back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ισημερινός: Τουλάχιστον ένας νεκρός σε νέα επεισόδια στη φυλακή Γουαγιακίλ

Διαβάστε επίσης

Τουλάχιστον ένας κρατούμενος σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν όταν ξέσπασαν νέες συγκρούσεις χθες Δευτέρα μέσα σε πελώρια φυλακή της Γουαγιακίλ, στον Ισημερινό, όπου νωρίτερα τον Οκτώβριο διαπράχθηκε σφαγή με 13 νεκρούς, ανακοίνωσε η υπηρεσία σωφρονιστικών καταστημάτων (SNAI) της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

«Δυστυχώς, ένας από τους κρατούμενος που διακομίστηκαν σε κέντρα υγείας (…) απεβίωσε», διευκρίνισε η SNAI μέσω Twitter.

Νωρίτερα, η υπηρεσία είχε κάνει γνωστό πως «τρεις κρατούμενοι που τραυματίστηκαν διακομίστηκαν σε κέντρα υγείας» της Γουαγιακίλ, έπειτα «από συγκρούσεις μεταξύ εγκλείστων» στη φυλακή Γουάγιας 1.

Η αστυνομία, που διαβεβαίωσε ότι ανέκτησε τον έλεγχο μερικές ώρες αφού ξέσπασαν τα επεισόδια, βρήκε μέσα σε κελιά και προχώρησε στην κατάσχεση 2.000 σφαιρών, τουφεκιού, τριών πιστολιών, μαχαιριών, ναρκωτικών και ρευστού.

Η υπηρεσία σωφρονιστικών καταστημάτων ανέφερε πως η αστυνομία ενεργοποίησε μέτρα, «προληπτικά» και «ελέγχου» εντός και εκτός φυλακής.

Την 5η Οκτωβρίου, στην ίδια φυλακή, μέρος τεράστιου συγκροτήματος με συνολικά 13.000 τρόφιμους, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ κρατουμένων με 13 νεκρούς.

Δύο ημέρες νωρίτερα, επεισόδια σε άλλη φυλακή, στην πόλη Λατακούνγκα, στο κεντρικό τμήμα των Άνδεων, στοίχισαν τη ζωή σε 16 φυλακισμένους.

Ο Ισημερινός είναι αντιμέτωπος με κύμα βίας άνευ προηγουμένου εξαιτίας των συγκρούσεων ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες με διακύβευμα τον έλεγχο της χρυσοφόρας διακίνησης ναρκωτικών. Οι συγκρούσεις εκτυλίσσονται πολύ συχνά μέσα στις φυλακές, όπου υπάρχει οξύ πρόβλημα πλεονάζοντος πληθυσμού κι όπου από τον Φεβρουάριο του 2021 έχουν σκοτωθεί κάπου 400 κρατούμενοι.

Ο Ισημερινός των σχεδόν 18 εκατομμυρίων κατοίκων, ανάμεσα στην Κολομβία και το Περού, τα δύο κράτη όπου παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης στην υφήλιο, μετατράπηκε τα τελευταία χρόνια σε κόμβο της διακίνησης της λευκής σκόνης προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και σε πεδίο μάχης των καρτέλ. Το 2021, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι κατασχέθηκαν 210 τόνοι ναρκωτικών, κυρίως κοκαΐνης, ποσότητα ρεκόρ. Την ίδια χρονιά, ο δείκτης των ανθρωποκτονιών έφθασε τις 14 ανά 100.000 κατοίκους, με άλλα λόγια σχεδόν διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το 2020.

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα