back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κ. Βασιλείου: Να δώσουμε στα παιδιά τις δεξιότητες και να κερδίσουμε από αυτά τη φαντασία και την καινοτομία

Διαβάστε επίσης

Η πολύ σημαντική διάκριση για την Ελληνική Εθνική Ομάδα Ρομποτικής η οποία έλαβε μέρος στην Ολυμπιάδα που διεξήχθη στην Γενεύη στης 13-16 Οκτωβρίου 2022 με θέμα τη Δέσμευση και Αποθήκευση του Διοξειδίου του Άνθρακα “Carbon Capture” , κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο, ήταν η αφορμή της ραδιοφωνικής συνάντησης του προέδρου  της Eduact και εκπαιδευτικού, Κωνσταντίνου Βασιλείου, με την  Μαργαρίτα Μυτιληναίου, στον Αθήνα 9.84. 

Η Ελληνική Εθνική Ομάδα Ρομποτικής εκπροσωπήθηκε στην Ολυμπιάδα από 5 μαθητές λυκείου ενώ υποστήριξαν την ελληνική συμμετοχή ακόμα 3 μέλη. Συνολικά η ομάδα αποτελείται από 40 μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου από όλη την Ελλάδα ηλικίας 14 – 18 χρονών, με γνώση στον προγραμματισμό την ρομποτική και εμπειρία σε παρόμοιες διοργανώσεις.

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Eduact, συνολικά τα προηγούμενα δέκα χρόνια, έχουν συμμετάσχει περισσότερα από 100.000 παιδιά ενώ πολλές ακόμη χιλιάδες νέοι έχουν εμπνευστεί , συνεργαστεί και αναπτύξει δεξιότητες που άπτονται της ρομποτικής.

«Έχουμε προχωρήσει κατά καιρούς σε συνεργασίες τόσο με Πανεπιστήμια όσο και  με το υπουργείο Παιδείας και βλέπουμε με χαρά ότι κάτι αλλάζει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η εκπαίδευση δεν είναι ένας αγώνας ταχύτητας. Είναι ένας μεγάλος αγώνας που διαρκεί πολλά χρόνια και τις περισσότερες φορές δεν μπορούμε να εστιάζουμε μόνο στη νίκη», τόνισε, επισημαίνοντας την διαφορά της από τον αθλητισμό και  η οποία, όπως είπε, έγκειται στο ότι «δεν έχεις μόνο έναν στόχο γιατί μαθαίνεις από το καθετί που αντιμετωπίζεις, από την αποτυχία ή την μακροχρόνια προσπάθεια». 

Συμμετέχοντας στην  Ολυμπιάδα, οι μαθητές  κλήθηκαν να ερευνήσουν τις αιτίες και τα αποτελέσματα του CO2 στην ατμόσφαιρα, τις ανθρώπινες δραστηριότητες, την κλιματική αλλαγή, καθώς και να προτείνουν καινοτόμες λύσεις που θα βελτιώσουν τη ζωή της τοπικής και της παγκόσμιας κοινότητας.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική ομάδα δημιούργησε το Aethra Project συνδυάζοντας σε ένα καινοτόμο σύστημα τις αντλίες θερμότητας και τα συστήματα ψύξης που χρησιμοποιούν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, μειώνοντας την κατανάλωση ρεύματος και κατά συνέπεια την παραγωγή του διοξειδίου του άνθρακα.

«Οποιοσδήποτε γνωρίζεις μπορεί να γίνει ο δάσκαλός σου, οπουδήποτε βρεθείς μπορεί να γίνει το σχολείο σου και με ότι ασχοληθείς μπορεί να γίνει το καινούριο αντικείμενο γνώσης», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Ότι και αν νομοθετήσουμε, δεν θα έχει αποτέλεσμα αν δεν ξεκινήσουμε από τη βάση που είναι η εκπαίδευση. Πρέπει να μπορέσουμε να δώσουμε στα παιδιά τις δεξιότητες και να κερδίσουμε από αυτά τη φαντασία και την καινοτομία και αυτό ακριβώς είναι που κάνει ο συγκεκριμένος διαγωνισμός». 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα