back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κ. Λαζαρίδη: Προσεκτική διαχείριση των αγορών μας για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων

Διαβάστε επίσης

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία μελέτης που πραγματοποίησε το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και στην οποία μετρήθηκε και αναλύθηκε ο όγκος και το είδος τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια, με στόχο τη διερεύνηση και αξιολόγηση της σπατάλης τους, σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και ιδίως στα νοικοκυριά.

Η καθηγήτρια του τμήματος Γεωγραφίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Κάτια Λαζαρίδη, μιλώντας στον Αθήνα 9.94 και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου ανέφερε ότι περίπου 1.000.000 τόνοι φαγητού καταλήγουν ετησίως στα σκουπίδια από τα ελληνικά νοικοκυριά. Όπως τόνισε, ο κάθε ένας από εμάς πετάει στα σκουπίδια περίπου 40 κιλά τρόφιμα ετησίως πολλά εκ των οποίων είναι απολύτως ασφαλή προς κατανάλωση ενώ, βάσει των στοιχείων, τα μονομελή νοικοκυριά τείνουν να πετούν περισσότερα τρόφιμα.

«Για να σώσεις τρόφιμα και να τα προλάβεις από το να γίνουν απόβλητα πρέπει να ξέρεις πολύ καλά τι πετάς. Τα περίπου 40 κιλά τρόφιμα που πετάμε το χρόνο θα μπορούσαν να έχουν καταναλωθεί. Αντ’ αυτού, καταλήγουν στα σκουπίδια λόγω κακού προγραμματισμού και λανθασμένης κατανόησης σχετικά με την ημερομηνία λήξης τους», σημείωσε.

«Τα μακαρόνια, για παράδειγμα, δεν λήγουν ποτέ ακόμα και αν αναγράφουν μια ημερομηνία λήξης η οποία επί της ουσίας σημαίνει ”κατά προτίμηση πριν από..”. Είναι απόλυτα ασφαλές να καταναλώσουμε και τα μακαρόνια και τα όσπρια και πολλά ακόμη τρόφιμα», πρόσθεσε.

Το μυστικό για τη μείωση της σπατάλης, σύμφωνα με την κ. Λαζαρίδη, είναι η προσεκτική διαχείριση των αγορών μας, το πως ψωνίζουμε και μαγειρεύουμε ακόμα και το να μάθουμε κάποια tips για την ορθή χρήση της κατάψυξης.

«Τα τρόφιμα που εμείς πετάμε λείπουν από κάποιους άλλους. Επίσης, όταν αγοράζουμε περισσότερα τρόφιμα από όσα χρειαζόμαστε και καταλήγουμε να τα πετάμε, αυτό ωθεί τις τιμές του προς τα πάνω», επισήμανε.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα