να κάνουμε, από πλευράς ανθρώπινης ποιότητας», τόνισε.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωαννίδης «όταν κάποιος χαιρετά ναζιστικά μπροστά στην Μάγδα Φύσσα, εκείνη βλέπει τον φονιά του γιου της».

Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι διαφαίνονται διάφορες προσπάθειες αναβίωσης ακροδεξιών μορφωμάτων που ακόμα και αν δεν μετέρχονται των ίδιων μεθόδων, εντούτοις, υιοθετούν μια εμπρηστική ρητορική, στοχεύοντας στους πιο αδύναμους συνανθρώπους μας.

«Χρειάζεται εγρήγορση από όλους απέναντι σε μια σειρά από φαινόμενα και ρητορικές που αναβιώνουν αυτού του τύπου την παθογένεια. Το να θεωρεί κάποιος ότι τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας επιλύονται με το να στιγματίζουμε τους πιο αδύναμους στην κοινωνία μας, τους μετανάστες, τους ομοφυλόφιλους, δηλαδή όλα αυτά τα οποία θα έπρεπε να έχουμε θάψει βαθιά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, θα πρέπει να μας προβληματίζει. Δεν πρέπει να κάνουμε τη χάρη σε αυτούς τους ανθρώπους να νομίζουν ότι ποινικοποιούμε τις ιδέες τους αλλά τα εγκλήματά τους», σημείωσε.

Κλείνοντας, πρόσθεσε: «Για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρχε μια απαράδεκτη κοινωνική ανοχή προς τις εγκληματικές πράξεις της Χρυσής Αυγής καθώς και αδράνεια των θεσμικών οργάνων. Κάποια στιγμή, η ελληνική πολιτεία ”ξύπνησε”, οι θεσμοί αντέδρασαν και αυτό επέφερε το καίριο πλήγμα στη ναζιστική απειλή που βιώναμε. Όταν το κράτος κάνει σωστά τη δουλειά του, τέτοιους είδους φαινόμενα πολύ δύσκολα θα αναπτυχθούν».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα