back to top
21 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

21 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Βραβειο Ζαχάρωφ του ΕΚ απονέμεται φέτος στον ουκρανικό λαό

Διαβάστε επίσης

To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απονέμει το φετινό Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης στον ουκρανικό λαό.

“Αυτό το βραβείο απονέμεται στους Ουκρανούς που βρίσκονται στα πεδία των μαχών, στους Ουκρανούς που εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, στους Ουκρανούς που έχουν χάσει συγγενείς και φίλους, σε όλους εκείνους που αντιστέκονται και πολεμούν για εκείνους και εκείνα στους οποίους και στα οποία πιστεύουν”, δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.

Τί είναι το Βραβείο Ζαχάρωφ

Το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης φέρει το όνομα του σοβιετικού αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάρωφ και απονέμεται από το 1988 σε ετήσια βάση σε προσωπικότητες και οργανισμούς που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.

Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ, το οποίο, φέτος, θα δοθεί σε μέλη της ουκρανικής κοινωνίας των πολιτών. Πέρυσι, είχε απονεμηθεί στον φυλακισμένο επικριτή του Βλαντίμιρ Πούτιν και επικεφαλής της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι.

Με το βραβείο, μεταξύ άλλων, έχουν τιμηθεί ο Νέλσον Μαντέλα, η Μαλάλα Γιουσαφζάι και η δημοκρατική αντιπολίτευση της Λευκορωσίας.

 

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα