back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ουγκάντα: Μετά την πολεμική που προκάλεσε με τις αναρτήσεις του, ο γιος του προέδρου θα στερηθεί το Twitter

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος της Ουγκάντας, ο Γιοουέρι Μουσέβενι, δήλωσε χθες Δευτέρα ότι ο γιος του δεν θα κάνει πλέον σχόλια μέσω Twitter για τις υποθέσεις της χώρας της Αφρικής, μετά την πολεμική που προκάλεσαν αναρτήσεις του στις αρχές Οκτωβρίου, όταν απείλησε να προχωρήσει σε στρατιωτική εισβολή στην Κένυα.

Ο 48χρονος στρατηγός Μουχόζι Καϊνέρουγκαμπα, ο μεγαλύτερος γιος του αρχηγού του κράτους, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεν θα χρειάζονταν στον ίδιο και τον στρατό του παρά «δύο εβδομάδες» για να καταλάβει το Ναϊρόμπι, την πρωτεύουσα της χώρας που γειτονεύει με την Ουγκάντα.

«Θα εγκαταλείψει το Twitter. Την κάναμε αυτή τη συζήτηση. Το πρόβλημα δεν είναι το Twitter. Το πρόβλημα είναι το τι αναρτάς» σ’ αυτό, εξήγησε ο κ. Μουσέβενι, που κυβερνά με σιδηρά πυγμή την Ουγκάντα από το 1986, κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας του.

«Το να μιλάει για άλλες χώρες και για την πολιτική της Ουγκάντας είναι κάτι που δεν πρέπει να κάνει και δεν θα το κάνει», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος.

Ασφαλώς ο Μουχόζι Καϊνέρουγκαμπα θα μπορεί να εκφράζεται μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, διαβεβαίωσε ο αρχηγός του κράτους, υπό τον όρο πως θα περιορίζεται να σχολιάζει για παράδειγμα αθλητικά θέματα.

Σε μπαράζ αναρτήσεών του την 3η Οκτωβρίου στο Twitter, ο γιος του μεταξύ άλλων επέκρινε τον πρώην πρόεδρο της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα διότι δεν έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου, παρότι το Σύνταγμα ορίζει πως οι προεδρικές θητείες δεν ξεπερνούν τις δύο.

Ο πρόεδρος Μουσέβενι, από τους μακροβιότερους στην Αφρική, ζήτησε συγγνώμη από «τους αδελφούς μας και τις αδελφές μας στην Κένυα» δύο ημέρες μετά τα επίμαχα tweets του γιου του, τον οποίο επιτίμησε για την «ανάμιξή του στις υποθέσεις» της γειτονικής χώρας.

Την 4η Οκτωβρίου, ο Μουχόζι Καϊνέρουγκαμπα απομακρύνθηκε από τη θέση του αρχηγού του γενικού επιτελείου στρατού. Τη 13η Οκτωβρίου, ζήτησε με τη σειρά του συγγνώμη. «Δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα» με τον νέο κενυάτη πρόεδρο Ουίλιαμ Ρούτο, διαβεβαίωσε.

Νωρίτερα φέτος, σειρά τοποθετήσεων που έκανε ο Μουχόζι Καϊνέρουγκαμπα μέσω Twitter υπέρ των ανταρτών στην πολιτεία Τιγκράι της Αιθιοπίας, που έχουν εμπλακεί σε πόλεμο με τον ομοσπονδιακό στρατό, προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στην Αντίς Αμπέμπα.

Στη συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες, ο 78χρονος πρόεδρος υπερασπίστηκε τον γιο του, τον οποίο χαρακτήρισε «πολύ καλό στρατηγό», παρά το γεγονός ότι απαλλάχτηκε από την ηγεσία του στρατού ξηράς.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα