back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η Εσθονία κάλεσε τον Σούνακ να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της Βρετανίας

Διαβάστε επίσης

Η Εσθονία κάλεσε τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ να δεσμευτεί για αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Ο Σούνακ δεν έχει προσχωρήσει στη δέσμευση της προκατόχου του, της Λιζ Τρας, για αύξηση των αμυντικών δαπανών από το 2% στο 3% του ΑΕΠ έως το 2030, έχοντας στο παρελθόν χαρακτηρίσει τέτοιους στόχους ως «αυθαίρετους».

Σε ερώτηση σε συνέντευξή του στο BBC αν τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να θέσουν στόχο να δαπανήσουν το 3% του ΑΕΠ για την Άμυνα, ο Εσθονός υπουργός Εξωτερικών Ούρμας Ρεϊνσάλου απάντησε: «Απολύτως».

Όπως ανέφερε, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν ένας «καταλύτης αλλαγών».

«Οι αυταρχικοί ηγέτες επενδύουν σε όπλα». «Πιστεύουν στη δύναμη των όπλων», τόνισε ο Ρεϊνσάλου.

«Για να υπερασπιστούμε τις αξίες μας –την τάξη που βασίζεται σε κανόνες– πρέπει επίσης να επενδύσουμε σε όπλα», είπε.

Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας, ο οποίος διατήρησε τη θέση του στον ανασχηματισμό του Σούνακ, περιμένει αν η κυβέρνηση υποχωρήσει στη δέσμευση των αμυντικών δαπανών.

Ο Ρεϊνσάλου ζήτησε επίσης από το Ηνωμένο Βασίλειο να μην μειώσει τον αριθμό των στρατευμάτων στην Εσθονία, λέγοντας «αγαπάμε τους Βρετανούς στρατιώτες» και «θέλουμε περισσότερους».

Αυτό έγινε αφότου η βρετανική κυβέρνηση επικρίθηκε από κόμματα της αντιπολίτευσης νωρίτερα αυτό το μήνα ότι «ξεδιάντροπα αποχωρεί» από την Εσθονία, εν μέσω αναφορών ότι σχεδόν 700 βρετανοί στρατιώτες που είχαν αναπτυχθεί στη χώρα αποσύρθηκαν χωρίς καμία προγραμματισμένη αντικατάσταση.

«Είμαστε διάδοχοι του Τσάμπερλεν ή του Τσόρτσιλ;» διερωτήθηκε στο BBC ο Εσθονός ΥΠΕΞ.

Ο Βρετανός νέος πρωθυπουργός είχε την Τρίτη το απόγευμα την πρώτη του επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και υποσχέθηκε τη «σταθερή υποστήριξη» του Ηνωμένου Βασιλείου στη χώρα του, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Ουκρανία θα είναι υπό την πρωθυπουργία του τόσο ισχυρή όσο ποτέ άλλοτε και ο πρόεδρος Ζελένσκι θα μπορεί να βασιστεί στην κυβέρνησή του για συνεχή αλληλεγγύη».

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα