back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Βρετανία: Σήμερα το «ραντεβού» του Ρίσι Σούνακ με τον βασιλιά Κάρολο

Διαβάστε επίσης

Σήμερα το πρωί θα συναντηθεί ο Ρίσι Σούνακ με τον Βασιλιά Κάρολο, στα Ανάκτορα τού Μπάκινγκχαμ, προκειμένου να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.

Νωρίτερα, η Λίζ Τραζ θα έχει προεδρεύσει της τελευταίας συνεδρίασης του υπουργικού της συμβουλίου και θα υποβάλει την παραίτησή της στον Βασιλία.

Η ομιλία του νέου πρωθυπουργού θα γίνει στις 13.35 ώρα Ελλάδος.

Συγχαρητήρια αλλά και επίθεση από την Πρωθυπουργό της Σκωτίας

Σε ανάρτησή της στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter, η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζεν, εξέφρασε τα συγχαρητήριά της στον Ρίσι Σούνακ για την εκλογή του. Παράλληλα, δεσμεύθηκε για την οικοδόμηση μίας εποικοδομητικής σχέσης συνεργασίας μαζί του. Επεσήμανε, επίσης, την σημασία του γεγονότος ότι είναι ο πρώτος πρωθυπουργός ασιατικής καταγωγής.

Επανέλαβε, εντούτοις, το αίτημά της για διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών, γράφοντας: “Για την Σκωτία, (ο Σούνακ) γίνεται ακόμη ένας πρωθυπουργός τον οποίο δεν έχουμε ψηφίσει και, χωρίς αμφιβολία δεν θα ψηφίζαμε, ακόμη και εάν μας δινόταν η ευκαιρία”.

Οι θέσεις του Ρίσι Σούνακ σε Brexit, μεταναστευτική/οικονομική-φορολογική πολιτική
Brexit

Ο Ρίσι Σούνακ είχε ταχθεί υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας που προηγήθηκε του δημοψηφίσματος του 2016, κερδίζοντας την φήμη του ένθερμου υποστηρικτή τού Brexit.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διεκδίκησης της ηγεσίας των Tories και της πρωθυπουργίας, το καλοκαίρι, δήλωσε ότι, έως τις επόμενες εκλογές (2024), επιθυμεί να “διορθώσει” το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας (κίνηση την οποία η ΕΕ αντιλαμβάνεται ως μονομερή), να μεταρρυθμίσει την νομοθεσία που αφορά στις σχέσεις με την ΕΕ και να αναστείλει όλους τους δημοσιονομικούς κανόνες που έχουν “κληροδοτηθεί” στη χώρα του από την ΕΕ.

Μεταναστευτική πολιτική

Ο Σούνακ έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει το “Σχέδιο Ασύλου της Ρουάντα”, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται οι παράτυποι μετανάστες ή αιτούντες άσυλο οι οποίοι διασχίζουν την Μάγχη να στέλνονται στο αφρικανικό κράτος, κατά τη διάρκεια επεξεργασίας της αίτησής τους, αλλά και να παραμένουν σε αυτό, ακόμη και εάν η αίτησή τους εγκριθεί.

Επιπλέον, έχει ταχθεί υπέρ της υιοθέτησης πλαφόν στον αριθμό των αιτήσεων ασύλου που κατατίθενται και της αυστηροποίησης των κριτηρίων βάσει των οποίων κάποιος δικαιούται να υποβάλει αίτημα.

Οικονομία και φορολόγηση

Κατά τη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών, ο Σούνακ υπήρξε κινητήριος δύναμη πίσω από την αύξηση του εταιρικού φόρου από 19% σε 25% και την ενίσχυση (που έχει πλέον ανασταλεί) της χρηματοδότησης του προγράμματος κρατικής πρόνοιας.

Ωστόσο, πρόσφατα δήλωσε ότι στοχεύει σε μείωση της φορολόγησης οριζόντια, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Παράλληλα, έχει κάνει επανειλημμένως λόγο για την ανάγκη μείωσης του εθνικού χρέους.

 

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα