10.4 C
Athens
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

10.4 C
Athens
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Ο Όλαφ Σολτς στην Αθήνα: Δεν νοείται η αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας από μέλος του ΝΑΤΟ

spot_imgspot_img

Σε μια περίοδο δυναμικής  επανεκκίνησης των Ελληνογερμανικών σχέσεων οδηγεί η σημερινή  κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, όπως έγινε σαφές, μετά από τις κοινές δηλώσεις στο τέλος της συνάντησης και πριν τις διευρυμένες συνομιλίες των δυο μερών.

Όσον αφορά στο κρίσιμο για  την Ελλάδα θέμα της αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας ο Γερμανός καγκελάριος κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου (ΕΡΤ) για τη θέση του απέναντι στις για τουρκικές προκλήσεις και την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου.

Όλαφ Σολτς: Το είπα και το επαναλαμβάνω για τις τουρκικές προκλήσεις

Ακολούθησε ερώτηση του γερμανικού DPA: Η θέση της Γερμανίδας ΥΠΕΞ είναι ξεκάθαρη  υπέρ της Ελλάδας. Η δική σας; Θα είχατε πρόβλημα αν τα γερμανικά τεθωρακισμένα τοποθετηθούν στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας;

Σολτς: Δώσαμε τα τεθωρακισμένα και ποτέ δεν ρωτάμε τι θα κάνει η Ελλάδα με αυτά. Είναι αξιοσέβαστος και αξιόπιστος εταίρος η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει περίπτωση κράτη μέλη της συμμαχίας να αμφισβητούν εθνική κυριαρχία

Ικανοποιημένος δήλωσε και ο Έλληνας πρωθυπουργός : Εκφράζω την ικανοποίηση μου για την πολύ καθαρή στάση του κ. Σολτς για την τοποθέτηση του ότι δεν νοείται η αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας από μέλος του ΝΑΤΟ.

Η επίλυση θα είναι προς όφελος και δύο λαών είπε ο πρωθυπουργός  και πρόσθεσε: «Είναι δικό μας θέμα η διάταξη των τεθωρακισμένων, αλλά μπορώ να σας πω ότι θα κατευθυνθούν στο Έβρο γιατί εκεί θα είναι πιο χρήσιμα».

Ο  Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και τόνισε ότι «ο Ερντογάν δηλητηριάζει τον λαό του με ψέματα κατά της Ελλάδος» ενώ τόνισε ότι «τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν».

Ο πρωθυπουργός τόνισε τις ραγδαίες αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην ελληνική οικονομία, όπου όπως σημείωσε όλα είναι πλέον πολύ διαφορετικά. Η Ελλάδα είναι εκτός εποπτείας με 11 θετικές αξιολογήσεις τα 3 τελευταία χρόνια έχουν εκτιναχθεί επενδύσεις εξαγωγές, μειώνεται το δημόσιο χρέος, η ανεργία . Και όλα αυτά όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης την ώρα που πατρίδα αμύνεται στην ενεργειακή κρίση, στην πανδημία και στις προκλήσεις των γειτόνων μας και στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώ παράλληλα θωρακίζει την άμυνα και τις συμμαχίες της. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η Ελλάδα πλέον συζητά μακριά από ρόλους πιστωτή και δανειζόμενου και η Γερμανία είναι από τους πρώτους επενδυτές της με τη συμμετοχή γερμανικών εταιρειών σε μεγάλα έργα ενώ οι δύο χώρες πρωτοστατούν στην πράσινη μετάβαση.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι για την Αθήνα παραμένει ανοιχτό το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων ειδικά του κατοχικού δάνειου.

Ερωτώμενος, ο Όλαφ Σόλτς για τις γερμανικές επανορθώσεις και εάν το θέμα αυτό είναι ανοιχτό, ανέφερε ότι «θα στηρίξουμε τα καθήκοντα που έχουμε να επιλύσουμε από κοινού».

«Η ρύθμισή του θα ήταν ιδιαίτερα επωφελής, είπε ο κ Μητσοτάκης τονίζοντας τη συγκυρία  κατά την οποία η ελληνογερμανική σύμπλευση απέναντι στις προκλήσεις των καιρών είναι ακλόνητη, με κορυφαία την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όπου διαπιστώσαμε για ακόμη μια φορά ότι οι απόψεις μας είναι ταυτόσημες. Η Ευρώπη δεν μπορεί να ανεχθεί ύστερα από 80 χρόνια ένα νέο πόλεμο στην καρδιά της ούτε να επιτρέψει την επανάληψη ενός τετελεσμένου εισβολής και κατοχής όπως αυτό που δυστυχώς αιμορραγεί ακόμη στην Κύπρο», είπε.

Όσον φορά στην τουρκική προκλητικότητα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όλοι γνωρίζουν ότι τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν και οι διεθνείς συμβάσεις δεν αλλάζουν με ψευδαισθήσεις Ελλάδα θα φρουρεί τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα και σώζει ζωές στο Αιγαίο. Η θέση μας στις απειλές είναι σαφείς. Αντιτάσσουμε το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

«Για την αξιοπιστία που κατέκτησε η χώρα μας είμαστε υπερήφανοι όλοι οι Έλληνες. Είναι αυτή που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα σέβεται και αξιοποιεί παραγωγικά την ευρωπαϊκή αρωγή, όπως το πρόγραμμα του RRF. Και όσο πιο αποτελεσματικά την αξιοποιεί τόσο πιο πειστικά μπορεί στην συνέχεια να διεκδικήσει και νέους πόρους», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Είναι χαρά μου που συνεργαζόμαστε από νέες θέσεις για τους κοινούς στόχους της ηπείρου μας, μακριά από ρόλους ισχυρού και αδύναμου ή πιστωτή και δανειζόμενου, ρόλοι του παρελθόντος. Με την πατρίδα μου τώρα να μην ζητά απλά παθητικά όπως έκανε εδώ και πολλά χρόνια, αλλά να συζητά ισότιμα, δημιουργικά, συμβάλλοντας, στη διάρκεια της πανδημίας, στο ευρωπαϊκό ψηφιακό διαβατήριο, αλλά και στη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και πρωταγωνιστώντας τώρα για μια ενιαία κοινοτική πολιτική στην ενέργεια για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, αλλά και για την περαιτέρω εμβάθυνση της δημοκρατίας στα κράτη μέλη που πολιορκούνται από τον λαϊκισμό και την δημαγωγία» πρόσθεσε.

Ο Γερμανός καγκελάριος εκδήλωσε τη μεγάλη του χαρά που βρίσκεται στην Αθήνα τονίζοντας την στενή εταιρική σχέση των δυο χωρών στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Τη μεγάλη του χαρά που βρίσκεται στην Αθήνα εξέφρασε ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σόλτς, ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Είπε ότι οι δυο χώρες συνδέονται με μακρά πολυκύμαντη ιστορία, «κάτι που διαπιστώνουμε και από την αυριανή ημέρα του ΟΧΙ» τονίζοντας ότι «σήμερα είμαστε στην ΕΕ και ΝΑΤΟ, ενώ η φιλία μας αποτυπώνεται με εντυπωσιακό τρόπο κάθε καλοκαίρι».

Χαρακτήρισε «εξαιρετική στιγμή» την πρωινή του ξενάγηση στην Ακρόπολη λέγοντας ότι συμβολίζει «την κοινή ευρωπαϊκή μας ιστορία και είναι από τα πιο ουσιαστικά μνημεία της Ευρώπης».

Ο κ. Σόλτς είπε έφτασε σε μια νέα Ελλάδα με εξαιρετικές οικονομικές συνθήκες και χαρακτήρισε «απτή» την δυναμική της ανάπτυξης της οικονομίας.

Τόνισε ότι συζητήθηκαν κυρίως τρία ζητήματα. Πρώτον η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία την οποία χαρακτήρισε «αίτια για όλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε» και εκτίμησε ότι είναι στο χέρι της Ρωσίας να τερματίσει τον πόλεμο, ενώ δήλωσε ευγνώμων «που μπορούμε από κοινού να εφοδιάσουμε την Ουκρανία με αμυντικό εξοπλισμό».

Το δεύτερο θέμα ήταν η επιπτώσεις από την κρίση στην Ουκρανία. Είπε ότι οι τιμές πρέπει να πέσουνε και σημείωσε ότι στην ΕΕ «συμφωνήσαμε ότι μόνο με αλληλεγγύη μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε».

Σημείωσε ότι η ΕΕ έλαβε απόφαση για να υπάρξουν κοινές πλατφόρμες και αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε μείωση τιμών και αύξηση της αγοραστικής αξίας των μισθών, «και να συμβάλλουμε ώστε με τις αποφάσεις που θα λάβουμε θα μα οδηγήσει να μην υπάρχει σπεκουλάρισμα τιμές», προσθέτοντας: «Πρέπει να επεκτείνουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αυτές χρειαζόμαστε αυτή είναι η βάση για την Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει εξαιρετική προγράμματα για ΑΠΕ. Χρειαζόμαστε φυσικό αέριο αλλά χρειαζόμαστε και ΑΠΕ για περαιτέρω μείωση τιμών στην ενέργεια».

Ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τα κονδύλια που θα έχουμε στη διάθεση μας και θα δώσουν δυνατότητα για επενδύσεις στο μέλλον καθώς και ο στόχος απεξάρτησης από εισαγωγή ενέργειας από Ρωσία.

Για την Ανατολική Μεσόγειος, είπε ότι πρόκειται για μια περιοχή γεμάτη δυνατότητες ιδίως στο οικονομικό επίπεδο και είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες για το καλό των λαών τους. «Αποκόμισα σήμερα την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι απολύτως έτοιμη και πρέπει να το στηρίξουμε. Οι σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας είναι σημαντικές και για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Είμαι σίγουρος ότι όλα τα θέματα μπορούν να λυθούν στη βάση του διαλόγου και του διεθνούς δικαίου» υπογράμμισε. Τέλος είπε ότι συζητήθηκε το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ουκρανίας και της Γεωργίας καθώς και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. «Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε την ενταξιακή πορεία αυτών των χωρών», είπε ο κ. Σόλτς.

Νωρίτερα ο Όλαφ Σολτς με μία ανάρτηση στο twitter ευχήθηκε «καλημέρα» στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη συνέχει αναφέρθηκε στην «εντυπωσιακή» Ακρόπολη προσθέτοντας ότι με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα συζητήσουν τον τρόπο μείωσης των υψηλών τιμών της ενέργειας. Παράλληλα χαρακτήρισε ως «καλό» το γεγονός ότι Γερμανία και Ελλάδα εργάζονται στενά μαζί και είναι φίλοι τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ.

Newsroom Αθήνα 984

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img