back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αιθιοπία: Ειρηνευτικές συνομιλίες για την επαρχία Τιγκράι

Διαβάστε επίσης

Αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Αιθιοπίας αναχώρησε για τη Νότια Αφρική όπου θα συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τους αντάρτες της επαρχίας Τιγκράι, οι οποίοι έχουν ήδη φτάσει στη χώρα.

«Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας θεωρεί τις συνομιλίες μια ευκαιρία να επιλυθεί ειρηνικά η σύγκρουση και να εδραιωθεί η βελτίωση της κατάστασης επί του πεδίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αιθιοπίας και οι σύμμαχοί της, μεταξύ των οποίων και ο στρατός της Ερυθραίας, μάχονται εναντίον των δυνάμεων του Τιγκράι από τα τέλη του 2020. Λόγω της σύγκρουσης το βόρειο τμήμα της Αιθιοπίας έχει βυθιστεί σε ανθρωπιστική κρίση με χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια εκτοπισμένους και εκατοντάδες χιλιάδες άλλους ανθρώπους να βρίσκονται στα όρια του λιμού.

Ο Κιντέγια Γκεμπρεχιβότ, εκπρόσωπος των ανταρτών, ανακοίνωσε στη διάρκεια της νύκτας μέσω Twitter την άφιξη της αντιπροσωπείας τους στη Νότια Αφρική. Επίσης επανέλαβε τα αιτήματά τους «για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας χωρίς εμπόδια και απόσυρση των δυνάμεων της Ερυθραίας».

Προηγούμενες συνομιλίες, που είχαν ανακοινωθεί στις αρχές Οκτωβρίου στη Νότια Αφρική από την Αφρικανική Ένωση, δεν κατάφεραν να ξεκινήσουν λόγω οργανωτικών προβλημάτων.

Την Πέμπτη ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ είχε δηλώσει ότι ο πόλεμος «θα τελειώσει και η ειρήνη θα κερδίσει».

«Δεν θα συνεχίσουμε να πολεμάμε επ’ άπειρον», είχε προσθέσει χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στις επικείμενες συνομιλίες, την ώρα που οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιχειρήσεις τους στο Τιγκράι.

Έπειτα από πέντε μήνες εκεχειρίας, οι συγκρούσεις αναζωπυρώθηκαν στις 24 Αυγούστου. Οι δυνάμεις της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας κατέλαβαν την προηγούμενη εβδομάδα την Σίρε, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις του Τιγκράι.

Πηγή από ανθρωπιστική οργάνωση επεσήμανε ότι σφοδρές μάχες μαίνονταν την Παρασκευή στη Σελεκέλκα, που βρίσκεται μεταξύ της Σίρε και της Αξούμ, μιας άλλης μεγάλης πόλης της επαρχίας.

Η διεθνής κοινότητα έχει εκφράσει την ανησυχία της για την κλιμάκωση των μαχών.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ένωσης πραγματοποίησαν συνεδριάσεις την Παρασκευή για το θέμα.

Ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιμπάρτμεντ, υπογράμμισε ότι οι συνεδριάσεις αυτές «καταδεικνύουν τη μεγάλη ανησυχία της διεθνούς κοινότητας», ενώ επανέλαβε την έκκληση των ΗΠΑ να αποκατασταθεί η πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στο Τιγκράι και να αποσυρθούν οι δυνάμεις της Ερυθραίας.

Από την πλευρά της η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας- Γκρίνφιλντ δήλωσε την Παρασκευή ότι «το εύρος των συγκρούσεων και ο αριθμός των νεκρών ανταγωνίζονται τα όσα βλέπουμε στην Ουκρανία». Σύμφωνα με την ίδια, «στη διάρκεια δύο ετών συγκρούσεων έως και μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν σκοτωθεί».

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα