back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ν. Σταματογιάννης: Οι καταγγελίες κακοποίησης παιδιών είναι λίγες σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν

Διαβάστε επίσης

Δεν τα χωράει ανθρώπινος νους τα όσα έρχονται στη δημοσιότητα με τα  φρικιαστικά περιστατικά κακοποίησης που βιώνουν παιδιά, Δημοτικού – Γυμνασίου ακόμα και βρέφη λίγων ημερών. Το πρώτο 8μηνο του 2022, κακοποιήθηκαν σεξουαλικά 294 παιδιά.
Σε πολλές περιπτώσεις οι παιδοβιαστές ήταν άτομα του στενού περιβάλλοντος των παιδιών, σύμφωνα με τα στοιχεία των αναλυτών της ΕΛΑΣ.

«Οι αριθμοί αφορούν μόνο τις καταγγελίες και υποθέτουμε ότι υπάρχει ένα ποσοστό – το οποίο δεν είναι απαραίτητα μικρό- παιδιών που επιλέγουν να μην μιλήσουν και να μην αποκαλύψουν ότι έχουν κακοποιηθεί» ανέφερε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στις Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου, ο Νίκος Σταματογιάννης, Αστυνομικός Υποδιευθυντής, Ψυχολόγος, Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων.
 
«Οι περιπτώσεις είναι πολλές και πολύ περισσότερες από τις καταγγελίες που έχουμε» είπε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε ότι υπάρχει αύξηση των καταγγελιών τα τελευταία χρόνια, ωστόσο και πάλι οι καταγγελίες είναι λίγες σε σχέση με όσα πραγματικά συμβαίνουν.
 
«Η αύξηση των καταγγελιών που παρατηρείται οφείλεται και στο γεγονός ότι ανοίγουν πια πολύ πιο εύκολα τα στόματα, τα παιδιά μιλάνε πιο ανοιχτά και οι καταγγελίες είναι πιο εύκολες. Όμως και πάλι, ο αριθμός είναι πολύ μικρός σε σύγκριση με αυτά που πραγματικά συμβαίνουν, καθώς τα περισσότερα παιδιά φοβούνται ή ντρέπονται να πουν όσα εφιαλτικά βιώνουν καθώς οι παιδόφιλοι κερδίζουν αρχικά την εμπιστοσύνη τους, τα χειραγωγούν και όταν εκείνα αντιδράσουν τα απειλούν ότι θα καταστρέψουν τα ίδια και τις οικογένειές τους».
 
Αναλύοντας το προφίλ ενός παιδεραστή είπε μεταξύ άλλων:
«Οι παιδεραστές ανήκουν σε μια ιδιαίτερη κατηγορία ανθρώπων. Πρόκειται για άτομα που έχουν ιδιαίτερη ικανότητα να ασκούν επιρροή πάνω στα θύματά τους.  Μάλιστα, οι παιδόφιλοι στις περισσότερες περιπτώσεις δρουν βάσει μελετημένου σχεδίου, χρησιμοποιώντας την ευγένεια, κερδίζουν την εμπιστοσύνη του παιδιού και πολλές φορές ολόκληρης της οικογένειας»
 
Τέλος αναφερόμενος στο πως μπορούμε να θωρακίσουμε τα παιδιά μας, χαρακτήρισε σημαντικότατο το κομμάτι της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.  «Ως γονείς πρέπει να μιλάμε ανοιχτά με τα παιδιά μας, να τους μαθαίνουμε από μικρή ηλικία τα μέρη του σώματος και γενικά να τους εξηγούμε όλα αυτά που πρέπει, γιατί εάν δεν το κάνουμε εμείς τότε θα βρεθεί κάποιος άλλος».
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα