back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αντιμέτωπος με τις πρώτες προκλήσεις ο Ρίσι Σούνακ – Ποιοι υπουργοποιούνται

Διαβάστε επίσης

Το πρώτο πολιτικό τεστ για το νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι ο ανασχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου, αμέσως μετά την ανάθεση σήμερα, του σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο.

Ο Σούνακ έχει λάβει το μάθημα του από την κατάρρευση της κυβέρνησης της Λιζ Τρας, η οποία μοίρασε ρόλους στους φίλους και στενούς συνεργάτες της, αφήνοντας όλους τους υπολοίπους εκτός κυβερνητικού νυμφώνος.

«Πιστεύω ότι ο ανασχηματισμός του θα είναι πιο ενωτικός, φέρνοντας ανθρώπους από όλες τις πτέρυγες και δεν θα είναι τόσο αποσταθεροποιητικός όσο αυτός της Λιζ», προέβλεψε βουλευτής που δεν υποστήριξε τον Σουνάκ, μιλώντας στο Politico .

Η λίρα σημείωσε άνοδο σήμερα, χάρη στην ανακούφιση των επενδυτών αφού ο Ρίσι Σούνακ κέρδισε τη μάχη για την πρωθυπουργία της Βρετανίας, αν και αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα κέρδη μπορεί να είναι βραχύβια δεδομένων των απαισιόδοξων οικονομικών προοπτικών. Η στερλίνα σημείωσε το πρωί άνοδο 0,47% έναντι του δολαρίου στο 1,1329 δολάριο και 0,4% έναντι του ευρώ στις 87,14 λίρες.

Τα κρίσιμα ραντεβού για τις υψηλού κύρους υπουργικές θέσεις αναμένεται ο Σούνακ να τα κάνει  σήμερα Τρίτη, το απόγευμα, αφού απευθύνει την πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός. Αύριο Τετάρτη θα κληθεί να απαντήσει στις ερωτήσεις των βοyλετών και θα έχει τη πρώτη κοινοβουλευτική σύγκρουση, από τη θέση του πρωθυπουργού με τον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ . 

Η κρισιμότερη απόφαση του θα αφορά την παραμονή η μη του Τζέρεμι Χαντ στη θέση του υπουργού των Οικονομικών .

Βεβαία θα πρέπει να θεωρείται  η συμμετοχή του στενού συμμάχου του κ. Σούνακ στην κυβέρνηση, του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ντόμινικ Ράαμπ, με κορυφαίο χαρτοφυλάκιο. Θέση κοντά του στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να έχουν οι Μαρκ Χάρπερ, Μελ Στράιντ και Όλιβερ Ντάουντεν, όλοι πρώην αξιωματούχοι των Τόρις, όχι όμως στη θέση του υπουργού Εσωτερικών την οποία αναμένεται να διατηρήσει ο Γκραντ Σαπς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανθυποψήφια του κ. Σούνακ στην τριήμερη διαδικασία ανάδειξης του νέου πρωθυπουργού, Πένι Μόρντοντ, θα εξαργυρώσει κατά κάποιον τρόπο την απόσυρσή της την τελευταία στιγμή τη Δευτέρα με μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο – και λέγεται ότι της έχει προταθεί ήδη το υπουργείο Εξωτερικών.

Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία  περίβλεπτη θεωρείται η θέση του υπουργού Άμυνας και το γεγονός ότι ο Μπεν Γουάλας απέφυγε να εμπλακεί στην εκλογή πρωθυπουργού τόσο το καλοκαίρι όσο και τον Οκτώβριο ίσως τον κρατήσει στη θέση αυτή, αν και η Sun τον φέρει εκτός κυβέρνησης το πρωί της Τρίτης. Κατ’ άλλους ο κ. Γουάλας αποτελεί τη χρυσή εφεδρεία των Συντηρητικών.

Αναμένεται να βρεθούν εκτός κυβέρνησης στελέχη που στήριξαν τον Μπόρις Τζόνσον, όπως ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, αλλά και η κοινοβουλευτική γραμματέας Γουέντι Μόρτον.

Στενοί σύμμαχοι του Σούνακ που αναμένουν προαγωγές είναι ο Μελ Στράιντ πρόεδρος της επίλεκτης επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών, τον Κραιγκ Γουίλλιαμς και η Λώρα Τροτ . Επίσης μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο θα μπορούσε αν διεκδικήσει η πολύ δημοφιλής μεταξύ των Τόρις,  Μαικλ Γκόουβ.

28 Οκτωβρίου – Βόρειο Ιρλανδία

Εν τω μεταξύ την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία για σχηματισμό κυβέρνησης από την τοπική Βουλή στο Μπέλφαστ . Εάν η προσπάθεια αποτύχει θα πρέπει ο Ρίσι Σούνακ να κηρύξει εκλογές – τις δεύτερες σε επτά μήνες στη Βόρειο Ιρλανδία

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα εξέδωσε νέα προειδοποίηση το βράδυ της Δευτέρας ότι δεν θα συμμετάσχει στη συνέλευση εάν ο Σουνάκ δεν λάβει μέτρα για το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit που συμφωνήθηκε με την ΕΕ.

31 Οκτωβρίου — Πρώτος προϋπολογισμός

Η βουλή των κοινοτήτων θα εξετάσει σε πρώτη ανάγνωση τον προϋπολογισμό του κράτους στις 31 Οκτωβρίου, όπως το έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση Τρας στην σύντομη θητεία της προκειμένου αν εξευμενίσει τις αγορές χρονική συγκυρία του προϋπολογισμού – που χλευάστηκε ευρέως από τους βουλευτές των Τόρις λόγω της χρονικής σύμπτωσης του με το Χάλογουιν – είχε ως στόχο να δώσει στην Τράπεζα της Αγγλίας χρόνο να αντιδράσει πριν από την συνεδρίαση της στις 3 Νοεμβρίου κατά την οποία καθορίσει τα νέα επίπεδα επιτοκίων

Η κυβέρνηση του Σουνάκ θα πρέπει να αποφασίσει αν θα τηρήσει αυτό το χρονοδιάγραμμα και ποιες ενέργειες πρέπει να ληφθούν ώστε να καθησυχάσουν οι αγορές και να τονωθούν τα δημόσια οικονομικά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Καρλ Έμερσον, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών, δήλωσε: «Αν ο καγκελάριος του είναι ο Τζέρεμι Χαντ και ο Σουνάκ αισθάνεται άνετα με τον τρόπο που εξελίσσονται τα πράγματα για την επόμενη Δευτέρα, τότε το να προχωρήσουμε έχει πολλά πλεονεκτήματα.

3 Νοεμβρίου — Τράπεζα της Αγγλίας

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της στις 3 Νοεμβρίου, προκαλώντας νέα αύξηση στα στεγαστικά δάνεια των πολιτών. Οι πολίτες θα συνειδητοποιήσουν για πρώτη φορά ότι θα κληθούν να εξυπηρετήσουν πολύ μεγαλύτερες αποπληρωμές στεγαστικών δανείων μόλις λήξουν οι τρέχουσες συμφωνίες σταθερού επιτοκίου τους.

Ο Σουνάκ είχε αναγάγει το καλοκαίρι την καταπολέμηση του πληθωρισμού και τη διατήρηση των στεγαστικών δανείων σε κεντρικά θέματα της εκστρατείας του για την ηγεσία του κόμματος

6 Νοεμβρίου — Σύνοδος Κορυφής COP27 στην Αίγυπτο

Ο Σουνάκ δεσμεύθηκε την περασμένη Τρίτη ότι είναι αφοσιωμένος στον στόχο του Ηνωμένου Βασιλείου να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

Το ερώτημα τώρα είναι αν θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα της COP27 στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου. Η Τρας φέρεται να σχεδίαζε να μεταβεί, παρά τον σκεπτικισμό της για πτυχές της ατζέντας.

Πηγή: Politico

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα