back to top
20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μητσοτάκης: Ενημέρωσε τον Σολτς για το τουρκολιβυκό μνημόνιο – Τι είπαν στο Μαξίμου

Διαβάστε επίσης

Ενεργειακή κρίση, οικονομία και επενδύσεις, τουρκική προκλητικότητα και οι εξελίξεις στην Ουκρανία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου οι δύο ηγέτες έκαναν επισκόπηση του εξαιρετικού επιπέδου των διμερών σχέσεων σε μία σειρά από τομείς και τόνισαν την βούλησή τους για την περαιτέρω ενίσχυσή τους, ενώ ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Σολτς “για τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και για τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, οι οποίες της έχουν επιτρέψει να συνδυάσει την ανάπτυξη με την πολιτική μείωσης των φόρων, χωρίς να υπονομεύσει τη δημοσιονομική σταθερότητα”. Αναφέρθηκε επίσης και στην ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού στην στρατηγική της χώρας μας να συντηρηθεί η σεζόν σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις τιμές της ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια και για την ανάγκη ευρωπαϊκών λύσεων για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με αφορμή και τις αποφάσεις του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ ο πρωθυπουργός ενημέρωσε και για τις υποδομές που αναπτύσσει η Ελλάδα, οι οποίες τη μετατρέπουν σε κρίσιμο κόμβο για την ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και σε υπόδειγμα περιφερειακής συνεργασίας.
Όπως επισημαίνεται από κυβερνητικές πηγές ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Σολτς και για την επιθετική ρητορική και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και επανέλαβε ότι η Ελλάδα τάσσεται παγίως υπέρ της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και της συνεννόησης, στη βάση, όμως, του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Τον ενημέρωσε επίσης για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον άκυρο και ανυπόστατο χαρακτήρα του τουρκολιβυκού μνημονίου που υπονομεύει τη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στην συνάντηση συζητήθηκε και η ευρωπαϊκή πρόκληση του μεταναστευτικού “το οποίο απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής”, ενώ οι δύο ηγετες συζήτησαν και για τις τρέχουσες εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και την ανάγκη προώθησης της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών της περιοχής και μέσω της Διαδικασίας του Βερολίνου, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της οποίας θα συμμετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 3 Νοεμβρίου.

Οι δύο ηγέτες έστειλαν σαφή μηνύματα στην Άγκυρα στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν μετά το τέλος της συνάντησης.
Αφού επισήμανε ότι “είναι πραγματικά κρίμα, ο κ. Ερντογάν να μην βλέπει ότι βαδίζει σε ένα αδιέξοδο, όταν δηλητηριάζει το λαό του με ψέματα κατά της Ελλάδος”, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως ” οι γείτονές μας και όλοι οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν”.
“Όλοι γνωρίζουν ότι οι διεθνείς Συμβάσεις δεν αλλάζουν με αυθαίρετες ερμηνείες. Ούτε η Ιστορία με ψευδαισθήσεις, ούτε η γεωγραφία με παραχαραγμένους χάρτες”, σημείωσε και πρόσθεσε: “Η θέση μας απέναντι στις απειλές, είναι πολύ σαφής: αντιτάσσουμε στην προκλητικότητα τη διεθνή νομιμότητα. Το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας. Το μόνο εργαλείο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας για να λύσουμε τη διαφορά μας με την Τουρκία που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο”.
Οπως ανέφερε ο πρωθυπουργός σαφείς είναι οι θέσεις μας και στο μεταναστευτικό: “Η Ελλάδα φρουρεί και θα φρουρεί τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα. Αποκρούοντας τις εισβολές των δουλεμπόρων, σώζοντας κάθε μέρα ζωές στο Αιγαίο, προστατεύοντας τους κατατρεγμένους”.

“Οι σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν είναι σημαντικές μόνον για τις δύο χώρες, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη και τη διατλαντική Συμμαχία. Γι’ αυτό και διακατέχομαι από τη βεβαιότητα πως όλα τα ζητήματα που εγείρονται μπορούν και πρέπει να επιλύονται πάντοτε με διάλογο και επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου”, τόνισε από την πλευρα του ο κ. Σολτς, ο οποίος επανέλαβε εξάλλου ότι “οι εταίροι στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αμφισβητούν ο ένας την κυριαρχία του άλλου και όλα τα ζητήματα πρέπει να επιλύονται με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και επ’ αυτού είμαστε σύμφωνοι”.
Την ικανοποίησή του “για την πολύ καθαρή στάση του Γερμανού καγκελάριου, ότι δεν νοείται αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας ευρωπαϊκής χώρας, μέλους του ΝΑΤΟ, πόσο μάλλον από άλλη χώρα του ΝΑΤΟ”, εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης.

Όσον αφορά την ενεργειακή κρίση ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη “να ακυρώσουμε τον σχεδιασμό της Μόσχας που αποζητά αστάθεια στις δυτικές κοινωνίες με μοχλό την ενεργειακή ακρίβεια και συγκεκριμένα τις τιμές του φυσικού αερίου”, τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει “θέτοντας όρια στις αγορές όταν αυτές αυτονομούνται”.
“Νομίζω ότι έχουμε κάνει πολύ σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις μας για μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σε κάτι το οποίο αποτελεί κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση”, πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε για μία ακόμη φορά πως “το γεγονός ότι κάνουμε αυτή τη συζήτηση για την επιβολή μιας ρυθμιστικής παρέμβασης, έχει βοηθήσει για να πέσουν πολύ οι τιμές τον τελευταίο μήνα” και εξέφρασε την ελπίδα να επιλυθεί το ζήτημα σε επίπεδο υπουργών.
“Ελπίζω, δε θα πω ότι είμαι σίγουρος, αλλά θα ήταν αποτυχία μας -και το συζητήσαμε αυτό στο Συμβούλιο- αν το θέμα ξαναγυρίσει σε μας. Δε θέλουμε να γυρίσει το θέμα ξανά στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θέλουμε να επιλυθεί σε επίπεδο υπουργών. Και υπάρχει δυνατότητα να επιλυθεί σε επίπεδο υπουργών”, πρόσθεσε.

“Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη είναι άμεση συνέπεια της ρωσικής επίθεσης σε βάρος της Ουκρανίας και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να λησμονούμε, όταν τώρα διαμαρτυρόμαστε για τις υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα”, ανέφερε ο κ. Σολτς προσθέτοντας ότι “ο στόχος μας θα πρέπει να είναι απολύτως σαφής: οι τιμές θα πρέπει να πέσουν. Και είμαστε σύμφωνοι ότι αυτή η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνον αν επιδείξουμε αλληλεγγύη”.

Ο Γερμανός καγκελάριος χαρακτήρισε τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο “πολύ έξυπνες και καλές” και σημείωσε ότι “σχεδιάζουμε να αξιοποιήσουμε την κοινή μας δύναμη για να δημιουργήσουμε κοινοπραξίες που θα μπορούν να αγοράζουν από κοινού φυσικό αέριο και αυτό θα οδηγήσει στη μείωση των τιμών”.
‘Θέλουμε να δημιουργήσουμε τις δυνατότητες, π.χ. σε σχέση με τις χωρητικότητες αποθήκευσης, ώστε να αποκτήσουμε από κοινού ένα κομμάτι. Και θέλουμε να συνεισφέρουμε, ώστε με τις αποφάσεις που ελήφθησαν σε σχέση με την αντιμετώπιση των πολύ υψηλών τιμών να απομακρύνουμε από την αγορά τις κερδοσκοπικές δυνάμεις. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό”, πρόσθεσε.

Απαντώντας πάντως σε σχετική ερώτηση, ο Γερμανός καγκελάριος επισήμανε ότι “στην πράξη υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να φέρουν εις πέρας οι υπουργοί Ενέργειας, κυρίως σε ό,τι αφορά το να αποτρέψουμε τις κερδοσκοπικές υψηλές τιμές του φυσικού αερίου που αποθηκεύεται”.
Όπως είπε, “τεχνικά αυτό δεν είναι εύκολο. Υπάρχουν διαμαρτυρίες ότι για 3 με 4 ώρες οι τιμές είναι απίστευτα υψηλές και ξέρουμε ότι οι έμποροι κρατούν το φυσικό αέριο. Αν μπορούμε να το αποφύγουμε αυτό, θα οδηγούσε σε ηρεμία στις αγορές και σε περαιτέρω μείωση στις τιμές”.

“Από αυτή την άποψη αν θέλουμε να μειώσουμε από κοινού τις τιμές, δεν πρόκειται για κάτι αφηρημένο αλλά πολύ συγκεκριμένα για αυτό το ζήτημα της κερδοσκοπίας και με αυτό πρέπει να ασχοληθούν πολλοί ειδικοί”, πρόσθεσε ο κ. Σολτς, ο οποίος επισήμανε παράλληλα και την ανάγκη “να εγγυηθούμε στην πράξη την ασφάλεια της παροχής ενέργειας”.
Τόνισε μάλιστα ότι “είναι υποδειγματικό αυτό που κάνει η Ελλάδα με τη δημιουργία νέων δυνατοτήτων εισαγωγής LNG και επίσης η προσπάθεια σύνδεσης με αγωγούς που μπορούν να προμηθεύσουν άλλες χώρες”.
“Αυτό πρέπει να το κάνουμε παντού στην Ευρώπη, να επεκτείνουμε την αμοιβαία διασύνδεσή μας και τις υποδομές μας, ώστε να μην εισέλθουμε σε κρίση όταν σε ένα σημείο προκύψει πρόβλημα”, ανέφερε, προσθέτοντας πως “η Γερμανία το κάνει αυτό και πήρε απόφαση για την κατασκευή τερματικών σταθμών στις ακτές της Βόρειας και της Βαλτικής Θάλασσας, όπου θα μπορεί να εισαχθεί LNG”.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις δηλώσεις του και στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας σημειώνοντας πως “η Ελλάδα σήμερα είναι, επιτέλους, εκτός ευρωπαϊκής εποπτείας με 11 θετικές αξιολογήσεις τα τελευταία τρία χρόνια, εμφανίζει έναν από τους πιο δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, περιορίζει την ανεργία και προσβλέπει σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023, ενώ ταυτόχρονα έχει εκτινάξει επενδύσεις και εξαγωγές”.
Τόνισε ωστόσο ότι την ίδια ώρα “μειώνει το δημόσιο χρέος, το οποίο φέτος θα πέσει στο 170% του ΑΕΠ, κάτι που αποδεικνύει ότι η οικονομική πρόοδος μπορεί να συμβαδίζει με τη δημοσιονομική ισορροπία”.

“Η αντιπροσωπεία μου και εγώ ήρθαμε σε μία νέα Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι όλοι στην Ευρώπη έχουμε πληγεί από τις τρέχουσες κρίσεις, είναι σαφές ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις εδώ στην Ελλάδα απέδωσαν καρπούς, και η δυναμική της οικονομίας της χώρας είναι εμφανής”, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Σολτς.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων που ” για την Αθήνα παραμένει ανοιχτό και ειδικά του Κατοχικού Δανείου”. “Η ρύθμισή του θα ήταν αμοιβαία επωφελής. Σε μια συγκυρία, μάλιστα, που η ελληνογερμανική σύμπλευση απέναντι στις προκλήσεις των καιρών είναι ακλόνητη”, σημείωσε.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα