back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δένδιας: Ο καταστατικός χάρτης των ΗΕ, «ευαγγέλιο» για την ελληνική εξωτερική πολιτική

Διαβάστε επίσης

Στο Κίεβο μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όπου αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον Ουκρανό ομόλογό του, Dmytro Kuleba, και άλλους ανώτατους αξιωματούχους.

Να σημειωθεί ότι η επίσκεψη αυτή θα είναι η τρίτη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, καθώς έχει ήδη μεταβεί δύο φορές στην Οδησσό, πόλη άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Ελληνισμό.

Στο πλαίσιο των επαφών του, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να επαναλάβει το μήνυμα ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των κρατών, και ότι καταδικάζει τον αναθεωρητισμό, από όπου και εάν προέρχεται.

Επίσης, αναμένεται να αναφερθεί στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα για τη στήριξη της κυβέρνησης και του λαού της Ουκρανίας, τόσο σε διμερές, όσο και σε πολυμερές πλαίσιο.

Για λόγους ασφαλείας, λεπτομέρειες του προγράμματος θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο χρόνο.

Ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών είναι “Ευαγγέλιο” για την ελληνική εξωτερική πολιτική

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έκανε δηλώσεις μετά την ενημέρωση των εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων.

Στο πλαίσιο των τακτικών ενημερώσεων, που διενεργώ κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού, με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, είχα σήμερα μία σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες συναντήσεις.Κατόπιν συνεννόησης, βεβαίως, μαζί του, τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο, θα τον συναντήσω την επόμενη Δευτέρα.

Σε αυτές τις συναντήσεις, αναφέρομαι πάντα στην ανάγκη εθνικής ομοψυχίας για τα θέματα που αφορούν την εξωτερική μας πολιτική.

Μάλιστα σήμερα, περισσότερο από ποτέ, εξαιτίας της έντασης που υφίσταται, η συναίνεση αυτή είναι απαραίτητη. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτοφανείς.

Ενημέρωσα τους συνομιλητές μου για τις επαφές που είχα στο Κάιρο, στο Λονδίνο, στη Βαλέτα, και για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ χθες στο Λουξεμβούργο. Συναντήθηκα με τους ομολόγους μου, τους ενημέρωσα, όπως ενημέρωσα και το Συμβούλιο, για το πρόσφατο “μνημόνιο” μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας.

Κρίνω ότι είναι απολύτως θετικό ότι, πέρα από τις δηλώσεις που έγιναν, υπήρξε σαφής κατανόηση των ελληνικών θέσεων. Των ελληνικών θέσεων που βασίζονται σε μια στέρεη βάση, τη Διεθνή νομιμότητα, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Και, βέβαια, θέσεις που εξυπηρετούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Μεσόγειο.

Είχα την ευκαιρία, επίσης, να υπογραμμίσω το παράδειγμα του Ισραήλ και του Λιβάνου, και της πρόσφατης Συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ τους για τις θαλάσσιες ζώνες τους. Μια συμφωνία που ενισχύει το ελληνικό αφήγημα, καθώς έχει συμβολική σημασία για όλη την περιοχή.

Όσον αφορά και την ελληνοτουρκική διαφορά, υπογραμμίζω πάντα ότι η διαφορά αυτή μπορεί κάλλιστα να λυθεί μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.Όμως η Τουρκία δεν τείνει ευήκοον ους σε αυτές τις προσκλήσεις. Προτιμά την παραβατική συμπεριφορά.Θέλω να καταστήσω σαφές ότι εμείς αυτή την παραβατική συμπεριφορά θα συνεχίσουμε να την αναδεικνύουμε και να την προβάλλουμε.

Από εκεί και πέρα, ενημέρωσα τους συνομιλητές μου και για τη μετάβασή μου στο Κίεβο. Θα είναι η τρίτη επίσκεψη μου στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι δύο πρώτες ήταν στην Οδησσό, μια πόλη με τεράστια συμβολική σημασία για τον Ελληνισμό.

Η επίσκεψή μου στην Ουκρανία, πέρα από την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, έχει και ένα στοιχείο έντονου συμβολισμού. Το γεγονός ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, η ελληνική κοινωνία, ο ελληνικός λαός στο σύνολό του, στέκεται δίπλα στις χώρες των οποίων απειλείται η εθνική ανεξαρτησία και η εθνική κυριαρχία.

Έχω πει επανειλημμένως ότι το Διεθνές Δίκαιο, ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών είναι “Ευαγγέλιο” για την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Αυτά θα επαναλάβω και στο Κίεβο.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα