back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο Σούνακ υποσχέθηκε να διορθώσει το χάος που άφησε η Τρας

Διαβάστε επίσης

Ο Ρίσι Σούνακ έγινε σήμερα ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας μετά τη συνάντησή του με τον βασιλιά Κάρολο στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να διορθώσει το χάος που άφησε η προκάτοχός του Λιζ Τρας, να αποκαταστήσει την πίστη των πολιτών στην πολιτική και να αντιμετωπίσει τη «βαθιά οικονομική κρίση».

Σε δηλώσεις του μπροστά στην επίσημη κατοικία του στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο Σούνακ είπε ότι κατανοεί πλήρως πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για πολλούς. «Αυτή τη στιγμή η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με βαθιά οικονομική κρίση», είπε ο Ρίσι Σούνακ στην αρχή της ομιλίας του, σημειώνοντας μπροστά μας έχουμε δύσκολες αποφάσεις.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως δεν φοβάμαι. Γνωρίζω το υψηλό αξίωμα που έχω αποδεχθεί και ελπίζω πως θα ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του», είπε. «Άρα στέκομαι ενώπιόν σας έτοιμος να οδηγήσω τη χώρα μας στο μέλλον. Να θέσω τις ανάγκες σας πάνω από την πολιτική, να απλώσω τα χέρια και να οικοδομήσω μια κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί τις καλύτερες παραδόσεις του κόμματός μου. Μαζί μπορούμε να επιτύχουμε απίθανα πράγματα», τόνισε στην ομιλία του ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Επίσης απέτισε φόρο τιμής στην Λιζ Τρας, λέγοντας ότι τα λάθη «δεν έγιναν από κακία ή από κακές προθέσεις». Στη συνέχεια της ομιλίας του στόχευσε επίσης έναν άλλον προκάτοχο, τον Μπόρις Τζόνσον λέγοντας πως η εντολή που έλαβαν οι Συντηρητικοί στις εκλογές του 2019 που κέρδισε ο πρώην πρωθυπουργός δεν είναι ιδιοκτησία ενός ατόμου και πως ο ίδιος θα καθοδηγείται από τις υποσχέσεις του.

Συγχαρητήρια μηνύματα

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον απηύθυνε σήμερα τα συγχαρητήριά του στον Ρίσι Σούνακ για την ανάληψη εκ μέρους του της πρωθυπουργίας αυτή την «ιστορική», όπως την χαρακτήρισε, ημέρα.

«Συγχαρητήρια στον @RishiSunak αυτή την ιστορική ημέρα, είναι η στιγμή για κάθε Συντηρητικό να προσφέρει την πλήρη και εγκάρδια υποστήριξή του στο νέο πρωθυπουργό μας», έγραψε ο Τζόνσον στο Twitter.

«Μαζί, προσβλέπω στην ενίσχυση της συνεργασίας μας για θέματα κρίσιμης σημασίας για την παγκόσμια ασφάλεια και ευημερία, περιλαμβανομένης της συνέχισης της ισχυρής υποστήριξής μας για την Ουκρανία», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν Μπάιντεν στο Twitter.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται σε μια ισχυρή σχέση με τη Βρετανία, με πλήρη σεβασμό των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν ύστερα από την αποχώρησή της από το ευρωπαϊκό μπλοκ, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνεχάρη σήμερα τον Ρίσι Σούνακ για το ότι έγινε ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και προσέθεσε, σε μήνυμά του στο Twitter, ότι θα επιδιώξει να εργαστεί μαζί του επί των κοινών προκλήσεων όπως ο πόλεμος στην Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχάρη τον Ρίσι Σούνακ και δήλωσε έτοιμος να συνεχίσει την ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα στην Ουκρανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. «Σας εύχομαι να ξεπεράσετε με επιτυχία όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η βρετανική κοινωνία και ολόκληρος ο κόσμος. Είμαι έτοιμος να συνεχίσουμε να ενισχύουμε από κοινού την ουκρανοβρετανική στρατηγική σύμπραξη», έγραψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Twitter.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχολ Μάρτιν κάλεσε τον νέο Βρετανό πρωθυπουργό να κινηθεί γρήγορα για να ξεκινήσει τις ουσιαστικές επαφές με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίλυση του αδιεξόδου αναφορικά με τις εμπορικούς κανόνες που διέπουν τη Βόρεια Ιρλανδία στη μετά το Brexit εποχή.

«Ήδη έχει ξεκινήσει η ενίσχυση της συνεργασίας, υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία για την ΕΕ και το ΗΒ για να βρουν από κοινού λύσεις μέσω συμφωνιών σε θέματα που αφορούν το Πρωτόκολλο (της Βόρειας Ιρλανδίας) και καλώ τον πρωθυπουργό Σούνακ να κινηθεί γρήγορα προς μια ουσιαστική ενασχόληση με την ΕΕ σε αυτή τη βάση», ανέφερε ο Μάρτιν σε ανακοίνωση.

Τα συγχαρητήριά της απηύθυνε προς τον Σούνακ και η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, αναφέροντας σε ανάρτηση στο Twitter ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί «με εκείνον και το υπουργικό του συμβούλιο για τις κοινές προκλήσεις, υποστηρίζοντας τις κοινές μας αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, theguardian

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα