back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ουγκάντα: Φωτιά σε σχολείο τυφλών – Τουλάχιστον 11 νεκροί 

Διαβάστε επίσης

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι, οι περισσότεροι παιδιά, έχασαν τη ζωή τους και άλλοι έξι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση έπειτα από φωτιά που ξέσπασε στη διάρκεια της νύχτας σε κοιτώνα σχολείου τυφλών στο κέντρο της Ουγκάντα.

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στη 1 τα ξημερώματα της Τρίτης στο Σχολείο Τυφλών Σαλάμα στο χωριό Λούγκα, περίπου 45 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Καμπάλα, ανακοίνωσε η αστυνομία της Ουγκάντας.

«Η αιτία της πυρκαγιάς είναι ακόμη άγνωστη, αλλά προς το παρόν έχουν επιβεβαιωθεί έντεκα θάνατοι… και έξι άτομα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο Χερόνα στην Κισόγκα», σημείωσε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

«Οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι παιδιά. Συλλυπούμεθα τους γονείς», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Εσωτερικών, στρατηγός Καχίντα Οταφιέρ.

«Θα διερευνήσουμε τα αίτια της πυρκαγιάς και αν υπάρξουν ένοχοι θα συλληφθούν», είπε.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό δίκτυο της Ουγκάντα NTV δείχνουν ομάδες της εγκληματολογικής υπηρεσίας να ερευνούν την περίμετρο ασφαλείας γύρω από τον κοιτώνα, ένα μικρό λευκό κτίριο με μαυρισμένα από τον καπνό παράθυρα και πόρτες και με την στέγη από λαμαρίνα κατεστραμμένη.

Ο διευθυντής του σχολείου Φράνσις Κιρούμπε είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η φωτιά βρήκε τους ενοίκους του κτιρίου στον ύπνο.

Ο Ρίτσαρντ Μουχίμπα είναι συντετριμμένος. Ανάμεσα στα θύματα είναι και ο 15χρονος γιος του. «Δεν έχω λόγια να περιγράψω τον πόνο που αισθάνομαι», λέει ο κάτοικος της γειτονικής πόλης Μουκόνο, με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά το Γαλλικό Πρακτορείο. «Τον επισκέφτηκα το Σάββατο, ήταν καλά στην υγεία του. Και τρεις μέρες αργότερα είναι νεκρός», πρόσθεσε.

Χτισμένο το 1999, το σχολείο Σαλάμα φιλοξενεί δεκάδες μαθητές, ηλικίας 6 έως 25 ετών, οι οποίοι διαμένουν εκεί.

Η πριγκίπισσα της Βρετανίας Άννα, αδερφή του βασιλιά Καρόλου Γ’, επρόκειτο να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του την Παρασκευή στο πλαίσιο επίσκεψής της στην Ουγκάντα, η οποία γιόρτασε τα 60 χρόνια ανεξαρτησίας από τη Βρετανία στις 9 Οκτωβρίου.

Τα τελευταία χρόνια, πολλές πυρκαγιές σε σχολεία έχουν σημειωθεί στη χώρα.

Τον Νοέμβριο του 2018, 11 φοιτητές έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά στους κοιτώνες τους στη νότια Ουγκάντα.

Τον Απρίλιο του 2008, 18 μαθήτριες σκοτώθηκαν, επίσης από τη φωτιά στον κοιτώνα τους, σε μια περιοχή περίπου 30 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

Τον Μάρτιο του 2006, τουλάχιστον 13 παιδιά έχασαν τη ζωή τους και πολλά άλλα τραυματίστηκαν σε πυρκαγιά που έπληξε ένα ισλαμικό σχολείο στη δυτική Ουγκάντα. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους έξι παιδιά έχασαν τη ζωή τους σε παρόμοια πυρκαγιά στα ανατολικά της χώρας.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα