back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Α. Λινού: Ελπίζουμε οι νέες μεταλλάξεις να μην είναι πιο επικίνδυνες, σίγουρα είναι πιο μεταδοτικές

Διαβάστε επίσης

Για την ανησυχητική εμφάνιση νέων υπο-στελεχών του κορoνοϊού και το ενδεχόμενο αυτά να ξεπεράσουν το τείχος ανοσίας μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στις Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου, η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Όπως τόνισε  πρόκειται για τα υποστελέχη BQ.1, BQ1.1 τα οποία η πιθανότητα να παρακάμπτουν την ανοσολογική μας προστασία.

«Σύντομα θα “εκδιωχθεί” η ‘Ομικρον 5 και θα επικρατήσει μια καινούρια μετάλλαξη, η παραλλαγή BQ.1 ή BQ11. Υπάρχουν όμως υποψίες ότι οι μεταλλάξεις αυτές ξεφεύγουν του εμβολίου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το καινούριο εμβόλιο δεν δημιουργεί ένα είδος προστασίας», εκτίμησε.

‘Όπως πρόσθεσε, η συγκεκριμένη παραλλαγή δεν φαίνεται να είναι πιο επικίνδυνη- παρότι κάποιοι επιστήμονες λένε ότι θα είναι πιο επιθετική- είναι όμως πιο μεταδοτική από την ‘Ομικρον. «Ελπίζουμε να μην είναι πιο επικίνδυνη, σίγουρα είναι πιο μεταδοτική».

Τέλος όπως ανέφερε η κ. Λινού το νέο στέλεχος θα μπορούσε να πυροδοτήσει αύξηση κρουσμάτων μέσα στις επόμενες εβδομάδες έως μήνες . «Στην Ευρώπη περιμένουν να έχουμε τις μέγιστες τιμές, μετά τις 15 Νοεμβρίου μέχρι και τον Ιανουάριο» υπογράμμισε και επισήμανε ότι «έχει αρχίσει να αυξάνεται και σε κάποιες χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική, όπου αποτελεί πλέον το 20 των συνολικών κρουσμάτων».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα