back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τράπεζα της Ελλάδος-Κ. Παπαευαγγέλου: Η Αθήνα είναι ένα από τα πλέον περίπλοκα και ενδιαφέροντα παλίμψηστα

Διαβάστε επίσης

Το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος διοργανώνει Διεπιστημονική Συνάντηση την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022 με θέμα «Το παλίμψηστον της Αθήνας».

Η εξέλιξη της πόλης μέσα από τις ποικίλες μεταμορφώσεις του χώρου ανά του αιώνες θα τεθούν στο επίκεντρο της Συνάντησης και οι ομιλητές οι οποίοι προέρχονται από τον χώρο της Αρχαιολογίας, της Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας, της Οικονομικής επιστήμης, της Φιλολογίας, της Κοινωνιολογίας, της Ιστορίας των πόλεων και της Δημοσιογραφίας, θα επιχειρήσουν να δώσουν τις δικές τους αναγνώσεις του παλίμψηστου της πόλης.

Η υπεύθυνη της Νομισματικής Συλλογής της Τράπεζα της Ελλάδος Κλεοπάτρα Παπαευαγγέλου, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιώργο Αποστολίδη, ανέφερε:

«Με μεταφορική έννοια, η Αθήνα είναι ένα από τα πλέον περίπλοκα και ενδιαφέροντα παλίμψηστα. Αποτελείται από ποικίλες και ετερογενείς γραφές που αφορούν τον πολιτισμό, την ιστορία, την πολεοδομία, την αρχιτεκτονική, την κοινωνία, την οικονομία. Πρόκειται για ένα φαινόμενο σε εξέλιξη, μια ατέρμονη διαδικασία κατά την οποία νέες γενιές Αθηναίων δημιουργούν, κατοικούν, συνθέτουν την πόλη. Εξαλείφουν μερικώς τα έργα των προγόνων τους και αφήνουν το αποτύπωμά τους στην ίδια αστική περγαμηνή, εκεί που θα γράψουν και οι επόμενοι».

Η Διεπιστημονική Συνάντηση, σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου «θα εστιάσει στην πολυπλοκότητα και στην ποικιλομορφία της Αθήνας, της ιστορίας της, των υλικών καταλοίπων και των ιστοριών τεκμηρίων και κυρίως στους τρόπους προσέγγισης της έρευνάς της» και είναι εμπνευσμένη από το βιβλίο «Εκ Θεμελίων», μια έκδοση για τις αρχαιότητες της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο προσθέτει μια πολύτιμη αρχαιολογική-ιστορική ψηφίδα στην αφήγηση της ιστορίας του κέντρου της Αθήνας .

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα