back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κέντρο Διοτίμα: Καμπάνια για το Cyber Violence

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή τα αυξανόμενα περιστατικά κακοποίησης και σεξουαλικής παρενόχλησης στο διαδίκτυο το Κέντρο για τα έμφυλα δικαιώματα «Διοτίμα» διεξάγει μια νέα ψηφιακή καμπάνια για το cyber violence και τις διάφορες μορφές του. Η καμπάνια τρέχει σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα του οργανισμού καλώντας όσους ενδιαφέρονται να την επικοινωνήσουν κάνοντας share, like και comment.

«Παρά την απουσία ενός διεθνώς κατοχυρωμένου ορισμού και την έλλειψη δεδομένων, πρόσφατη έρευνα του Cybersafe δείχνει ότι η έμφυλη βία στο διαδίκτυο πλήττει δυσανάλογα τις γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια, αλλά και ΛΟΑΤΚΙ άτομα», αναφέρει στον Αθήνα 9.84, η υπεύθυνη επικοινωνίας του Κέντρου Διοτίμα Νατάσα Κεφαλληνού. «Μία στις τέσσερις γυναίκες στην Ευρώπη έχει βιώσει κάποια μορφή κακοποίησης ή παρενόχλησης στο διαδίκτυο ενώ η Έκθεση Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του FRA για το 2020 αναφέρει ότι 9-15% των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στην ΕΕ, ηλικίας 15-54 ετών, έχουν βιώσει διαδικτυακή βία. Στόχος της καμπάνιας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για την έμφυλη βία στο διαδίκτυο. Πρόκειται για μία μορφή βίας η οποία, όπως φαίνεται, αυξάνεται όσο αυξάνεται η χρήση των νέων τεχνολογιών», επισημαίνει η κα Κεφαλληνού.

Σημαντικές επιπτώσεις

Όπως όλες οι μορφές έμφυλης βίας, η κακοποίηση και σεξουαλική παρενόχληση στο διαδίκτυο επηρεάζει τη σωματική και ψυχολογική υγεία των γυναικών αλλά και όλων των υποκειμένων που τη βιώνουν, πλήττει το αίσθημα ασφάλειας και αξιοπρέπειας τους, ενώ έχει σημαντικό αντίκτυπο στα δικαιώματά τους. Συχνά όσες τη βιώνουν εξαναγκάζονται να αποσυρθούν από το διαδίκτυο, γεγονός που επηρεάζει την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες και πληροφορίες, ενώ είναι πιθανό να περιορίσει τη συμμετοχή των γυναικών στην ψηφιακή σφαίρα και κατ’ επέκταση στη δημόσια ζωή.

Συναίνεση

Στην καμπάνια αναδεικνύεται η κομβική σημασία της συναίνεσης, εντός και εκτός διαδικτύου, με σκοπό να εκπαιδευτεί το κοινό στη συναινετική online επικοινωνία.

Αναζητήστε την καμπάνια στα : Facebook @NGOdiotima | Instagram: @diotima_centre | Twitter @CentreDiotima | Linkedin @Diotima Centre | Tiktok @diotimacentre Κάντε share, like, comment για να δημιουργήσουμε ακόμα μεγαλύτερο buzz και να εντείνουμε την ευαισθητοποίηση γύρω από την έμφυλη βία στο διαδίκτυο, διαμηνύουν από το Κέντρο Διοτίμα. Αν δέχεστε κάποια μορφή διαδικτυακής βίας μιλήστε στους ανθρώπους που εμπιστεύεστε ή/και απευθυνθείτε στο Κέντρο Διοτίμα για νομική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη: 210 3244 380, [email protected]

Η καμπάνια εντάσσεται στο έργο #PRESS, που υλοποιείται στο πλαίσιο του CERV Project Grants με τη χρηματοδότηση της ΕΕ. Συντονιστής φορέας είναι το Κέντρο Διοτίμα και εταίροι το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ και το Genderhood.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα