back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο Ιδιωτικός Χώρος του Γιάννη Μόραλη στη νέα έκθεση του Μουσείου Μπενάκη

Διαβάστε επίσης

Η νέα έκθεση του Μουσείου Μπενάκη, που επιχειρεί μια καταβύθιση στην ιδιωτικότητα του Γιάννη Μόραλη, φιλοξενείται στο κτήριο Ελληνικού Πολιτισμού από σήμερα και μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2023.

Τα σύνεργα ζωγραφικής του εργαστηρίου του, στην οδό Δεινοκράτους 9- Η ανιψιά του Χριστίνα Μόραλη επεσήμανε ότι το έργο στο κέντρο είναι το μοναδικό δικό του έργο που είχε πάντα στον χώρο του εργαστηρίου, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει ποια μορφή απεικονίζει

106 αντικείμενα, μερικά εκ των οποίων δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στο κοινό, περιλαμβάνει η έκθεση με τίτλο «Γιάννης Μόραλης– Χώρος Ιδιωτικός» που διοργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη και την Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης.

Αυτοπροσωπογραφία του Γιάννη Μόραλη, 1929

Η φαινομενικά απλή χωροταξική οργάνωση της έκθεσης, επιτρέπει στον επισκέπτη να ακολουθήσει με ευκολία την εννοιολογική οργάνωση: εκατέρωθεν ενός ασπρόμαυρου πυρήνα, που αποτελεί μια σκηνογραφική αναπαράσταση του εργαστηρίου του, της οδού Δεινοκράτους 9, υπάρχουν ένας μπλε και ένας κόκκινος πόλος. Ο κόκκινος αντιπροσωπεύει τα παιδικά νεανικά του χρόνια και ο κόκκινος τα χρόνια της ωριμότητας και της καταξίωσης.

Αποκόμματα από εφημερίδες για δοκιμές πάνω σε χέρια που αγκαλιάζονται

Στον πρώτο πόλο περιλαμβάνεται εν πολλοίς ανεξερεύνητο πρωτογενές υλικό
σχεδιασμάτων, σημειώσεων και πρωτολείων του ζωγράφου, ενώ στον δεύτερο συγκεντρώνονται εκθέματα που αναδεικνύουν την «μετάβαση στην ωριμότητα» και τις σχέσεις του Μόραλη με τους φίλους και συνεργάτες του, παρουσιάζοντας γνωστές και άγνωστες συνεργασίες, αλλά και έργα άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών.

Πειράματα σε χρωματικές παλέτες

Το συνολικό περιβάλλον της έκθεσης αποπνέει μια αίσθηση οικειότητας και αναδεικνύει διάφορες πτυχές του ζωγράφου: το χιούμορ του, το ενδιαφέρον του για τις εφαρμοσμένες τέχνες, τους φίλους του μεταξύ των οποίων ο Μάνος Χατζηδάκις και ο Γιάννης Τσαρούχης. Ο επισκέπτης παλινδρομεί ανάμεσα σε αυτούς τους δύο χώρους, ακολουθώντας την μετάβαση, προς την αφαίρεση και εν τέλει την καταξίωση για το γεωμετρικά αφαιρετικό έργο του, μια ολική καταβύθιση στο άβατον του καλλιτέχνη.

Κάρο και αγωγιάτης, 1934- Το έργο που τον τραβά για πρώτη φορά στο προσκήνιο. Γίνεται αναφορά από κριτικό Τέχνης στην δύναμη των μορφών. Το όνομα του αναφέρεται λανθασμένα ως Βόραλης

Αντικείμενα που ήταν προορισμένα για ιδιωτική χρήση, εκτίθενται στο δημόσιο βλέμμα, και παρόλη την πιθανή βιαιότητα της έκθεσης αυτής, αποκαλύπτουν στα μάτια του κοινού, ένα κομμάτι του μηχανισμού που οδηγούσε τον Γιάννη Μόραλη στην δημιουργία.

Βάσια Μπακετέα

Πληροφορίες

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ -ΧΩΡΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ
Διάρκεια έκθεσης: 26 Οκτωβρίου 2022– 8 Ιανουαρίου 2023
Εγκαίνια: 25 Οκτωβρίου 2022, 20:00
Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού
(Κουμπάρη 1, Αθήνα)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα