back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΤτΕ: Μειώθηκε η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια στο γ’ τρίμηνο 2022

Διαβάστε επίσης

Μειώθηκε η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η Τράπεζα της Ελλάδος τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητα ενώ η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκε.

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις τα κριτήρια χορήγησης δανείων παρέμειναν αμετάβλητα κατά το γ΄ τρίμηνο του 2022. Όπως επίσης, αμετάβλητοι παρέμειναν και οι συνολικοί όροι χορήγησης επιχειρηματικών δανείων.

Πιο αναλυτικά, η συνολική ζήτηση δανείων από τις επιχειρήσεις στο γ΄τρίμηνο του 2022, αυξήθηκε, τόσο από τις μικρομεσαίες όσο και από τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι παράγοντες που επηρέασαν την αύξηση της ζήτησης ήταν η χρηματοδότηση παγίων επενδύσεων, καθώς και ο σχηματισμός κεφαλαίου κίνησης.

Το επόμενο τρίμηνο, η συνολική ζήτηση δανείων από τις μικρομεσαίες, αλλά και από τις μεγάλες επιχειρήσεις, αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Όσον αφορά στα δάνεια προς τα νοικοκυριά η ζήτηση για τα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκε, ενώ για τα στεγαστικά μειώθηκε.

Οι παράγοντες που επηρέασαν την μείωση της ζήτησης των στεγαστικών δανείων ήταν αφενός το επίπεδο των επιτοκίων και αφετέρου η χειροτέρευση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

Για το δ’ τρίμηνο του 2022, η ζήτηση τόσο για τα στεγαστικά όσο και τα καταναλωτικά δάνεια αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη. Τα κριτήρια χορήγησης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του δ΄τριμήνου του 2022.

Η αναλογία των αιτήσεων για δάνεια προς νοικοκυριά που απορρίφθηκαν παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα