back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Έρχονται βαριά πρόστιμα και λουκέτα σε επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με την φορολογική νομοθεσία

Διαβάστε επίσης

Βαριά πρόστιμα αλλά και αναστολή της λειτουργίας της επιχείρησής τους θα αντιμετωπίσουν από 1ης Νοεμβρίου περίπου 20.000 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες αν δεν στέρξουν, όπως οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, να διαβιβάζουν καθημερινά σε ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ (e-send) τις αποδείξεις πώλησης αγαθών η παροχής υπηρεσιών που εκδίδουν (δηλαδή το γνωστό Ζ της ταμειακής μηχανής) και συνεχίσουν να αδιαφορούν και μην εφαρμόζουν τη νέα φορολογική νομοθεσία παρότι έχουν ενεργές και νόμιμες ταμειακές μηχανές.

Ήδη η ΑΑΔΕ τους απέστειλε ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια ώστε να συμμορφωθούν, όπως το έχουν ήδη πράξει και πράτουν 1.077.000 κάθε είδους επιχειρήσεις και επιτηδευματίες, οι οποίοι όμως από την άλλη, κυρίως στην περιφέρεια, αντιμετωπίζουν -σύμφωνα με λογιστές- πλείστα προβλήματα λόγω συνεχών βλαβών στο δίκτυο, με αποτέλεσμα να μπλοκάρεται η διαβίβαση των αποδείξεων στην ΑΑΔΕ και να καθυστερεί για αρκετές ημέρες η αποστολή τους, ενώ θα πρέπει να γίνει σε on line χρόνο.

Επίσης μέχρι το τέλος του έτους θα θεσμοθετηθούν και πρόστιμα για όσους δεν αναρτούν στην γνωστή ηλεκτρονική πλατφόρμα MyData τα ηλεκτρονικά τους τιμολόγια αλλά και τις αποδείξεις.Το υπουργείο Οικονομικών έχει έτοιμη τη σχετική διάταξη νόμου η οποία αναμένεται να ψηφιστεί εντός του έτους στη Βουλή. Με τη διάταξη αυτή υπουργείο Οικονομικών καθιστά πλέον τα ηλεκτρονικά βιβλία υποχρεωτικά για όλες τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων έχει εγγραφεί στα MyDATA και συγκεκριμένα 1.077.840 οι οποίες έχουν αποστείλει 1.292.204.336 παραστατικά αξίας 770 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι πριν τα ηλεκτρονικά βιβλία οι επιχειρήσεις ήταν υπόχρεες στη συμπλήρωση και αποστολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα