back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Γεράσιμος Ανδρεάτος: Η αγάπη είναι ταυτόσημη με την ευθύνη

Διαβάστε επίσης

«Πιστεύω ότι η αληθινή τέχνη είναι μια μεγάλη αλήθεια, που αν μας ενδιαφέρει να το ψάξουμε, θα μας οδηγήσει στη δική μας αλήθεια».

Γ. Α.

Από την Ελένη Σούρδη

 

Α) Μέρος: «Το ψυχογράφημα του Γεράσιμου».

Ε.Σ.: Υπάρχει μια σκέψη που σας βοηθάει να χαλαρώνετε και να βρίσκετε την τέλεια ισορροπία με τον εαυτό σας;

Γ.Α.: «Κι  αυτό θα περάσει» , που δείχνει την παροδικότητα των πραγμάτων και άρα την ασημαντότητά τους μέσα στην πορεία της ζωής.

Ε.Σ.: Πόσο «δουλειά» σας φαίνεται το τραγούδι;

Γ.Α.:Η ζωντανή ερμηνεία , αυτή καθαυτή, είναι στιγμή απόλυτης συγκέντρωσης , αυτοπαρατήρησης και μέθεξης. Όλα τα άλλα όμως γύρω απ’ αυτήν είναι δουλειά και μάλιστα από τις σκληρότερες και πιο απαιτητικές. Κατ’ αρχήν κάθε μέρα ψάχνουμε για δουλειά. Συναυλίες,  μαγαζιά, συνεργασίες κλπ. Έπειτα είναι τα καλλιτεχνικά γραφεία, οι καταστηματάρχες που χρειάζονται λεπτούς χειρισμούς και επιλογή έντιμων συνεργατών. Οι δημόσιες σχέσεις είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο. Το πιο σημαντικό για μας είναι οι δουλειές μας και τα τραγούδια μας να ακούγονται στα ΜΜΕ. Εκεί υπάρχουν πάλι ένα σωρό απαιτήσεις. Είναι κουραστικά και ψυχοφθόρα όλα αυτά για μια καλλιτεχνική ψυχή.

Ε.Σ.: Είστε τελειομανής;

Γ.Α.: Προσπαθώ να παρουσιάζω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα κάθε φορά. Όταν έχω την δυνατότητα να έχω τους στενούς μου συνεργάτες το αποτέλεσμα είναι άψογο. Πολλές φορές όμως και για διάφορους λόγους πρέπει να συνεργαστώ για πρώτη φορά με καινούργιους συνεργάτες που το επίπεδό τους δεν είναι πάντα αυτό που θα επιθυμούσα. Αφού πρώτα βεβαιωθώ για τον στοιχειώδη επαγγελματισμό των συνεργατών, δίνω τον καλύτερο εαυτό μου για να συνεργαστούμε αρμονικά και προσπαθώ να τους εμπνεύσω με την διάθεσή μου αλλά και την αφοσίωση στο έργο που θα παρουσιάσουμε.

Ε.Σ.: «Η τέχνη είναι ένα ψέμα που μας κάνει να ανακαλύπτουμε την αλήθεια», Πάμπλο Πικάσο 1881-1973. Σας εκφράζει η ρήση του μεγάλου ζωγράφου;

Γ.Α.: Πιστεύω ότι η αληθινή τέχνη είναι μια μεγάλη αλήθεια, που αν μας ενδιαφέρει να το ψάξουμε, θα μας οδηγήσει στη δική μας αλήθεια.

Ε.Σ.: Τι σημαίνει για τον Γ. Ανδρεάτο ο ιερός θεσμός της οικογένειας και γιατί; Πως την προφυλάσσετε ως πατέρας και σύζυγος;

Γ.Α.: Όπως το είπατε, είναι «Ιερός». Είναι πάντα η προτεραιότητά μου. Η αγάπη κυριαρχεί μέσα στην  οικογένεια που από αυτήν δημιουργήθηκε. Η αγάπη είναι ταυτόσημη με την ευθύνη. Ως πατέρας είμαι δίπλα στα παιδιά μου με όλους τους τρόπους και τα παρακολουθώ διακριτικά να μεγαλώνουν, να γίνονται και αυτά υπεύθυνα και σαν λουλούδια να γεμίζουν το περιβάλλον τους με ομορφιά και άρωμα! Έχουμε πολύ στενή και ουσιαστική σχέση. 

Ε.Σ.: Όλοι οι άνθρωποι διακατέχονται από «πάθη» άλλα λιγότερα επώδυνα και άλλα  που αποφέρουν μέχρι και τον θάνατο. Εσείς είχατε κάποιο πάθος ή ένα γεγονός που σας δυσκόλεψε την ζωή και αν ναι, πως το διαχειριστήκατε;

Γ.Α.: Ναι. Πάθος αγάπης που με έβλαπτε. Πήγα παρακάτω.

Ε.Σ.: Πιστεύετε ότι  όποιος έχει καλή σχέση με τα λάθη από το παρελθόν ορίζει το μέλλον του;

Γ.Α.: Δεν υπήρξε ούτε θα υπάρξει ποτέ άνθρωπος που θα ορίσει το μέλλον του. Δεν γίνεται αυτό. Η εμπειρία μας όμως μεγαλώνει και γινόμαστε σοφότεροι όταν μελετάμε τα λάθη μας και μαθαίνουμε απ’ αυτά. Κι έτσι μας χρησιμεύουν αυτή τη στιγμή για να κρίνουμε σωστά.

Ε.Σ.: Τι θεωρείτε ως μεγαλύτερο ελάττωμα σας και τι ως μεγαλύτερο προτέρημα;

Γ.Α.: Πρώτον: Δυσκολεύομαι να βάλω όρια. Και δεύτερον: είμαι ανοιχτός και εμπιστεύομαι τους ανθρώπους. Τους θεωρώ κατ’ αρχήν «καλούς». Πιστεύω ότι το καλό και το κακό συνυπάρχουν μέσα μας και για να βγει η καλή πλευρά πρέπει να υπάρχει θετική αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων.

Ε.Σ.: Μέχρι  να φτάσετε να γίνετε ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, στο διάστημα που ήσασταν  ο απλός «Γεράσιμος» στην προσπάθεια σας, να γίνει ο στόχος σας πραγματικότητα, βρήκατε στον δρόμο σας «τρικλοποδιές»; Και πως τις αντιμετωπίσατε;

Γ.Α.: Όπως πάντα. Τις προσπερνώ με όσο χιούμορ διαθέτω και χωρίς μνησικακία, πάω παρακάτω.

Ε.Σ.: Ποιο θα λέγατε ότι είναι το μότο σας στη ζωή;

Γ.Α.: Ζω το – Τώρα- μου και το κάνω όσο πιο όμορφο μπορώ!

Ε.Σ.: Που βρίσκετε τις «παρηγοριές» σας;

Γ.Α.: Στην αγάπη! Υπάρχει πάντα σε αφθονία αρκεί να κοιτάς στην σωστή μεριά.

Ε.Σ.: Ποιες είναι οι πιο σταθερές αξίες στη ζωή σας;

Γ.Α.: Η αγάπη. Οι σχέσεις μου. Με τα παιδιά μου και τους αγαπημένους μου ανθρώπους.

Β) Μέρος: «Στο κρησφύγετο του τραγουδιού». 

Ε.Σ.: Αν θέλει, ο κάθε καλλιτέχνης να τον θυμούνται  οι επόμενες γενιές, τι θα πρέπει να κάνει;

Γ.Α.: Μεγάλη επιτυχία με κάτι πρωτότυπο. Αν είναι καλό και ωφέλιμο για την κοινωνία θα τον θυμούνται γι αυτό . Αν είναι επιζήμιο επίσης.

Ε.Σ.: Τι μουσικά πρότυπα είχατε όταν πρωτοξεκινήσατε;

Γ.Α.: Τους μεγάλους λαϊκούς δημιουργούς όπως ο Βαμβακάρης, ο Τσιτσάνης κλπ. Και από τραγουδιστές τον Καζαντζίδη, τον Γαβαλά κ.α. Επίσης με καθηλώνει το γεγονός ότι με την λαϊκή τέχνη τους οι άνθρωποι αυτοί κατάφεραν επί πολλά χρόνια να ενώσουν τους έλληνες όλων των κοινωνικών στρωμάτων.

Ε.Σ.: Έχετε πει όχι σε προτάσεις συνεργασίας (έστω και αν τα χρήματα ήταν πολύ καλά) για να διατηρήσετε, το καλλιτεχνικό προφίλ που έχετε ακέραιο;

Γ.Α.: Ναι θυμάμαι μια συγκεκριμένη πρόταση… 

Ε.Σ.: Τι προτρέπετε  τους νέους τραγουδιστές που έχουν σκοπό να «λάμψουν» στο μουσικό στερέωμα;

Γ.Α.:  Θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι το ταλέντο είναι δώρο αλλά και ευθύνη να ανταποδώσουν το δώρο στην κοινωνία με επωφελή έργα και τρόπους.

Ε.Σ.: Σήμερα υπάρχει σύγχρονο λαϊκό τραγούδι κατά την γνώμη σας;

Γ.Α.: Ναι αλλά δεν προβάλλεται. Υπάρχουν και δημιουργοί όπως ο Βασίλης Κορακάκης, ο ΔημΜπάκουλης κ.ά. και τραγουδιστές επίσης, ο  Β. Προδρόμου, ο Γιάννης Διονυσίου ο Θ. Μέρμηγκας κ.ά. που δημιουργούν πολύ ωραία συνέχεια  του λαϊκού μας πολιτισμού αλλά για τα ΜΜΕ είναι ανύπαρκτοι δυστυχώς για όλους μας.

Ε.Σ.: Αν γυρίσετε τη σκέψη σας πίσω στο παρελθόν, πού θα βρείτε αυτή τη δύναμη που σας οδήγησε να ακολουθήσετε τον δρόμο του τραγουδιού;

Γ.Α.: Στην βαθιά μου ανάγκη να εκφράσω τα βαθύτερά μου συναισθήματα με κάτι που με συγκινεί ακόμα τόσο βαθιά .

Ε.Σ.: Τελικά τι δίνει μεγαλύτερη ικανοποίηση σε έναν τραγουδιστή: το να βρίσκεται στην ηχογράφηση ενός τραγουδιού στο στούντιο ή το να βρίσκετε σε μια συναυλία;

Γ.Α.: Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος που αλληλοσυμπληρώνονται. Είναι ευτύχημα να ηχογραφείς πρώτες εκτελέσεις και ακόμα περισσότερο να γίνονται επιτυχίες!

Ε.Σ.: Ποιος ήταν ο πιο λαμπερός ήχος που έχετε ακούσει;

Γ.Α.: Μικρό παιδάκι, με κοντά παντελόνια, σε μία ταβέρνα στην Κηφισιά που είχαμε πάει με τους γονείς μου, άκουσα έναν ηλικιωμένο κύριο που τραγούδησε για λίγο και μού τρύπησε την καρδιά. Ήταν ο Κώστας Ρούκουνας!

Ε.Σ.: Το ελληνικό τραγούδι πώς το βλέπετε να στέκεται σήμερα;

Γ.Α.: Υπάρχουν πάντα και θα υπάρχουν σημαντικοί καλλιτέχνες. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη διαχείριση και την προβολή τους από τις εταιρίες και τα ΜΜΕ. Αν δεν απαγκιστρωθεί από συμφέροντα και βρώμικες ψυχές, θα καταρρεύσει.

Ε.Σ.: Αυτή την περίοδο παρουσιάζετε  στο Ίλιον Plus μαζί με την ορχήστρα σας,  ένα μουσικό πρόγραμμα με τίτλο: «Είπα να έρθω αγάπη να σε βρω». Μιλήσετε μας περισσότερο για το συγκεκριμένο concept.

Γ.Α.: Είναι μια λαϊκή συναυλία με ένα «Εφ’ όλης της ύλης» πρόγραμμα με τραγούδια από όλη την περίοδο της δισκογραφίας μου από το ‘93 («Λαύριο» ) μέχρι σήμερα («Για εκείνη»). Και βέβαια όπως πάντα δεύτερο λαϊκό μέρος με Τσιτσάνη, Βαμβακάρη, Άκη Πάνου, Ρεπάνη, Θεοδωράκη κλπ. Που τόσα χρόνια έρχονται αγαπημένοι φίλοι και μοιραζόμαστε συναισθήματα με ανοιχτές καρδιές.

Ε.Σ.: Tι καλλιτεχνικές εκπλήξεις ακόμα, μας επιφυλάσσετε για το υπόλοιπο 2022;

Γ.Α.: Συναυλία 21 Νοεμβρίου στο «Ίδρυμα Νιάρχος» με την συμφωνική ορχήστρα των Ενόπλων Δυνάμεων που την συγκεκριμένη ημερομηνία γιορτάζουν. Στα Μέγαρα 30 Νοεμβρίου με την Δημοτική Χορωδία που διευθύνει η κα Ηλία Μαρίλια αφιέρωμα στη Μικρασιατική καταστροφή και την 21η Δεκεμβρίου στην Νέα Υόρκη με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής αφιερωμένη στο ‘21 , τη Μικρασιατική καταστροφή  και τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της Αρχιεπισκοπής στην Αμερική.

Ε.Σ.: Κάπου εδώ η μοναδική συνομιλία μας θα πρέπει να λάβει τέλος. Θα θέλατε να μας αποχαιρετίσετε, με αγαπημένους σας στίχους από ένα τραγούδι που έχετε ερμηνεύσει, που θα γίνει το η ευχή σας για έναν κόσμο με περισσότερη αγάπη και λιγότερο πόνο;  Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την θετική ανταπόκριση στο κάλεσμα μας. Σας ευχόμαστε ολόψυχα να είστε γερός και πάντα δημιουργικός.

Γ.Α.: «Το χέρι δως  μου κι έλα κάθισε κοντά μου 

Για έναν κόσμο ξεχασμένο να σου πω 

Σε μια γωνιά δεν μου ταιριάζει να σιωπώ 

Να σου ανοίξω θέλω απόψε την καρδιά μου 

Να τραγουδήσω για όλα αυτά που αγαπώ 

 

Ακόμα γύρω μας υπάρχουνε παρέες 

Που λεν αλήθειες και στα μάτια σε κοιτούν 

Ξέρουν τραγούδια που ματώνουν και πονούν 

Μιλούν για όνειρα και για ψυχές γενναίες 

Που δρόμους δύσκολους διάλεξαν να διαβούν 

 

Γνωρίζουν ποια είναι η αιτία που λυγίζεις 

Και σου απλώνουνε το χέρι τρυφερά 

Σου λεν τα βάσανα του κόσμου αυτού πολλά 

Γι’ αυτό μην ντρέπεσαι που τώρα γονατίζεις 

Ντρέπεται μόνο αυτός που πάντα προσκυνά». Και σας ευχαριστώ για τις ωραίες ερωτήσεις.

*Όλο το φωτογραφικό υλικό είναι από το προσωπικό αρχείο του καλεσμένου μας.

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα