back to top
20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός για τη Σύνοδο Κορυφής για την ενεργειακή κρίση

Διαβάστε επίσης

Την ανάγκη να στείλει η ΕΕ σαφές και ενιαίο μήνυμα προς τις αγορές ενέργειας ότι θα προστατεύσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της απέναντι στις ακραίες διακυμάνσεις των τιμών, αναμένεται να υποστηρίξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες με βασικό θέμα την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επαναλάβει πως η ΕΕ οφείλει να δράσει αποφασιστικά έχοντας στο οπλοστάσιό της και έναν μηχανισμό που θα θέτει ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου.

Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι η δέσμη προτάσεων που παρουσίασε η Κομισιόν είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αποφασιστικής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης ενός προβλήματος που είναι ευρωπαϊκό και απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, να στηρίξει τη δέσμη προτάσεων της Κομισιόν, ώστε αυτή να μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, υλοποίησης, που είναι να τεθεί προς έγκριση από το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες του μηχανισμού διόρθωσης των τιμών.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε τονίσει μετά τη γνωστοποίηση των προτάσεων της Κομισιόν ότι εμπεριέχουν δύο σημεία που βασίζονται σε ελληνικές προτάσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το πρώτο αφορά την πρόταση για έναν μηχανισμό διόρθωσης των τιμών, στο χρηματιστήριο ενέργειας TTF που αποτελεί σημείο αναφοράς για τις ενεργειακές συναλλαγές, ώστε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μην είναι έρμαια των υπερβολικών διακυμάνσεων,

Η Κομισιόν θα ζητήσει εντολή για έναν Κανονισμό, ο οποίος θα της δώσει τη δυνατότητα να διαμορφώσει έναν μηχανισμό διόρθωσης των τιμών, για να επιβάλλει ένα δυναμικό όριο τιμής (ανώτατο πλαφόν) για τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο TTF, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως το δεύτερο σημείο που βασίστηκε σε ελληνική πρόταση αφορά στην αντιμετώπιση της υπερβολικής μεταβλητότητας στις αγορές. Είναι ένας μηχανισμός εξομάλυνσης μέσω ενός προσωρινού μηχανισμού της ενδοημερήσιας μεταβλητότητας των τιμών που περιορίζει τις ακραίες μεταβολές εντός σύντομης χρονικής περιόδου (circuit breaker- μηχανισμός για τον περιορισμό των διακυμάνσεων).

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα