4.3 C
Athens
Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

4.3 C
Athens
Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

Γ. Τζιλιβάκης: Κορυφαία καινοτομία η αξίας της οποίας θα φανεί σε βάθος χρόνου η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

spot_imgspot_img

Για την αποτελεσματικότητα μέτρων όπως η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας ως μέσο καταγραφής της πραγματικότητας στην αγορά εργασίας, τους ελέγχους που πραγματοποιούνται αλλά και για τις επιπλέον πρωτοβουλίες που εξετάζονται με στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, Γιώργος Τζιλιβάκης.

«Οι Ανεξάρτητες Αρχές είναι ο σύγχρονος τρόπος άσκησης εξουσίας μακριά από πολιτικούς εναγκαλισμούς και είναι προσηλωμένες στο έργο που καλούνται να επιτελέσουν. Το όραμά μας είναι να στηρίξουμε τον εργαζόμενο αλλά και τον συνεπή εργοδότη ο οποίος λειτουργεί σε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού από αυτόν που παρανομεί», ανέφερε.

Ο κ. Τζιλιβάκης, χαρακτήρισε την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας ως μια «κορυφαία καινοτομία» που, ωστόσο, επιδέχεται βελτιώσεων και της οποίας η αξία θα φανεί σε βάθος χρόνου.

Παράλληλα, όπως γνωστοποίησε, με στόχο να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια στις διαδικασίες, από τον προσεχή Νοέμβριο, στο site της Ανεξάρτητης Αρχής θα δημοσιεύεται σε μηνιαία βάση ο αριθμός των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν τον προηγούμενο μήνα, τόσο στο κομμάτι των εργασιακών σχέσεων όσο και σε αυτό της υγείας και της ασφάλειας, πόσες παρανομίες επισημάνθηκαν καθώς και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν. Μάλιστα, σημείωσε ότι από τις αρχές του 2023, θα υπάρχει εκτενέστερη ανάλυση, ανά περιφέρεια, κλάδο και επιχείρηση ώστε «ο φορολογούμενος πολίτης να έχει μια σαφή εικόνα για το έργο της Αρχής».

Σχετικά με την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, σημείωσε ότι σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό οφείλονται σε χαλάρωση της τήρησης των κανόνων ασφαλείας.

«Ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων στον κατασκευαστικό κλάδο αναλαμβάνει να εκτελέσει εργασίες σε πολλά και διαφορετικά αντικείμενα ηλεκτρολογικά, υδραυλικά κλπ., χωρίς τις ανάλογες γνώσεις για τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται», εκτίμησε, μεταξύ άλλων.

Γι’ αυτόν το λόγο, όπως ανακοίνωσε, τον Νοέμβριο θα βγει στον αέρα μια μεγάλη καμπάνια για τα θέματα ασφάλειας στην εργασία, με σποτάκια που θα προβάλλονται μέσω των social media και τα οποία θα αφορούν εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων, δείχνοντας ταυτόχρονα σε ένα πολύ σύντομο μήνυμα, τον λάθος και τον σωστό τρόπο κατά την εκτέλεση μιας εργασίας.

«Επεξεργαζόμαστε επίσης και σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε μια μακροχρόνια εκστρατεία με θέμα την ασφάλεια στους εργασιακούς χώρους, όλων των κατηγοριών και κλάδων, σε συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους και πανευρωπαϊκούς φορείς ώστε να αποκτήσουμε σταδιακά ως πολίτες μια κουλτούρα πρόληψης σε όλες μας τις δραστηριότητες. Σε αυτό το κομμάτι επιδιώκουμε να υπάρξει συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και με τεχνικά Λύκεια και σχολές, γιατί οι σημερινοί μαθητευόμενοι είναι οι αυριανοί εργοδότες και εργαζόμενοι», πρόσθεσε.

Κλείνοντας, επισήμανε ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, σε συνεργασία και με την Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο κοινής ευρωπαϊκής δράσης, πραγματοποίησε πρόσφατα ελέγχους σε χώρους εργασίας που παρουσιάζουν υψηλή πιθανότητα εμφάνισης κρουσμάτων εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση.

spot_img
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img