Η διπλωματία των ΗΠΑ θεωρεί ότι η κατάσταση ασφαλείας επιδεινώθηκε σε μεγάλο βαθμό στο Μαλί αφότου η στρατιωτική χούντα κάλεσε —κατ’ αυτήν— τους μισθοφόρους της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ, η παρουσία της οποίας περιόρισε σε μεγάλο βαθμό την αμερικανική αντιτζιχαντιστική δράση, δήλωσε κορυφαία αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χθες Τετάρτη.
«Η χούντα του Μαλί έφερε τη Βάγκνερ και η τρομοκρατία χειροτέρεψε πολύ», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε μέσω βιντεοσυνδιάσκεψης η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ μετά την επιστροφή της από την περιοδεία της στο Σαχέλ, συμπεριλαμβανομένου του Μαλί, από τη 16η ως την 20ή Οκτωβρίου. Έκανε λόγο περί αύξησης κατά περίπου 30% των τρομοκρατικών ενεργειών στη χώρα αυτή κατά τους τελευταίους έξι μήνες.
Η εικόνα που σκιαγράφησε η κυρία Νούλαντ απέχει παρασάγγας από αυτήν που παρουσιάζουν οι στρατιωτικοί που έχουν καταλάβει την εξουσία στη χώρα, η οποία σπαράσσεται από το 2012 από την εξαπλούμενη βία οργανώσεων τζιχαντιστών. Το στρατιωτικό καθεστώς στην Μπαμακό αποφάσισε πριν από έναν χρόνο να τερματίσει τη συμμαχία της χώρας με τη Γαλλία και τους ευρωπαίους εταίρους της και να στραφεί στη Ρωσία. Επιμένει πως αντέστρεψε την τάση ως προς την κατάσταση ασφαλείας κι ότι έχει τρέψει σε άτακτη φυγή τις τζιχαντιστικές οργανώσεις.
Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και άλλες δυτικές χώρες κατηγορούν τη στρατιωτική χούντα πως προσέλαβε την ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας Βάγκνερ, διαβόητη για τις ωμότητες που αποδίδονται στις δυνάμεις της. Το Μπαμακό όμως το αρνείται, μιλά για συνεργασία με τον ρωσικό στρατό, στο πλαίσιο των παραδοσιακά καλών διακρατικών σχέσεων.
Η κυρία Νούλαντ υπογράμμισε ότι αναφέρθηκε στις αμερικανικές ανησυχίες στις συνομιλίες της με τη μεταβατική κυβέρνηση του Μαλί κατά την επίσκεψή της.
«Αυτή η προσωρινή κυβέρνηση έκανε πολύ κακές επιλογές, προσκάλεσε τη Βάγκνερ (…) και βλέπουμε τα αποτελέσματα, με τη βία και τις τρομοκρατικές ενέργειες να αυξάνονται και τις δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών να σπρώχνονται προς την έξοδο», στηλίτευσε.
Ακόμη, κατηγόρησε τη Βάγκνερ πως ασκεί πίεση στο Μαλί για να επιβάλει περιορισμούς στις επιχειρήσεις της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών (MINUSMA), περιορισμούς για τους οποίους έχει διαμαρτυρηθεί και η ίδια η αποστολή.
Επιπλέον, η κυρία Νούλαντ αντήχησε κατηγορίες για ωμότητες ανδρών της Βάγκνερ με θύματα αμάχους.
Οι χώρες που γειτονεύουν με το Μαλί είναι εξάλλου «πολύ ανήσυχες» για την παρουσία της Βάγκνερ εκεί, διαβεβαίωσε, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Μαυριτανία, χώρα που επισκέφθηκε επίσης και περιέγραψε με την έκφραση «νησίδα σταθερότητας», ενώ η κατάσταση στα γειτονικά της κράτη είναι πολύ «πικρή».
Οι ΗΠΑ είχαν εμπλακεί στρατιωτικά στο Σαχέλ. Παρείχαν υποστήριξη ως προς τον εφοδιασμό και τη συλλογή πληροφοριών της γαλλικής αντιτζιχαντιστικής αποστολής Μπαρχάν, που επιχειρούσε στο Μαλί ωσότου το Μπαμακό της έδειξε την πόρτα της εξόδου φέτος. Η κυρία Νούλαντ διαβεβαίωσε πως οι Αμερικανοί συνεχίζουν να συνεργάζονται στενά με τους Γάλλους στο Σαχέλ, μετά την αναδιάταξη των δυνάμεών τους.
Η δυνατότητα των ΗΠΑ να βοηθήσουν το Μαλί στο πεδίο της ασφάλειας «έχει περιοριστεί πολύ», λόγω της αμερικανικής νομοθεσίας για τη συνεργασία με στρατιωτικά καθεστώτα και μη εκλεγμένες κυβερνήσεις, «κι ακόμη περισσότερο τώρα λόγω της επιλογής που έκανε (η χούντα στο Μαλί) να μπλέξει με τη Βάγκνερ», συνέχισε. Τα πολιτικά προγράμματα βοήθειας έχουν επίσης υποστεί πλήγμα, συμπλήρωσε.
Η κυρία Νούλαντ ταξίδεψε επίσης στην Μπουρκίνα Φάσο, όπου συναντήθηκε με τον νέο ισχυρό άνδρα της χώρας, τον λοχαγό Ιμπραήμ Τραορέ.
«Του είπα απερίφραστα ότι επαφίεται στους πολίτες της Μπουρκίνα Φάσο να υπερασπιστούν την ασφάλεια της χώρας τους και ότι δεν θα ήθελαν επ’ ουδενί να δουν να έρχεται η Βάγκνερ», σημείωσε.
Πηγή: ΑΠΕ