back to top
17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Γ. Κατρούγκαλος: Αποφάσεις με κόστος για την Τουρκία, όχι μόνο δηλώσεις συμπαράστασης

Διαβάστε επίσης

«Η Τουρκία αναβαθμίζει γενικά τις στρατιωτικές της δυνατότητες, ο βαλλιστικός πύραυλος την βάζει σε ένα μικρό “κλαμπ” κρατών που έχουν τέτοια δυνατότητα όπλων που μπορούν να αναπτύξουν στόχους- έως και 1000 χλμ. μακριά. Γενικότερα η Τουρκία φιλοδοξεί, όχι απλώς να γίνει  περιφερειακή δύναμη, επιθυμεί να γίνει μια ηγεμονική περιφερειακή δύναμη, αδιαφορώντας για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο», δήλωσε σχετικά με την πρόσφατη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από την Τουρκία,  ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στις Αλεξάνδρα Βουδούρη και Αθηνά Κορλίρα.
Ο κ. Κατρούγκαλος αφού επανέλαβε πως η χώρα μας θα έπρεπε να θέτει όρους και να διεκδικεί πέρα από την επιβολή κυρώσεων για την επιθετική ρητορική της Άγκυρας, την σύνδεση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ με την επίλυση των διαφορών μας για την ΑΟΖ και την παραπομπή του θέματος στην Χάγη, τόνισε πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει καταστήσει σαφείς και τις κόκκινες γραμμές της χώρας: «όταν μίλησε ο κ. Μητσοτάκης στον ΟΗΕ  δεν είπε πως είναι κόκκινη γραμμή για την χώρα η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ» και πρόσθεσε: «η διπλωματία μας δεν θα έπρεπε να αναζητά μόνο επικριτικές διατυπώσεις ή δηλώσεις αλληλεγγύης απέναντι στην συμπεριφορά της Άγκυρας αλλά και κινήσεις και αποφάσεις με κόστος, όχι μόνο κυρώσεις που κι εκεί αφήσαμε αναξιοποίητη την απόφαση των ευρωπαίων τον Ιουνίου του 2019, αλλά ένα συνεκτικό σχέδιο που να βάζει τους εταίρους μας ως συνεκτικό κρίκο απέναντι στην προοπτική της τελωνειακής σύνδεσης».  
Ο κ. Κατρούγκαλος επέκρινε την κυβέρνηση  γιατί δεν προχωρά στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης  τονίζοντας πως «από την στιγμή που έχει αναγγελθεί από δύο κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ -που δεν προλάβαμε να το κάνουμε λόγω εκλογών- αλλά και από την κυβέρνηση Μητσοτάκη δια στόματος του υπ. Εξωτερικών Ν. Δένδια μετά την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο δίνουμε λάθος μηνύματα στην Τουρκία».
Τέλος, τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε στη νέα διάσκεψη για τη Λιβύη, 26-28/10, στο  Λονδίνο, υπογράμμισε: «Η πολιτική προκεχωρημένου φυλακίου, να είμαστε πιο Αμερικανοί από το Τέξας  που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν αποδίδει, η επιδίωξη διπλωματικών συμμαχιών δεν είναι αποτελεσματική γιατί είμαστε δεδομένοι, είμαστε πιστοί χωρίς να διεκδικούμε. Δώσαμε επ΄αόριστον τις βάσεις στις ΗΠΑ χωρίς να πάρουμε τίποτα, συνεπώς εκεί πρέπει να αναζητηθούν οι αιτίες που δεν προσκληθήκαμε».
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα