back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Γ. Πέππας: Στον σταθμό μετρό «Δημοτικό Θέατρο» αναδεικνύεται το σύστημα ύδρευσης της αρχαίας πόλης του Πειραιά

Διαβάστε επίσης

Στον τερματικό Σταθμό του Μετρό «Δημοτικό Θέατρο» της Γραμμής 3 που εγκαινιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, υπάρχει μια μοναδική σύνδεση της πόλης με το υγρό στοιχείο.

Στο πλαίσιο της μόνιμης αρχαιολογικής έκθεσης «Ιστορίες για το αθέατο νερό» μπορεί κανείς να δει να ξεπροβάλει μέσα από τους τοίχους και τους διαδρόμους του, η ιστορία του νερού στην πόλη. Μεταξύ άλλων, αποκαλύφθηκαν 150 κατασκευές σχετιζόμενες με αρχαία υδροσυστήματα.

Για αυτήν ακριβώς την ανάδειξη του συστήματος ύδρευσης της αρχαίας πόλης του Πειραιά καθώς και για τον ρόλο που διαδραμάτιζε στην καθημερινότητα των κατοίκων, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στον Γιώργο Αποστολίδη, ο αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, Γιώργος Πέππας.

«Το σημαντικότερά μας εύρημα είναι το αθέατο νερό που κυλάει και αποθηκεύεται κάτω από εμάς χωρίς να το βλέπουμε», τόνισε.

Όπως εξήγησε, επισκεπτόμενος κάποιος το χώρο μου μετρό θα δει πηγάδια που ανοίχτηκαν για να βρεθεί νερό, αρχαίες δεξαμενές αποθήκευσης νερού, κανάλια και αγωγούς για την διαμοίρασή του αλλά θα μάθει και πολλά πράγματα για την πόλη του Πειραιά, τα σπίτια και τα δημόσια κτίρια.

Επίσης μέσα στο σταθμό υπάρχουν αντίγραφα μεγάλης κλίμακας από υδρευτικά συστήματα καθώς και ένα κομμάτι του ρωμαϊκού υδραγωγείου της πόλης.

«Η παρουσίαση του συστήματος υδροδότησης της αρχαίας πόλης αναπτύσσεται σε πέντε θεματικές ενότητες που υποστηρίζονται από τέσσερις βασικούς εκθεσιακούς τύπους. Η έκθεση κυριαρχεί στον σταθμό όπως και το μπλε χρώμα. Δεν πρόκειται για μερικές προθήκες σε μια γωνία. Πρόκειται για την μεγαλύτερη σε έκταση ανασκαφή που έχει γίνει στον Πειραιά. Διήρκησε δέκα χρόνια και είχαμε την ευκαιρία εκτός από τα ίδια τα ευρήματα που προκύπτουν μέσα από το ανασκαφικό έργο, να υπάρχει χρόνος και για τη συντήρηση και την καταγραφή των ευρημάτων. Αυτό είναι και το μεγάλο κέρδος, ότι καταφέραμε να ολοκληρώσουμε μια έρευνα και η έκθεση είναι αυτό που θα μείνει στην πόλη», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Πέππα, πλέον, το μεγάλο πρότζεκτ της Εφορείας Αρχαιοτήτων είναι το Ελληνικό, ευελπιστώντας να προκύψουν και από εκεί αντίστοιχα ευρήματα.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα