1.6 C
Athens
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

1.6 C
Athens
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Οι προτάσεις της Greenpeace για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες

spot_imgspot_img

Εν όψει των νέων επιδοτούμενων προγραμμάτων για φωτοβολταϊκά στη στέγη σε κατοικίες και επιχειρήσεις, που επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Greenpeace, προτείνει σειρά μέτρων ζητώντας, μεταξύ άλλων, τη μείωση του ΦΠΑ , τη βελτίωση των διαδικασιών εγκατάστασης και την επιδότηση μέρους του κόστους αγοράς και εγκατάστασης του συστήματος.

«Το μεγάλο πρόβλημα στη χώρα μας είναι το κόστος των μικρών συστημάτων, το οποίο παραμένει δυσανάλογα υψηλό
σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, περίπου 60% -70% ακριβότερο», τονίζει στον Αθήνα 9.84, ο υπεύθυνος για θέματα ενέργειας,του ελληνικού γραφείου της οργάνωσης Τάκης Γρηγορίου. «Ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ και η υποχρεωτική εγκατάσταση δεύτερου μετρητή αυξάνουν το συνολικό κόστος της εγκατάστασης. Παράλληλα παρατηρείται μία έλλειψη εγκαταστατών για μικρά συστήματα σε στέγες. Στην Ολλανδία περίπου 1,5 εκατ. νοικοκυριά έχουν ήδη φωτοβολταϊκά στη στέγη τους ενώ η Ελλάδα μόλις 50.000 έχουν κάποιο οικιακό φωτοβολταϊκό, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να απολαύσουν δωρεάν ενέργεια από τον ήλιο και να παραμένουν εκτεθειμένα στην ενεργειακή κρίση και τις υψηλές τιμές ενέργειας».

Οι προτάσεις της Greenpeace

α) τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών εγκατάστασης.
β) την επιδότηση μέρους του κόστους αγοράς και εγκατάστασης του συστήματος
γ) τη μείωση του ΦΠΑ.

Α. Βελτιστοποίηση διαδικασιών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στη στέγη

● Να καταργηθεί η υποχρέωση εγκατάστασης δεύτερου μετρητή.
● Να μην απαιτείται «βεβαίωση τεκμηρίωσης νόμιμης χρήσης» του Ν.4951/2022 από δικηγόρο και να αντικατασταθεί από υπεύθυνη δήλωση του χρήστη.
● Να μην απαιτείται απαλλακτικό από περιβαλλοντική αδειοδότηση που
τοποθετούνται στο οικόπεδο πλησίον του κτιρίου.
● Να τεθεί αυστηρό χρονοδιάγραμμα στον ΔΕΔΔΗΕ για την ενεργοποίηση της σύνδεσης, ώστε να μην ξεπερνάει τους 3 μήνες, όπως προβλέπεται στο
REPowerEU.
● Να αρθεί το όριο των 30 kVA για συστήματα αποθήκευσης στο net-metering.
● Για τις πολυκατοικίες ειδικότερα, να εφαρμοστεί η δυνατότητα συλλογικής αυτοπαραγωγής για τους χρήστες, ώστε να μην χρειάζεται η σύσταση ενεργειακής κοινότητας ανά πολυκατοικία.

Β. Οικονομικά κίνητρα για αυτοπαραγωγή στις στέγες

● Επιδότηση 25% και μείωση ΦΠΑ στο 6%
● Ειδικά για ευάλωτα νοικοκυριά: επιδότηση 35% και παροχή δανείου με μηδενικό επιτόκιο
● Επιπλέον μπόνους 10% στην επιδότηση του φωτοβολταϊκού εφόσον συνδυάζεται με παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας που μετατρέπουν την κατοικία ή την επιχείρηση σε κτίριο Σχεδόν Μηδενικών Εκπομπών (NZEB)

Γ. Οικονομικά κίνητρα για την αποθήκευση ενέργειας

● Επιδότηση 25% στο φωτοβολταϊκό και μείωση ΦΠΑ στο 6%. Επιδότηση 25% της μπαταρίας.
● Ειδικά για ευάλωτα νοικοκυριά, επιδότηση 35% στο φωτοβολταϊκό και μείωση ΦΠΑ στο 6%. Επιδότηση 35% της μπαταρίας. Παροχή δανείου με μηδενικό επιτόκιο.
● Επιπλέον μπόνους 10% στην επιδότηση του φωτοβολταϊκού και της μπαταρίας εφόσον συνδυάζονται με παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας που μετατρέπουν την κατοικία ή την επιχείρηση σε κτίριο Σχεδόν Μηδενικών Εκπομπών (NZEB).

Τα παραπάνω να ισχύουν και για την περίπτωση του νέου σχήματος αυτοπαραγωγής που επεξεργάζεται το υπουργείο το οποίο αφορά στην πώληση της περίσσειας ενέργειας στο δίκτυο.

«Αυτή τη περίοδο δίνεται ώθηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα φωτοβολταϊκά στις στέγες με την λεγόμενη «Πρωτοβουλία για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας στις στέγες». Δεν είναι τυχαίο γεγονός, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για σχετικά επιδοτούμενα προγράμματα. Γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζεται ένα πλέγμα μέτρων και βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο αλλά και κάποια οικονομικά κίνητρα. Έτσι μετά από συζητήσεις τόσο με παράγοντες της αγοράς όσο και με πολίτες καταλήξαμε σε αυτές τις προτάσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα αλλά και είναι κοστολογημένες με ένα δίκαιο τρόπο για τα οικονομικά του κράτους» αναφέρει ο κ. Γρηγορίου.

Καλλιόπη Ασλανίδου

 

spot_img
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img