back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στην επίσπευση καταβολής της αύξησης στις συντάξεις, τον Ιανουάριοπροχώρα η κυβέρνηση

Διαβάστε επίσης

Στην επίσπευση της καταβολής της αύξησης στις συντάξεις, τον Ιανουάριο με τις πληρωμές Φεβρουαρίου, προχώρα η κυβέρνηση.

Η αύξηση των συντάξεων θα είναι αποτέλεσμα του αθροίσματος του ΑΕΠ με την αύξηση του τιμαρίθμου το 2022 και της διαίρεσης αυτών των δύο μεγεθών διά δύο.

Με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού, οι αυξήσεις αυτές θα ανέλθουν στο 7%.

Τις επόμενες ημέρες, θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο του προϋπολογισμού, στο οποίο θα αποτυπώνονται οι τελικές εκτιμήσεις σχετικά με τα οικονομικά αυτά μεγέθη το 2022 και οι αυξήσεις, που θα δοθούν τον Ιανουάριο, μαζί με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου, θα βασιστούν σε πρώτη φάση στις εκτιμήσεις του σχεδίου του προϋπολογισμού.

Στη συνέχεια, θα οριστικοποιηθούν τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ το Φθινόπωρο (Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο) και, αν τυχόν υπάρξει κάποια απόκλιση προς τα πάνω ή προς τα κάτω από τις εκτιμήσεις του σχεδίου του προϋπολογισμού, θα πραγματοποιηθεί η απαιτούμενη αναπροσαρμογή προς το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, αύξηση θα πάρουν 1, 7 εκατ. συνταξιούχοι.

Το 80%-85% θα λάβει την αύξηση του 7% στο σύνολο της, ενώ το 15% θα πάρει μικρότερη αύξηση ανάλογα με το ύψος της προσωπικής διαφοράς.

Αυτό ακριβώς το στοιχείο, δηλαδή η προσωπική διαφορά, αποτελεί και την αιτία μη καταβολής της αύξησης ή χορήγησης μικρού μέρους σε περίπου 932.000 συνταξιούχους.

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η ενίσχυση της εθνικής σύνταξης, η οποία από 384€ θα διαμορφωθεί στα 411€, συμπαρασύροντας προς τα επάνω το ανώτατο πλαφόν της κύριας σύνταξης, τη σύνταξη λόγω θανάτου και το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Δημήτρης Κωστακος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα